Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Sennheiser HD 560S - referensljud till fyndpris

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sennheiser HD 560S - referensljud till fyndpris

15 mars 2021

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha en utmärkt studioreferens/audiofil-lyssning till lägsta möjliga pris?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Jag har inte hört en mer neutral och samtidigt musikaliskt tillfredsställande hörlur för dryga 2000 spänn än HD 560S, punkt.

Letar du lurar till mobilen och behöver isolering?
Full Star 1Half Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.5

Undvik. HD 560 spelar inte tillräckligt högt med de flesta mobiltelefoner och de helöppna kåporna stänger inte ute (eller inne) ljud överhuvudtaget.

Prisjakt toppbetyg
Sennheiser HD 560S Over-ear
HörlurarSennheiser HD 560S Over-ear
fr. 1 795 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Sennheiser HD 560S passar dig vars förutsättningar tillåter användandet av helöppna lurar och som antingen söker en neutral referensstandard för studio/musikproduktion eller en budgetvänlig instegsbiljett in i "head-fi"-världen.

Utmärkt referensljud för pengarna!

Suverän komfort

Ej för utomhusbruk

Plastig kvalitet

Introduktion

Sennheiser har i huvudsak tre serier av hörlurar som den seriösa hörlursshopparen bör bry sig om: HD 500-serien, HD 600-serien och HD 800-serien. 500 är den mest lättillgängliga och 800 den mest 'high-end' (parantes, jag gillar dock inte någon av 800-lurarna!).

Objektet som ligger på testbänken idag är senaste tillskottet i 500-serien. HD 560S har fått rätt stor uppmärksamhet speciellt bland audiofiler och lovordats av de flesta som upplevt dem.

Onekligen väcker det nyfikenhet, kan detta vara det nya definitiva valet bland öppna lurar vid 2000-kronorsstrecket?

I kartongen

Man behöver knappast karta och kompass för att packa upp och börja använda HD 560S. Det enda som ligger med i kartongen förutom lurarna är den avtagbara kabeln på 3 meter, en 6,3mm - 3,5mm adapter för datorer/mobila källor och lite dokumentation. Ingen väska/fodral, något som naturligtvis hade varit välkommet men samtidigt har HD 560S ett relativt kompakt avtryck för att stoppas ner i en väska/ryggsäck som de är.

Kabelanslutningen till luren är en 2,5 mm-kontakt med skruvlås. Jag kan inte bekräfta om en tredjepartssladd kommer att vara kompatibel av den anledningen.

Design, kvalitet och komfort

Ingen med ögonbindel lär missta HD 560S för ett par Airpods Max, detta är ett ganska spartanskt bygge nästan uteslutande i plast, med limmade velour-kuddar och huvudband som gärna drar till sig damm och andra partiklar.

Men så är ju HD 560S faktiskt rätt "billiga" för vad de är. Och de känns både lätta, flexibla och tåliga. Dessa kombinerade faktorer är av större vikt än lyxkänsla när det kommer till lurar du använder som arbetsredskap - något jag verkligen tycker att HD 560S lämpar sig som. Det finns en viss trygghetsfaktor i att bara kunna slänga ner lurarna löst i väskan och slippa bry sig.

Passformen är lysande som typiskt med HD 500-lurarna. De är som sagt lätta, det finns rikligt med mjuk vaddering både runt öronen och ovanpå hjässan och de justeras för att passa även väldigt stora huvuden. De ovalformade kåporna är rymliga och öronen blir inte varma även efter en hel dags användning eftersom lurarna är av helöppen typ. Jag har faktiskt inget att anmärka på gällande komforten.

Det enda jag önskat vore bättre är kabeln, som är ganska styv och plockar upp mycket ljud vid beröring (mikrofoni) den första metern från örat.

Funktionalitet

HD 560S är traditionella 'dumlurar' med kabel och helt annorlunda från de digitala, uppkopplade och brusreducerande hörlurarna som är populära hos de breda massorna.

Det som är värt att nämna här är impedans och kompatibilitet med olika källor. HD 560 är egentligen inte svårdrivna med en hög känslighet på 110dB, men å andra sidan kommer de inte att spela högt nog med alla mobiltelefoner p.g.a. 120 ohm i motstånd. Kopplade till min iPhone 12 Pro via den lilla Lightning 3,5 mm-dongeln upplever jag att ljudbilden faller rätt platt och att maxvolym inte räcker till för det mesta.

