search

1. Audeze LCD-X

Bästa hörlurarna för studio - Plats 1

Magnetostatlurarna LCD-X går loss på 16000 riksdaler, en ansenlig summa pengar för ett par hörlurar. Men så är ljudet också exponentiellt mycket bättre än ett par högtalare för samma slant.

Här får du en extremt kompetent klangreferens och en mycket hög detaljåtergivning som låter dig höra varje nyans av inspelningen utan att det blir forcerat, olikt många andra mer "HiFi"-inriktade alternativ. Basen är också bland det allra mest korrekta - och djupgående - du kan finna i ett par lurar.

LCD-X är en riktig pansarvagn till hörlur som levereras i en rejäl transportlåda och bör tåla många år i arbetsmiljö. De är stora, tunga och knappast något för portabelt bruk. Dock väldigt lättdrivna och behöver ingen kraftfull förstärkare (men förtjänar såklart bra kringelektronik!). Trots hög vikt sitter de bekvämt tack vare de enorma mjuka kuddarna som helt omslutet öronen.

LCD-X är lika kompetenta i studiomiljö som i audiofilens lyssnarfåtölj. En utmärkt referens!

+

Ljudet, lättdrivna, robusta

Stora och tunga

Dimitri har testat Audeze LCD-X i 4 veckor och ger här en ingående recension av hörlurarna.
Youtube ikon

Dimitri har testat Audeze LCD-X i 4 veckor och ger här en ingående recension av hörlurarna.

12 990 :-

Pris hämtat 4/6

länk

15 990 :-

Pris hämtat 4/6

länk

15 990 :-

länk

2. Audeze LCD-1 Open System

Bästa hörlurarna för studio - Plats 2

Inte alla har utrymme att punga ut för ett par LCD-X. Därför har Audeze tagit fram LCD-1, som siktar på att återge så mycket av Audezes referensljud som möjligt till ett betydligt lägre pris. LCD-1 är också flera gånger mindre och lättare än LCD-X, de går att vika ihop och tar då inte mer plats än ett par typiska reselurar.

Att LCD-1 kostar under 5000 kronor kan man knappt tror när man lyssnar på dem. De låter väldigt neutralt, organiskt och med en dynamik och fyllighet som få lurar i den här storleken kan mäta sig med. Det enda man egentligen förlorar jämfört med stora LCD-X är lite djupbasfundament, men det kan man till stor del åtgärda med en EQ.

LCD-1 har liksom LCD-X öppna kåpor för renast möjliga ljud, men det innebär att de inte är ideala för användning i högljudd miljö.

Verkligen väldigt mycket hörlur för pengarna!

+

Kompakta, lättdrivna, ljudet

Försiktig lågbas, något plastiga

star

På 3 listor

4 399 :-

Pris hämtat 4/6

länk

3. Audio Technica ATH-M50X - Black

Det är inte många hörlurar som gör sig såpass bra över så många användningsområden som ATH-M50 och framförallt inte till ett så lågt pris. Du hittar dessa i DJ-bås, på film- och liveinspelningar och i många hemmastudios. De har också länge varit populära för generell musiklyssning som de prisvärda, välljudande och tåliga hörlurar de är.

M50 är av over-ear typ och hyfsat bekväma. De klämmer åt en del och blir varma jämfört med öppna lurar, så för enbart hemmabruk till låna, avkopplande musiksessioner hade jag valt något annat.

Behöver du däremot en första "ordentlig" arbetshäst till hörlur som täcker många av dina behov är de verkligen ett lysande prisvärt alternativ.

OBS! Det finns också en Bluetooth-version, men den håller inte samma ljudkvalitéer.

+

Robusta, bra ljud, svårslaget pris

Inte oerhört bekväma

star

På 3 listor

Marques Brownlee recenserar ATH-M50X och förklarar hur de skiljer sig från ATH-M50.
Youtube ikon

Marques Brownlee recenserar ATH-M50X och förklarar hur de skiljer sig från ATH-M50.

1 299 :-

länk

1 390 :-

länk

1 470 :-

länk

1 385 :-

länk

1 390 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Shure SRH440

Slutna lurar får gärna problem med ojämnheter och resonanser som b.la. maskerar detaljer i basområdet. För att slippa detta valde Shure en försiktig approach till bas i sina klassiska SRH440.

De kommer inte att tillfredsställa den som tycker att Beats by Dre är det bästa som finns. De kommer däremot att tillfredsställa om du helst av allt vill ha en så neutralt stämd frekvenskurva som möjligt mellan 500hz och 5khz, för under en tusenlapp.

SRH440 är relativt stora och klumpiga men sitter väldigt skönt och är byggda för att hålla.

Få lurar, om ens några alls i denna prisklassen, låter såhär korrekt i frekvensomfånget 500hz-5khz. Det gör SRH440 till det självklara budgetvalet för produktion med främst sång och instrument som akustiska gitarrer.

