Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Sennheiser HD 600 hörlurar - Grå

Bästa hörlurarna för audiofilen - Plats 1

Sennheiser HD 600 är en sann industriklassiker som charmat musikälskare sedan slutet av 90-talet. Under många år var de klangreferensen alla andra dynamiska hörlurar ställdes mot, och till viss del är de fortfarande det idag.

Jag skulle inte kalla HD 600 en skönhet och de klämmer kanske åt en aning direkt ur kartongen, men till det här priset kan jag inte komma på något som låter bättre. De har inte den djupaste basen men ett väldigt naturtroget och behagligt ljud som går att lyssna på i timmar. Eftersom HD 600 är av öppen typ blir ljudet renare och luftigare, däremot isolerar de inte överhuvudtaget utan alla i omgivningen lär märka av ljudläckaget. Detta är lurar för hemmabruk med en förstärkare.

Det finns nog ingen hörlursnörd som inte är bekant med HD 600 och man jämför dem ofta med mycket dyrare lurar. De är en perfekt start för dig som vill ta steget till high-end ljud.

+

Löjligt mycket HiFi-ljud för pengen

Tråkigt utseende, inte för mobilen

Se när Lance från HiFi-kanalen Hifi Heaven i detalj går igenom hörlurarna Sennheiser HD 600.
Youtube ikon

Se när Lance från HiFi-kanalen Hifi Heaven i detalj går igenom hörlurarna Sennheiser HD 600.

3 195 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3 195 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3 195 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3 848 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Stax SR-L300

Bästa hörlurarna för audiofilen - Plats 2

STAX hörlurar är elektrostatiska och fungerar väldigt annorlunda från vad du troligtvis är van vid. Instegsmodellen L300, precis som alla elektrostatlurar, kräver en speciell högspänningsförstärkare från STAX och fungerar inte med en vanlig hörlurskontakt. Det adderar till priset, men luren för sig kostar inte mycket mer än ett par Beats by Dre Pro.

Under den lite plastiga och spartanska fasaden döljer sig däremot ett guldljud som Beats och de flesta andra lurar på marknaden bara kan drömma om. SR-L300 låter sagolikt öppet och detaljerat med en förvånansvärt bra basåtergivning, även om den inte är lika djup och fet som Denon.

Glöm allt vad mobilt heter när det gäller STAX, se de mer som ett litet högtalarsystem för hemmalyssning. Men det finns inte många högtalare som låter såhär finkornigt och detaljerat, framförallt inte i närheten av detta pris.

+

Upplösningen, mellanregistret!

Plastiga, kräver högspänning

3 790 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Focal Clear

Franska Focal är stora inom högtalare för både professionellt och personligt bruk och har en mycket högpresterande serie hörlurar för kräsna musiklyssnare. Min favorit heter Clear och kombinerar underhållningsfaktorn i lillebror Elear med drag av den makalösa detaljupplösningen i alldeles för dyra lyxmodellen Utopia.

Clear är en fantastisk all-rounder. De har både en djup och bestämd basåtergivning samt en skinande ren diskant och spelar allt från stenhård hip-hop till finstämd Mozart med oerhörd spelglädje. Skillnaderna i ljudkvalitet är faktiskt väldigt märkbara sida vid sida med en lur som HD 600, framförallt i öppenhet och lågbas.

De är dessutom skitsnygga, bekväma och kräver inte (men förtjänar...) en stor förstärkare.

De kostar dock som en bättre storbilds-TV, men är nog den mest kompletta hörluren jag hört för under 20.000 kr och en av mina favoriter oavsett pris.

+

Grymma för all sorts musik, snygga!

Priset

Joshua Valour är en youtuber med fokus på hifi som här delar sin recension av Focal Clear.
Youtube ikon

Joshua Valour är en youtuber med fokus på hifi som här delar sin recension av Focal Clear.

16 900 :-

länk

17 990 :-

länk

16 900 :-

Pris hämtat 25/10

länk

16 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

17 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

17 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Audeze LCD-X

Amerikanska Audeze producerar magnetostatiska hörlurar med både studios och audiofiler som målgrupp.

LCD-lurarna är kända för hur bra de hanterar bas. Basen är tajt som attan, linjär (läs: spikrak) ner till 10hz, med nästintill obefintlig förvrängning även vid högt ljudtryck. LCD-X är också de mest neutrala av Audezes lurar och de mest lättdrivna, så lättdrivna faktiskt att du kan köra dem högt och hårt rätt ur en mobiltelefon om du så vill.

