Sony och Bose har länge kämpat om titeln 'Bästa NC-lur'. Men med WH-1000XM3 är det inte längre något snack om saken: Sony har nu världens bästa brusreducerande hörlurar.
De har lika många smarta funktioner som föregångaren XM2, men en betydligt lättare och mer ergonomisk design, ett mycket mer dynamiskt ljud och den redan respektabla brusreduceringen har kickats upp ytterligare. De har fått snabbladdning också, upp till 5 timmars lyssning på 10 minuter!
1000XM3 markerar en ny milstolpe inom trådlösa, smarta hörlurar. Möjligen kommer audiofilerna ha invändningar mot party-tuningen i basen, men jag tycker de är alldeles lagom basglada för användning på språng. Det finns ett enda irriterande problem; touch-paden strular och lever sitt eget liv i minusgrader.
Förutom det träffar Sony alla rätt med XM3, de är så överlägsna att det nästan räckt med bara dem på listan.
+
Grymt ljud, grym NC, snabbladdning
–
Problem med touch-gränssnittet
Efter alla hyllningar till Sony kan det verka konstigt att överhuvudtaget fundera på något annat. Men det finns fortfarande argument till Boses fördel. Ett av dem är ljudprofilen. Jag älskar ljudet i 1000XM3, men det är utan tvekan lite åt det bastunga hållet.
Föredrar du en mer neutral approach är Bose förmodligen närmare dina preferenser. Men när det kommer till de högre frekvenserna föredrar jag Sony med hästlängder. Här tenderar Bose att låta lite hårt och artificiellt i jämförelse.
QC35 är aningen lättare i vikt och priset är lite lägre än Sony 1000XM3. Viktskillnaden är försumbar men vill du ha nära klassledande NC och sträcker ogärna på budgeten mer än nödvändigt är QC35 fortfarande ett solitt alternativ.
+
Mycket bra NC, neutrala, lätta
–
Plastiga och lite föråldrade
Är du en person som uppskattar flott brittiskt hantverk; Aston Martins, välputsade Oxfords, handväskor från Paul Smith, ja då kommer hörlurarna från Bowers & Wilkins passa dig perfekt. PX är deras första NC-lur och med lyxiga skinnkuddar och aluminium som huvudsakliga materialval är de verkligen inget man skäms att bära runt på. Dock är PX tyngre än Sony och Bose och de stelare kuddarna sitter inte lika bra över glasögon.
PX har precis som konkurrenterna app-funktionalitet och pausar musiken automatiskt om du tar av dem från huvudet. Brusreduceringen går att ställa in i flera steg, men är inte riktigt lika effektiv som Boses och Sonys.
Ljudet har flera kvalitéer som en stram, detaljerad bas och en finkornig och luftig diskant. Däremot är mellanregistret inte lika balanserat som Sony och Bose. Men stilmedvetna tech-entusiaster bör absolut överväga PX!
+
Lyxig design, detaljerat ljud
–
Färgad röståtergivning, passformen
En röd tråd bland NC-lurar är att priserna tenderar vara ganska höga. Budgetalternativet i sammanhanget är Sennheiser HD 4.50 BT NC - icke att förväxla med lillebror HD 4.40 BT utan NC-funktionalitet.
HD 4.50 BT NC är en lite enklare modell i Sennheisers utbud av brusreducerande hörlurar, men erbjuder tillräckligt mycket i form av komfort och byggkvalitet för att ändå övertyga. Notera dock att medan Bose, B&W och framförallt Sony alla låter snarlikt oavsett om NC är på eller avstängt, gäller detta inte för Sennheiser som låter betydligt sämre med NC påslaget.
Använder du NC ofta och prioriterar ljudet är det därför värt att punga ut för Sony eller Bose. Men om du bara använder NC ibland och hellre sparar en slant, då är Sennheiser ett bra val.
+
Mycket för pengarna
–
Sämre ljud med NC igång
Det finns ingenting som denna föregångare gör bättre än uppdaterade XM3, men WH-1000XM2 kostar tusen kronor mindre och är förmodligen tillräckligt bra för många.
