search

1. Stax SR-007MK2

Bästa hörlurarna för audiofilen - Plats 1

Hörlurs-nirvana! STAX SR-007 är de avgjort bästa lurarna jag ägt och någonsin lyssnat på, det inkluderar det nyare STAX-flaggskeppet SR-009 och även chock-dyra Sennheiser HE-1 för över halvmiljonen.

Inget drama här, ingen baspuckel för att göra elektronisk musik mer underhållande och heller inget artificiellt lyster i diskanten. Här handlar det istället om att återskapa varje detalj från djupaste orgelbas till ljusaste fiolstråkar med yppersta ärlighet, nyansering, värme och exakthet. Så nära inspelningen du kan komma med hörlurar.

Men det är inte gratis. Det räcker inte med över 20.000 kr för lurarna, för att visa sina bästa sidor kräver de den största och mest påkostade elektrostatiska förstärkaren du kan få tag på och då pratar vi seriöst höga belopp.

Som med allt annat kostar det att ligga på topp. Vill du åt det allra bästa är SR-007 dock ett relativt överkomligt alternativ till att lägga 6-siffriga summor på högtalare av motsvarande kaliber.

+

Bästa ljudet, perfekt komfort

Krävande (och därmed kostsamma)

star

På 3 listor

21 990 :-

Pris hämtat 4/6

länk

2. Focal Clear

Bästa hörlurarna för audiofilen - Plats 2

Franska Focal är stora inom högtalare för både professionellt och personligt bruk och har en mycket högpresterande serie hörlurar för kräsna musiklyssnare.

Min favorit heter Clear och kombinerar underhållningsfaktorn i lillebror Elear med drag av den makalösa detaljupplösningen i alldeles för dyra lyxmodellen Utopia - samtidigt som de är mer neutrala än båda.

Ljudet är kanon i alla kategorier, men det som sticker ut mest är den enorma dynamiken, den pigga basen och hur roliga de faktiskt är att lyssna på. Det är nästan omöjligt att inte ryckas med i musiken.

De är dessutom skitsnygga, bekväma och kräver inte (men förtjänar...) en bra förstärkare.

De kostar som en bättre storbilds-TV, men är nog den mest kompletta hörluren jag hört för under 20.000 kr och en av mina favoriter oavsett pris.

+

Grymma för all sorts musik, snygga!

Högt pris, bara aningens ljusa

Joshua Valour är en youtuber med fokus på hifi som här delar sin recension av Focal Clear.
Youtube ikon

Joshua Valour är en youtuber med fokus på hifi som här delar sin recension av Focal Clear.

17 990 :-

länk

17 990 :-

Pris hämtat 4/6

länk

17 990 :-

Pris hämtat 4/6

länk

17 990 :-

Pris hämtat 4/6

länk

17 990 :-

Pris hämtat 4/6

länk

17 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Sennheiser HD800S

HD 800S är Sennheisers främsta dynamiska, helomslutande hörlurar med öppna kåpor. De ursprungliga HD 800 tog marknaden med storm men fick kritik för en jobbig resonans i diskanten och tunn bas vilket denna S-modell i stort sett åtgärdar; diskanten är jämnare och basen har fått sig ett behövligt tillskott av värme.

Men kvalitéerna i original-800 kvarstår till högsta grad; lurarna har en kliniskt ren och, för hörlurar, imponerande vid ljudbild i vilken mikrodetaljer framträder med nästan häpnadsväckande precision.

Ljudet är resultat av tysk ingenjörskonst på högsta nivå och både elementen och omslutningen har designats för att färga ljudet så lite som bara tekniskt möjligt.

HD 800S lutar fortfarande åt det tunnare hållet och är inget för basfreaks. De ställer också ovanligt höga krav på förstärkare och inspelningskvalitet. Men under rätt förutsättningar presterar de oerhört.

OBS! Sennheiser har även HD 820, en sluten och mycket dyrare modell - men undvik den. Inte lika bra!

+

Fantastisk ljudbild & detaljskärpa

Kräver en kompetent förstärkare

Brandon Taylor recenserar HD800S och berättar vilken förstärkare han köpte för att driva dem.
Youtube ikon

Brandon Taylor recenserar HD800S och berättar vilken förstärkare han köpte för att driva dem.

14 998 :-

Pris hämtat 2/6

länk

4. Sony MDRZ1R.WW2

Slutna lurar är i regel ingen bra utgångspunkt för bästa möjliga ljud i hörlurar, men Sony vill krossa alla fördomar med sitt flaggskepp MDR-Z1R.

En stenhård titan/aluminium-konstruktion med lyxiga kuddar av mjukt fårskinn säkerställer både hållbarhet och optimal komfort. Hjärtat av hela härligheten är dock de enorma 70mm-elementen, inneslutna i höljen med noga framtagen akustik för att säkerställa lägsta möjliga efterklang och färgning av ljudet.