Har du aldrig haft ett par Audeze-lurar på huvudet kommer du reagera på hur stora och tunga de är, LCD-X är som en amerikansk stridsvagn i hörlursform. Men de väldiga, mjuka skinnkuddarna gör mycket för att hålla uppe komforten.

För priset är LCD-X ett mycket bra alternativ till Focal Clear. En klar vinnare finns inte mellan de två, utan du får provlyssna och se vilken som bäst passar din musik och smak.

+

Basen, mellanregistret, lättdrivna

Stora och tunga

star

På 2 listor

Dimitri har testat Audeze LCD-X i 4 veckor och ger här en ingående recension av hörlurarna.
Youtube ikon

Dimitri har testat Audeze LCD-X i 4 veckor och ger här en ingående recension av hörlurarna.

15 990 :-

länk

15 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

15 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

5. Hifiman Ananda

Jag har en del personliga problem med Hifiman, deras affärsmodell, kvalitetskontroller och pristänk. Men ska jag vara opartisk måste deras mellanklass-lur Ananda få en rekommendation.

Ananda är liksom LCD-X magnetostatiska och är en evolution av föregångaren 'Edition X', med framförallt förbättringar i konstruktionen. Kinesiska Hifiman ligger fortfarande en bit ifrån många konkurrenter i genomgående kvalitetskänsla, dock.

Ananda spelar väldigt nära vad jag personligen anser är en ideal klangbalans och ger en öppen, luftig och organisk presentation av musiken över hela registret, även djupt ner i lågbasen. De så ofta förekommande tendenserna till ljusa och kliniska drag går inte att finna här.

Ananda känns billigare än vad de är, men ljudet är inget annat än imponerande och rättfärdigar prislappen. En bonus är att de är väldigt lättdrivna och kan spela bra ur nästan vadsomhelst!

Säga vad man vill om byggkvalitén, men komforten går verkligen inte att klaga på.

+

Fantastiskt ljud, komforten

Inte riktigt premiumkvalitet

11 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

11 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

6. Stax SR-007MK2

Så kommer vi till toppen av hörlurs-hifi. STAX-SR007 är min favorit av alla STAX och har det mest fantastiska ljud jag hört i ett par hörlurar.

Inget drama här, ingen baspuckel för att göra elektronisk musik mer underhållande. Här handlar det istället om att återge musiken helt intakt och få fram varenda detalj från djupaste orgelbas till ljusaste fiolstråkar med yppersta exakthet. Många tillverkare aspirerar till detta men bara STAX, och då SR-007 specifikt, får till det såhär silkeslent och fullständigt.

Men det är inte gratis. Det räcker inte med över 20.000 kronor för hörlurarna, för att visa sina bästa sidor kräver de den största och mest påkostade elektrostatiska förstärkaren du kan få tag på och då pratar vi verkligt höga belopp.

Som med allt annat kostar det att ligga på topp. Har du dock ett brinnande musikintresse och vill kunna somna in till tonerna av audio-perfektion, då kan jag hänvisa dig hit med gott samvete.

+

Audio-nirvana, perfekt komfort

Krävande (och därmed kostsamma)

21 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Bästa hörlurarna för audiofilen

calendar

3 okt 2019

Hörlurar

Hörlurar

146

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Trådlöst, brusreducering, smarta funktioner och design i all ära - i slutändan använder vi ändå hörlurar för musiklyssning, och då torde det viktigaste ändå vara ljudkvalitén. Med hörlurar kan du för en spottstyver få nästan lika bra ljud som med en stor och dyr högtalaranläggning. Du kommer aldrig få den fysiska basen och verkliga live-känslan eftersom hörlurar är mycket mindre och projicerar ljudbilden inuti huvudet, men i gengäld går det att komma ännu närmare inpå detaljerna.

Björn Sige betygsätter bästa hörlurarna för audiofilen

Vill du ta steget till RIKTIGT bra ljud genom hörlurar räcker tyvärr inte mobilen, utan du behöver en bättre ljudkälla (Hi-Fi system/musikserver eller en DAC av något slag) och oftast någon form av hörlursförstärkare, då high-end hörlurar tenderar vara mer trögdrivna. Med erfarenheten av att ha ägt och lyssnat på över 100 HiFi-hörlurar ger jag här mina allra bästa rekommendationer för den sanne musikälskaren, från det mest prisvärda till det allra mest extrema!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Björn Sige


Björn Sige

Läs mer om oberoende experter