Direkt ur hörlurskontakten i min iPad Pro spelar de till betydligt mer tillfredsställande nivåer och detsamma gäller via Macbooken. Inkopplade via hörlursingången till min Marantz-förstärkare blir det ännu bättre och framförallt basregistret kommer fram ordentligt. En separat hörlursförstärkare/ljudkort är alltså inte ett krav för att använda HD 560S, men du lär å andra sidan troligtvis vilja ha åtminstone någon form av dedikerat ljudkort/förstärkare/interface om du vill få ut det mesta av dem.

Ljudkvalitet

Wow!

Söker du bästa möjliga, korrekta ljudåtergivning för dryga 2000 kronor kan du sluta leta nu. Glöm Beyerdynamic, AKG och de andra.

Direkt slår det mig hur balanserat och exakt HD 560S låter. Traditionellt sett låter öppna lurar mer linjärt och naturligt i de övre registren plus har tajtare och renare bas än slutna, p.g.a. avsaknaden av resonanser inuti kåporna. Men istället brukar de tappa basenergi rätt hastigt under 100hz. Det problemet upplever jag dock inte särskilt distraherande i HD 560S, som har alla de traditionella fördelarna hos öppna lurar men även är förvånansvärt kapabla längre ner i frekvens, om inte ljudkällan är för klen. De rår fortfarande inte på en sluten lurs potentiella förmåga att återge den lägsta subbasen, men jag tror att alla icke-'bassheads' lär tycka att HD 560S spelar musik med fullt tillräcklig kropp och fundament.

Både mellanregister och diskant låter super, med utmärkt närvaro och realism i rösterna, spänstig dynamik och en livlig, luftig detaljskärpa upp i övertonerna utan att lurarna för den delen övergår till att bli analytiska eller spetsiga. Det är roligt att lyssna.

Nåväl, de dyrare HD 600/650 är väl en gnutta mer raffinerade och med ännu mer klangrikedom. Det finns också lurar med ännu mer utbrett stereoperspektiv för "högtalarlik" hifi-lyssning. Men när det kommer till neutralitet topp-botten tycker jag nästan att 560S slår samtliga av lurarna i 600 och 800-serien på fingrarna.

Detta är enormt bra prestanda för pengarna och vare sig du är kräsen musiklyssnare eller vill ha ett verktyg att lyssna av/korrigera din ljudmix med kommer dessa att leverera. High score!

Slutsats

Sennheiser har fått till en fullträff med HD 560S. De må inte inspirera i byggkvalitet och material, men det kan omöjligt översättas till en kritik för det här priset, plus att de i gengäld är både tåliga och komfortabla.

Och ljudet, som ju är det viktigaste, briljerar. HD 560S levererar en öppen och engagerande ljudbild med ovanligt självsäker bas för öppna lurar och med en tonprofil som är mer neutral än de flesta andra även i mycket högre prisklasser. De kräver nog mer än en mobiltelefon för att spela ordentligt, men tröskeln är inte enorm.

Både för proffset som vill ha ett par öppna lurar till mix- & masteringuppgifter och för den nyinvigde ljudentusiasten som vill ta steget in i hörlurs-hifi utan att det svider för mycket i plånboken får HD 560S min allra varmaste rekommendation!

Specifikationer

Hörlurstyp
Heltäckande, dynamisk, öppen, kabelanslutning
Impedans
120 ohm
Känslighet
110dB
Vikt
240 gram

Om hörlurar från Sennheiser

Sennheiser tillverkar i huvudsak hörlurar och mikrofoner. De står b.la. bakom shotgun-mikrofonen MKH-416 som är en av världens mest använda mikrofoner för filminspelning. På hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland HiFi-entusiaster b.la. för monitorlurarna HD 25 och HD 600-serien för hemmabruk, som båda levt ett långt liv och fortfarande är väldigt populära. Sennheiser står också bakom de bisarrt påkostade superhörlurarna Orpheus HE-1, som enligt många som fått chans att lyssna är de bästa i världen. Jag är inte helt ombord på det tåget, men de är otvivelaktigt de dyraste - med en prislapp på över 600 000 kronor…! På en mer (?) human nivå skakade Sennheiser år 2009 om hörlursmarknaden ordentligt med släppet av HD 800, en ambitiös modern toppmodell som höll ett flertal patent och blev starten på en ny era av premiumhörlurar för 10000 kr eller mer. Idag 12 år senare har sådana hörlurar blivit betydligt mer mainstream.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons