search
Rubrikikon för Kaffemaskiner

Kaffemaskiner

1 ny lista senaste månaden

Bästa elbryggaren

Förstaplatsen - Graef FK702 Kaffebry…

Graef FK702 Kaffebryggare 10 Koppar, Svart
Paul Allaverdi

Topplista av Paul Allaverdi

goto

77 har guidats av listan

8 januari

Bästa pour over-kettle

Förstaplatsen - Brewista Artisan STA…

Brewista Artisan STAINLESS STEEL Gooseneck Kettle Digital - 600ml
Eemil Kaikkonen

Topplista av Eemil Kaikkonen

goto

18 har guidats av listan

5 november

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Alexander Lagergren

Så förvarar du ditt kaffe

Av Alexander Lagergren

Dropdown
Så förvarar du ditt kaffe

Guide - Som så många andra goda saker, varar inte kaffe för evigt. Det är en färskvara, med alla för- och nackdelar som följer med det. Köper du till exempel ditt kaffe i det traditionella formatet förmalet halvkilo - undvik att öppna förpackningen och hälla över hela innehållet i en annan burk. Detta för att kaffets största fiende är luft, eller närmare bestämt syre. Och en sådan flytt av det malda, bruna guldet är ett effektivt sätt att se till att alla kaffekorn blir utsatta för syre och oxidering. Flytta hellre över hela förpackningen till en ny behållare och öppna den först när du är redo att brygga. Även hela bönor ogillar luft, men innan kaffe är malet och insidan av bönorna utsätts för omgivningen håller det betydligt längre. Därför går det bra att flytta hela bönor till en annan behållare. Gemensamt för alla kaffesorter är dock att de bör förvaras mörkt, svalt och torrt. God fika!

Eemil Kaikkonen

Pour over

Av Eemil Kaikkonen

Dropdown
Pour over

Guide - Att brygga kaffe med pour over-tekniken, eller handbrygga som det heter på svenska, är något en kunnat se på många rosterier och kaféer. Detta har gjort att allt fler hemmabaristor börjat använda tekniken. Det är framför allt möjligheten att kunna styra över de olika delar av bryggningsprocessen, och därmed också ha möjligheten att lyfta varje kaffes unika karaktär (utan att behöva gå till ett prisbelönt kafé), som har gjort att allt fler har fått upp ögonen för tekniken. Det enda du behöver är: valfri bryggmetod (Hario V60, Kalita Wave m.m), kvarn, våg (för att väga bönor och vatten), vattenkokare och en timer (för att mäta bryggtiden). Några enkla tips på vägen: börja med 60 g kaffe per liter vatten, använd alltid färskmalet kaffe, gärna en kvarn med malskivor, en vattentemperatur på 92-96grader och förskölj gärna filtret innan bryggningen för att undvika pappersmaken. NJUT!

Paul Allaverdi

Så gör du godare kaffe

Av Paul Allaverdi

Dropdown
Så gör du godare kaffe

Guide - Denna guide är för alla som vill steppa upp sin kaffeupplevelse men behålla sin vanliga elbryggare.

Först och främst bör du alltid dricka färskmalet kaffe, och för det behöver du en kaffekvarn. För det andra rekommenderar jag att köpa ett pappersfilter av bättre kvalité, då de oftast har minst bismak. Du bör dock oavsett alltid skölja ditt pappersfilter med vatten. Har du möjlighet, så testa använda filtrerat vatten vid bryggning.

Kör alltid igenom en omgång utan kaffe och filter innan du brygger, detta värmer upp maskinen och motverkar förkalkning. Att avkalka maskinen är ännu viktigare, det kommer få din maskin att brygga samma resultat varje gång.

Slutligen, testa på specialkaffe! Processen som specialkaffe genomgår är över 10 gånger längre och du får alltid bättre råvaror. Dessa är mindre besprutade och bättre för magen. Jag rekommenderar att du testar på ett kaffe från till exempel Johan & Nyström.