search

1. Sennheiser HD 600 hörlurar - Grå

Bästa hörlurarna för audiofilen - Plats 1

Sennheiser HD 600 är en riktig klenod som charmat musikälskare sedan slutet av 90-talet. Under många år var de klangreferensen alla andra dynamiska hörlurar ställdes mot, och till viss del är de fortfarande det idag.

De har nyligen uppdaterats med nytt färgschema och smärre ändringar i designen, men ljudet förblir sig likt - informativt och neutralt men samtidigt med en behaglig värme som gör dem behagliga timmar i sträck. De lämnar dock en del att önska vad gäller den lägsta basen, vilket inte lär passa alla.

Eftersom de är av öppen typ blir ljudet renare och luftigare, däremot isolerar de inte överhuvudtaget utan alla i omgivningen lär höra vad du lyssnar på. Detta är lurar för hemmabruk med en bra förstärkare.

Det finns nog ingen hörlursnörd som inte är bekant med HD 600 och man jämför dem ofta med mycket dyrare alternativ. De är en perfekt start för dig som vill ta steget till high-end ljud.

+

Underbart ljud, mycket för pengen

Trycker lite hårt, saknar djupbas

star

På 2 listor

Se när Lance från HiFi-kanalen Hifi Heaven i detalj går igenom hörlurarna Sennheiser HD 600.
Youtube ikon

Se när Lance från HiFi-kanalen Hifi Heaven i detalj går igenom hörlurarna Sennheiser HD 600.

3 195 :-

Pris hämtat 6/3

länk

3 195 :-

Pris hämtat 6/3

länk

3 195 :-

Pris hämtat 6/3

länk

4 513 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Stax SR-L300

Bästa hörlurarna för audiofilen - Plats 2

STAX hörlurar är elektrostatiska och fungerar väldigt annorlunda från vad du troligtvis är van vid. Instegsmodellen L300, precis som alla elektrostatlurar, kräver en speciell högspänningsförstärkare från STAX och fungerar inte med en vanlig hörlurskontakt. Det adderar till priset, men luren för sig kostar inte mycket mer än ett par Beats by Dre Pro.

Under den lite plastiga och spartanska fasaden döljer sig däremot ett guldljud som Beats och de flesta andra lurar på marknaden bara kan drömma om. SR-L300 låter sagolikt öppet och detaljerat med en riktigt tajt, om än lite försiktig basåtergivning.

Glöm allt vad mobilt heter när det gäller STAX, se de mer som ett litet högtalarsystem för hemmalyssning. Men det finns inte många högtalare som låter såhär finkornigt och detaljerat, framförallt inte i närheten av detta pris.

+

Upplösningen, mellanregistret!

Plastiga, kräver högspänning

3 790 :-

Pris hämtat 6/3

länk

3. Focal Clear

Franska Focal är stora inom högtalare för både professionellt och personligt bruk och har en mycket högpresterande serie hörlurar för kräsna musiklyssnare. Min favorit heter Clear och kombinerar underhållningsfaktorn i lillebror Elear med drag av den makalösa detaljupplösningen i alldeles för dyra lyxmodellen Utopia.

Clear är fantastiska allround-lurar. De har både en djup och bestämd basåtergivning samt en skinande ren diskant och spelar allt från stenhård hip-hop till finstämd Mozart med oerhörd precision och spelglädje. Skillnaderna i ljudkvalitet är faktiskt väldigt märkbara sida vid sida med en lur som HD 600, framförallt i öppenhet och dynamik.

De är dessutom skitsnygga, bekväma och kräver inte (men förtjänar...) en bra förstärkare.

De kostar dock som en bättre storbilds-TV, men är nog den mest kompletta hörluren jag hört för under 20.000 kr och en av mina favoriter oavsett pris.

+

Grymma för all sorts musik, snygga!

Priset

star

På 2 listor

Joshua Valour är en youtuber med fokus på hifi som här delar sin recension av Focal Clear.
Youtube ikon

Joshua Valour är en youtuber med fokus på hifi som här delar sin recension av Focal Clear.

17 990 :-

länk

17 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

17 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

17 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

17 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

17 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Sennheiser HD800SNY

HD 800S är flaggskeppet i Sennheisers utbud av dynamiska, helomslutande hörlurar med öppna kåpor. Original-800 tog marknaden med storm men fick kritik för en jobbig resonans i diskanten och tunn bas. Sennheiser släppte därför S-modellen som till stor del åtgärdar detta. Diskanten är jämnare och ljudet har fått sig ett behövligt tillskott av värme.