+

Neutralt mellanregister, lågt pris

Klen djupbas, plastiga (men tåliga)

star

På 2 listor

749 :-

länk

885 :-

länk

749 :-

länk

5. Sennheiser HD 25 DJ Hörlurar On-ear Svart

För DJs, broadcasting och liveinspelning/monitoring är Sennheiser HD 25 en riktig industristandard. De är små, fjäderlätta, riktigt stryktåliga och verkligen ett par hörlurar som tåls att brukas under de hårda förhållanden som livegig och filminspelning ofta för med sig.

Split-bygeln och den bestämda passformen (varför jag inte skulle rekommendera dem för långa sessioner i studion) gör att de sitter väldigt fast och säkert på huvudet.

Ljudet är i stora drag neutralt med lite extra energi i de ljusaste tonerna, vilket gör dem en smula framfusiga för kritisk mastering men passar bra i en bullrig miljö där högfrekventa detaljer annars lätt kan gå förlorade.

De gör sig fint som vardagslurar till musikstreaming också, vänta dig bara inga smarta finesser av något slag.

+

Pålitliga, stryktåliga, bra ljud

Trycker ganska hårt på öronen

star

På 2 listor

Youtubern Lachlan har testat Sennheiser HD 25 i en månad och berättar här om sin upplevelse.
Youtube ikon

Youtubern Lachlan har testat Sennheiser HD 25 i en månad och berättar här om sin upplevelse.

1 890 :-

Pris hämtat 3/6

länk

1 383 :-

Pris hämtat 4/6

länk

1 586 :-

Pris hämtat 4/6

länk

1 836 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Beyerdynamic DT 770 Pro 250 ohmNY

Beyerdynamic DT 770 Pro är en annan klassisk hörlur med ett gott rykte inom professionella sammanhang.

De är ett utmärkt alternativ för stationärt bruk där ett par slutna hörlurar med väldigt hög komfort långa sessioner, samt neutralt ljud från djupbas genom mellanregistret är höga prioriteringar.

De har en betydligt bättre basåtergivning än Shure SRH440, men tyvärr också en skarp betoning långt upp i diskanten som du som är kräsen/noggrann lär vilja kompensera för med en enkel EQ.

Om du är ute efter slutna hörlurar just för att isolera maximalt, finns bättre alternativ. DT 770 isolerar bara måttligt och läcker en del ljud på hög volym. Men ju mer förslutna ett par fullstora lurar är, ju varmare blir de om öronen. Så det är en fråga om avvägning helt enkelt.

DT 770 finns i några olika versioner, vilken du ska välja beror på huruvida de ska användas med ett enklare ljudkort eller en mer kraftfull förstärkare. Välj vad som passar din utrustning bäst!

+

Neutralt ljud, basen, komfort, pris

Spetsig högdiskant, ljudläckage

Här berättar Brandon Taylor varför han köpte DT 770 Pro och vad han tycker om hörlurarna.
Youtube ikon

Här berättar Brandon Taylor varför han köpte DT 770 Pro och vad han tycker om hörlurarna.

1 397 :-

länk

1 466 :-

länk

1 495 :-

länk

1 389 :-

Pris hämtat 2/6

länk

1 389 :-

Pris hämtat 2/6

länk

1 395 :-

Pris hämtat 2/6

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa hörlurarna för studio

calendar

1 jul 2020

Hörlurar

Hörlurar

295

För de flesta musikproducenter och ljudtekniker är ett par ordentliga hörlurar ett måste, och inte bara för att slippa störa omgivningen. Även i en påkostad studiomiljö används ofta lurar som komplement för att helt koppla bort rumsakustiken, komma närmast inpå mikrodetaljerna, samt för noga kanalmatchning. I branschens miljöer ställs särskilda krav på ljudutrustningen. Den ska tåla att brukas dag ut och dag in - ibland under tuffa förhållanden - och man vill kunna förlita sig på att ljudåtergivningen är nära ofärgad och en så noga representerad bild av musiken som möjligt. Du vill t.ex. inte mixa med lurar som har en stor resonans/puckel i basen, det kommer resultera i att du antingen lägger basnivån för lågt eller onödigt krångel med att kompensera via en equalizer. Observera att man i 9/10 fall inte vill använda trådlösa hörlurar i professionell miljö, p.g.a. (mer eller mindre) latens samt eventuellt strul med signal, störningar och batteri.

Björn Sige betygsätter bästa hörlurarna för studio

En liten sidestory; Ovan är ett foto jag tagit på smått legendariska Grado HP1000, Grados första och bästa hörlurar någonsin. De var en av de tidigare dynamiska (icke-elektrostatiska) lurarna i världen med anspråk att vara 'professionella monitorer' för ljudingenjörer och inspelning. Till skillnad från de flesta av dagens Grado-modeller låter de faktiskt bra (skratt) och är väldigt korrekta. Tunga, styva och knappast angenäma ting att ha runt huvudet; men som än idag håller referensnivå vad gäller ljudklang och neutralitet.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Björn Sige


Björn Sige

Läs mer om oberoende experter