hem
Joel Arvidsson är oberoende expert inom grillar.

Joel Arvidsson

hem

Joels flöde

Använd knapparna för att filtrera flödet

NyheterNyheter

Nyheter

TopplistorTopplistor

Topplistor

GuiderGuider

Guider

Reverse sear

Reverse sear

Guide, 20 aug - Reverse sear kan översättas till omvänd bryning. Det är ett sätt att få perfekt stekgrad inne i köttet samtidigt som ytan får perfekt bryning och Maillardeffekt utan att bli bränd. Alla sorters kött kan tillredas på detta sätt, men jag föredrar lite tjockare bitar, som en rejäl entrecôte eller flankstek. Processen är enkel, och börjar med att värma upp grillen eller ugnen till ca 100 grader. En stektermometer bör användas. När måltemperatur i värmekällan är uppnådd sticker du in termometern och låter köttet tillredas (indirekt, om det är på grillen) tills det nått ca 10 grader under måltemperaturen för den tillredningsgrad du vill ha. Om det är ett större köttstycke kan du låta temperaturen gå upp 5 grader till. Ta sedan av köttet och låt det vila medan du värmer upp grillen för direkt grillning på mycket hög värme. Bryn alla sidor till önskad yta och köttet är klart att avnjutas.

Visa mer

Visa mindre

Low and slow

Low and slow

Guide, 8 aug - Low and slow är som det låter, ett sätt att tillaga något på låg temperatur under lång tid. Tillagningssättet lämpar sig för kött som inte är särskilt mört utan behöver lång tillagningstid vid ca 110-130 grader för att bryta ner bindväven som t.ex bringa och revben. Det är också detta tillagningssätt som kallas Barbeque, vilket inte skall förväxlas med att grilla, som är snabb tillredning över direkt värmekälla. Detta kombineras ofta med tillsats av rökspån eller trächunks för att ge köttet en rökig smak. A och O vid Low and slow är att du känner din grill och behärskar att kontrollera dess temperatur under lång tid. Det går bra att göra detta med en vanlig klotgrill och lite tålamod. Givetvis går det med gasolgrillar också men blir dyrare i drift. Vill man göra det enkelt för sig bör man köpa en keramisk grill eller en offset smoker, som är mycket lättare att hålla jämn temperatur i.

Visa mer

Visa mindre

Hot and fast

Hot and fast

Guide, 8 aug - Hot and fast är ett annat begrepp för direkt grillning, vilket är det vanligaste grillsättet. Det innebär att man grillar livsmedlet direkt ovanför värmekällan. Har du grillkol eller briketter så tänder du upp dessa och avvaktar tills glödbädden blivit gråaktig och slutat brinna. Därefter lägger du maten på gallret. Grillsättet lämpar sig för de flesta enkla livsmedel som inte behöver så lång tillagningstid. Man kan också använda direkt grillning för att bryna kött, som innan eller efter grillas indirekt i lägre värme. Detta gör man för att låta den s k Maillardeffekten uppstå - en kemisk reaktion som sker när man utsätter köttets yta för hög värme och som skapar nya smakmolekyler. Detta gör jag med allt kött för att få mer smak och en mer aptitlig presentation. Försök att inte vända köttet för mycket eftersom bryningen kan utebli då.

Visa mer

Visa mindre

likes

Ny expert!

Hej! Man kan egentligen kalla mig en riktigt nördig entusiast, även om mitt arbete gjort mig till litet mer än så. Intresset för grillning och BBQ väcktes när jag arbetade på en ranch i Texas i början på 1990-talet och fick upp ögonen för alla dessa underbara, slitna, gamla och ytterst välsmakande BBQ-ställen som det fanns gott om. Intresset för matlagning har alltid varit stort varför jag utbildade mig till kock och restaurangchef, vilket jag även arbetat som i totalt 18 år. Privat har jag grillat så länge och ofta jag haft möjlighet, vilket tog fart på riktigt år 2000 då jag blev med hus. Sedan dess har jag provat mig igenom det mesta i grillväg, alltifrån små gasolgrillar till kolgrillar och stora kombinerade och kamados och alla dess tillbehör och tillagningssätt. Yrket har även givit mig förmånen att investera i professionella grillar till mina restauranger, vilket ger en helt annan dimension än den man är van vid hemma. Nu har jag lämnat yrket men grillar mer än någonsin, och det blir bara roligare för varje år som går och jag delar gärna med mig av de erfarenheter jag gjort.

Prioriteringar

kvalitet

kvalitet

funktionalitet

funktionalitet

budget

budget

Expertområden