Ljudet uppfattar jag som lite tillbakadraget jämfört med den piggare XM3, vilket framförallt märks på röster. Däremot föredrar jag ljudet i WH-1000XM2 framför B&W PX.
Brusreduceringen och de smarta funktioner som hör till fungerar mycket bra, även om XM3 är markant tystare. Musiken styrs via ett touch-gränssnitt som funkar sådär, jag föredrar fysiska knappar som hos Bose och B&W. Komforten är bra, men inte riktigt i nivå med XM3 och Bose.
Om du nöjer dig med det näst bästa från Sony är detta ett bra köp för en tusenlapp mindre än toppmodellen. Prova bara inte XM3 först ;-)
+
Lika funktionsrika som XM3, priset
–
Touchpaden
Nuraphone (som fick NC-funktionalitet i efterhand via en mjukvaruuppdatering) liknar ingen annan hörlur du sett. Designmässigt kan de beskrivas som en kombination av in- och over-ear, där den yttre delen som omsluter örat specifikt står för djupbasen.
Det är dock inte designen som är det mest utmärkande. Nuraphone tar nämligen hänsyn till att vi alla har olika hörsel och att våra öron också har toppar och dalar i hur jämnt vi uppfattar frekvensspektrumet. När du använder dem för första gången gör de en individuell mätning på dina örons akustiska egenskaper och optimerar sitt ljud efter just dig. Hybrid-designen gör också att Nuraphone kan använda sina yttre kåpor till att justera lågbasen från väldigt platt till nästan skrämmande fysisk, för att simulera hur det är att sitta långt ifrån respektive nära en konsertscen.
Om du lockas av funktionerna och är ute efter en riktig aha-upplevelse är Nuraphone ett intressant val, om än ett kostsamt sådant.
+
Innovativ design, häftigt ljud
–
Priset, ovanlig passform
Det finns ett väldigt övertygande säljargument bakom Beats Studio 3 Wireless, nämligen Apples speciella W1-chip, som även sitter i Airpods. Tekniken möjliggör en otroligt simpel och pålitlig parkoppling med iCloud-anslutna Apple-enheter.
Om du inte är en Apple-användare känns Studio 3 Wireless kanske inte jättespännande. De är väldigt bekväma och smidiga att bära med sig eftersom bygeln går att fälla ihop. Men de är relativt plastiga och både ljudkvalitet och NC är bra, men inte klassledande.
Men vill du ha NC-funktionalitet, gillar Beats design, Apples ekosystem och hur Airpods parkopplar, då är detta ett bra alternativ. Eller rättare sagt, det enda alternativet! I alla fall fram tills dess att Apples egna ingenjörer tar Airpods och förstorar upp dem.
+
Kopplar likt Airpods, snygg design
–
Känns bräckliga
6 februari
Hörlurar
23
Bullerdämpning, aktiv brusreducering, noise-cancelling, NC - kärt barn har många namn och jag kommer säkert växla friskt mellan dem här nedan. Bose var först med tekniken i hörlurar; en komplex princip som använder små mikrofoner för att analysera omgivningsljud och arbeta bort det genom att skicka signaler i motfas. Den riktiga utmaningen börjar dock när man vill hålla musiken intakt samtidigt som hörlurarna filtrerar bort olika frekvenser, men allt fler tillverkare har börjat bli väldigt, väldigt bra på det.
Från att ha varit ett nischat marknadssegment med framförallt flygresenärer som målgrupp har nu aktiv brusreducering blivit lite av en standardfunktion i tillverkarnas trådlösa toppmodeller. Man förknippar inte längre brusreducering med halvdan ljudkvalitet och den genomgående batteritiden bland dessa hörlurar är så bra att det idag finns få anledningar att inte slopa kabeln och unna sig en tystare musiklyssning. Till er audiofiler, nej ni kan hålla hårt om era HD 650 ett tag till. Men för alla andra är det hög tid att sätta en NC-lur på önskelistan! Här kommer min lista över vilka jag tycker är marknadens bästa brusreducerande hörlurar.
3 experter ger dig sina bästa tips!