Advized - oberoende köprådlogologo
search
Rubrikikon för Kaffemaskiner

Kaffemaskiner

7 listor i den här kategorin

Bästa elbryggaren

Förstaplatsen - Graef FK702 Kaffebry…

Graef FK702 Kaffebryggare 10 Koppar, Svart
Paul Allaverdi

Topplista av Paul Allaverdi

goto

104 har guidats av listan

14 mars

Bästa helautomatiska kaffemaskinen

Förstaplatsen - Gaggia Brera

Gaggia Brera
Paul Allaverdi

Topplista av Paul Allaverdi

goto

58 har guidats av listan

26 februari

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Alexander Lagergren

Så förvarar du ditt kaffe

Av Alexander Lagergren

Dropdown
Så förvarar du ditt kaffe

Guide - Som så många andra goda saker, varar inte kaffe för evigt. Det är en färskvara, med alla för- och nackdelar som följer med det. Köper du till exempel ditt kaffe i det traditionella formatet förmalet halvkilo - undvik att öppna förpackningen och hälla över hela innehållet i en annan burk. Detta för att kaffets största fiende är luft, eller närmare bestämt syre. Och en sådan flytt av det malda, bruna guldet är ett effektivt sätt att se till att alla kaffekorn blir utsatta för syre och oxidering. Flytta hellre över hela förpackningen till en ny behållare och öppna den först när du är redo att brygga. Även hela bönor ogillar luft, men innan kaffe är malet och insidan av bönorna utsätts för omgivningen håller det betydligt längre. Därför går det bra att flytta hela bönor till en annan behållare. Gemensamt för alla kaffesorter är dock att de bör förvaras mörkt, svalt och torrt. God fika!

Eemil Kaikkonen

Pour over

Av Eemil Kaikkonen

Dropdown
Pour over

Guide - Att brygga kaffe med pour over-tekniken, eller handbrygga som det heter på svenska, är något en kunnat se på många rosterier och kaféer. Detta har gjort att allt fler hemmabaristor börjat använda tekniken. Det är framför allt möjligheten att kunna styra över de olika delar av bryggningsprocessen, och därmed också ha möjligheten att lyfta varje kaffes unika karaktär (utan att behöva gå till ett prisbelönt kafé), som har gjort att allt fler har fått upp ögonen för tekniken. Det enda du behöver är: valfri bryggmetod (Hario V60, Kalita Wave m.m), kvarn, våg (för att väga bönor och vatten), vattenkokare och en timer (för att mäta bryggtiden). Några enkla tips på vägen: börja med 60 g kaffe per liter vatten, använd alltid färskmalet kaffe, gärna en kvarn med malskivor, en vattentemperatur på 92-96grader och förskölj gärna filtret innan bryggningen för att undvika pappersmaken. NJUT!

Paul Allaverdi

Så gör du godare kaffe

Av Paul Allaverdi

Dropdown
Så gör du godare kaffe

Guide - Denna guide är för alla som vill steppa upp sin kaffeupplevelse men behålla sin vanliga elbryggare.

Först och främst bör du alltid dricka färskmalet kaffe, och för det behöver du en kaffekvarn. För det andra rekommenderar jag att köpa ett pappersfilter av bättre kvalité, då de oftast har minst bismak. Du bör dock oavsett alltid skölja ditt pappersfilter med vatten. Har du möjlighet, så testa använda filtrerat vatten vid bryggning.

Kör alltid igenom en omgång utan kaffe och filter innan du brygger, detta värmer upp maskinen och motverkar förkalkning. Att avkalka maskinen är ännu viktigare, det kommer få din maskin att brygga samma resultat varje gång.

Slutligen, testa på specialkaffe! Processen som specialkaffe genomgår är över 10 gånger längre och du får alltid bättre råvaror. Dessa är mindre besprutade och bättre för magen. Jag rekommenderar att du testar på ett kaffe från till exempel Johan & Nyström.

Paul Allaverdi

Steep coffee med Moccamaster

Av Paul Allaverdi

Dropdown
Steep coffee med Moccamaster

Guide - Steep coffee-metoden liknar bryggning av te; du låter vattnet stå med det malda kaffet en stund och sedan filtrerar du kaffet. Detta kommer att påminna om franskpress utan sump, kaffet kommer få en kraftigare kropp och bli mer 'smooth'.

Det finns dedikerade bryggare för att göra steep coffee, men om du har en bryggare med manuellt stopp (som Moccamastern har) så funkar det också alldeles utmärkt!

Först sätter du på droppstoppet på filterhållaren (se bild). Häll i max 4 koppar vatten, och använd en annan behållare än kaffekannan för att hälla i vattnet, då kaffekannor ofta är smutsiga av kaffeoljor som du inte vill få in i din maskin. Ta 3-5 kaffemått till 4 koppar vatten. Glöm inte att vika de räfflade kanterna på pappersfiltrena för bättre passform och flöde. Slå på kaffebryggningen och sätt på ett tidtagarur.

Efter 3-4 minuter kan du öppna droppstoppet och allt kaffe kommer att filtreras ner i kannan, och du kan njuta av en kopp steep coffee!

Visa mer

Visa mindre