Och ljudet är sagolikt för slutna lurar, speciellt om du gillar stor tung bas och samtidigt vill åt en vidöppen ljudbild som tar fram de minsta detaljerna i musiken. De är inte direkt neutrala, utan har definitivt en egen klang som vissa kommer älska och andra inte.

MDR-Z1R tillhör Sonys 'Signature'-serie av ljudprodukter, tillverkade för hand i Japan, med den mest hängivne audiofilen i åtanke och liksom övriga komponenter i serien är priset skräckinjagande högt. Men för somliga kommer de säkerligen att vara värda den investeringen.

+

Gudomlig komfort, bygget, ljudet...

Inte "korrekt" ljud, priset!

21 990 :-

länk

5. Audeze LCD-1 Open SystemNY

Sennheiser HD 600 & HD 650 är riktiga HiFi-klenoder och har länge varit bland de vanligast förekommande rekommendationerna för välljud under 5000 kr. Men de börjar minst sagt bli till åren (trots Sennheisers försök att hålla dem uppdaterade) och lämnar en del att önska vad gäller djupbas.

Audeze LCD-1 är en uppstickare i segmentet och lyckas här stjäla HD 600/650:s plats i listan. Audeze, som är kända för sina stora och tunga high-end lurar, har tagit sin magnetostatiska drivteknik och stoppat in den i ett par smidiga lättviktslurar och spelar bra med allt från en mobiltelefon till en högklassig hörlursförstärkare.

De magnetostatiska elementen ger en kraftfull, ren och mycket naturtrogen klang med överlägsen bas jämfört med HD 600. De låter faktiskt som ett par lurar för 2x priset.

LCD-1 är en grym kompakt allround-lur som lär göra både musikälskare och proffs väldigt nöjda. Mycket för pengarna!

+

Suveränt ljud, lättdrivna, kompakta

Något plastiga, ej isolerande

star

På 3 listor

4 399 :-

Pris hämtat 4/6

länk

6. Shure KSE1500 Electrostatic Earphone SystemNY

Att bygga fullstora elektrostatiska hörlurar är ett åtagande bara det, då det är en pillig och känslig process med strikta toleranser som kräver särskilt anpassad arbetsmiljö. Därför är det inte konstigt att det tagit Shure många år att ta fram sina elektrostatiska in ear-lurar KSE1500 - troligtvis världens bästa!

KSE1500 är ett komplett system med hörlurar och extern enhet med D/A-omvandlare och förstärkare - då de trots allt är elektrostatiska och behöver drivas på ett speciellt sätt för att fungera. I övrigt är KSE1500 faktiskt inte helt olika traditionella in ear rent praktiskt. Den slutna designen isolerar dig från omgivningen, vilket gör att du kan avnjuta guldljud på STAX-nivå under semestern.

Men överlägset ljud och banbrytande teknik till trots kommer extremt få, även audiofiler, att kunna motivera priset. Om du redan äger en portabel D/A-omvandlare kan du dock välja versionen KSE1200 istället och spara in en del.

+

Världens bästa in-ears

Tokdyra, extra enhet att bära på

Digital Trends gör en snabb genomgång och recension av hörlurarna KSE1500 från Shure.
Youtube ikon

Digital Trends gör en snabb genomgång och recension av hörlurarna KSE1500 från Shure.

28 390 :-

Pris hämtat 2/6

länk

Bästa hörlurarna för audiofilen

calendar

8 jul 2020

Hörlurar

Hörlurar

277

Trådlöst, brusreducering, smarta funktioner och design i all ära - i slutändan använder vi ändå hörlurar för musiklyssning, och då torde det viktigaste ändå vara ljudkvalitén. Med hörlurar kan du för en spottstyver få nästan lika bra ljud som med en stor och dyr högtalaranläggning. Du kommer aldrig få den fysiska basen och verkliga live-känslan eftersom hörlurar är mycket mindre och projicerar ljudbilden inuti huvudet, men i gengäld slipper du tänka på rumsakustik och det går att komma ännu närmare inpå detaljerna.

Björn Sige betygsätter bästa hörlurarna för audiofilen

Vill du åt den där riktigt höga nivån av ljudåtergivning är det fler faktorer än bara hörlurarna som spelar in. Precis som med en högklassig högtalaranläggning krävs en ordentlig ljudkälla (te.x. extern D/A-omvandlare för datorn eller en högkvalitativ streamer/musikspelare), högkvalitativa musikfiler (Tidal HiFi strömmar i förlustfri kompression) och oftast också en ordentlig förstärkare då många high end-hörlurar kräver mer effekt för att komma till sin rätt. Debattfrågan om kablar uttalar jag mig inte om.

Jag har själv tidigare ägt en uppsjö av high end-hörlurar från olika tillverkare och även fått möjlighet att sitta ner och lyssna ordentligt på väldigt många fler i olika sammanhang. Här kommer mina rekommendationer i olika klasser för att guida dig genom HiFi-träsket!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Björn Sige


Björn Sige

Läs mer om oberoende experter