Men kvalitéerna i original-800 kvarstår till högsta grad - det är en oerhört precis och responsiv hörlur som verkligen gör marknadstermen "High resolution audio" rättvisa. De har också en sällsynt bredd i ljudbilden (för hörlurar) med en fascinerande förmåga att separera instrument.

Ljudet är resultat av tysk ingenjörskonst på hög nivå och både elementen och omslutningen har designats för att färga ljudet så lite som bara tekniskt möjligt.

HD 800S lutar fortfarande åt det kliniska hållet och är inget för basfreaks. De ställer också höga krav på förstärkare och inspelningskvalitet. Men under rätt förutsättningar presterar de oerhört.

+

Fantastisk ljudbild & detaljskärpa

Dyra, kräver kompetent förstärkare

Brandon Taylor recenserar HD800S och berättar vilken förstärkare han köpte för att driva dem.
Youtube ikon

Brandon Taylor recenserar HD800S och berättar vilken förstärkare han köpte för att driva dem.

14 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

14 998 :-

Pris hämtat 6/3

länk

5. Hifiman Ananda

Kinesiska Hifiman rår dessvärre inte på namn som Sennheiser och Focal när det kommer till hantverk och kvalitetskontroll, men beaktad som ren musikförmedlare måste deras mellanklass-lur Ananda få en rekommendation.

Ananda är magnetostatiska och är en evolution av föregångaren Edition X, med framförallt förbättringar i konstruktionen.

Ananda spelar väldigt nära vad jag personligen anser är en ideal klangbalans och ger en öppen, luftig och organisk presentation av musiken över hela registret, även djupt ner i lågbasen. De så ofta förekommande tendenserna till ljusa och kliniska drag går inte att finna här.

Ananda känns billigare än vad de är, men ljudet är inget annat än imponerande och rättfärdigar prislappen. En bonus är att de är väldigt lättdrivna och kan spela bra ur nästan vadsomhelst!

Och säga vad man vill om byggkvalitén, men komforten går inte att klaga på.

+

Fantastiskt ljud, komforten

Inte riktigt premiumkvalitet

11 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

11 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

6. Stax SR-007MK2

STAX SR-007 är i min mening de bästa hörlurarna STAX tillverkat och har det mest fantastiska ljud jag hört i ett par hörlurar - alla kategorier.

Inget drama här, ingen baspuckel för att göra elektronisk musik mer underhållande och heller inget artificiellt lyster i diskanten. Här handlar det istället om att återskapa varje detalj från djupaste orgelbas till ljusaste fiolstråkar med yppersta ärlighet och exakthet. Vänta dig en organisk, kraftfull och oändligt detaljerad lyssnarupplevelse.

Men det är inte gratis. Det räcker inte med över 20.000 kronor för hörlurarna, för att visa sina bästa sidor kräver de den största och mest påkostade elektrostatiska förstärkaren du kan få tag på och då pratar vi verkligt höga belopp.

Som med allt annat kostar det att ligga på topp. Har du dock ett brinnande musikintresse och vill kunna somna in till tonerna av audio-perfektion, då kan jag hänvisa dig hit med gott samvete.

+

Fantastiskt ljud, perfekt komfort

Krävande (och därmed kostsamma)

21 990 :-

Pris hämtat 6/3

länk

Bästa hörlurarna för audiofilen

calendar

17 mar 2020

Hörlurar

Hörlurar

255

Trådlöst, brusreducering, smarta funktioner och design i all ära - i slutändan använder vi ändå hörlurar för musiklyssning, och då torde det viktigaste ändå vara ljudkvalitén. Med hörlurar kan du för en spottstyver få nästan lika bra ljud som med en stor och dyr högtalaranläggning. Du kommer aldrig få den fysiska basen och verkliga live-känslan eftersom hörlurar är mycket mindre och projicerar ljudbilden inuti huvudet, men i gengäld slipper du tänka på rumsakustik och det går att komma ännu närmare inpå detaljerna.

Björn Sige betygsätter bästa hörlurarna för audiofilen

Vill du ta steget till RIKTIGT bra ljud genom hörlurar räcker inte mobilen, utan du behöver en bättre ljudkälla (Hi-Fi system/musikserver eller en DAC av något slag) och oftast någon form av hörlursförstärkare, då high-end hörlurar tenderar vara mer trögdrivna. Med erfarenheten av att ha ägt och lyssnat på över 100 HiFi-hörlurar ger jag här mina allra bästa rekommendationer för den sanne musikälskaren, från det mest prisvärda till det allra mest extrema!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Björn Sige


Björn Sige

Läs mer om oberoende experter