search

1. Apple Watch Series 4 Nike+ 44mm Aluminium with Nike Sport Loop

Bästa smartklockan - Plats 1
Stämpel

+

Andas kvalité rakt igenom

Endast iPhone, ej Spotify offline

Av alla klockor jag testat är fortfarande Apple Watch den mest smakfullt avvägda vardagliga kompanjonen de flesta behöver.

Du får en klocka som är underbart integrerad till din mobil och vars vibrator är perfekt avvägd. Du får även bluetooth, högtalarfunktion samt en välfungerande pulsmätning. Skärmen är fantastisk!

Nu när series 5 har släppts bör priset på series 4 åka ner lite, vilket gör den till ett bättre köp. Den enda funktionen du går miste om är Always on display - med denna måste du lyfta armen för att displayen ska tändas.

Något Apple Watch saknar är stöd för Spotify offline. För att lyssna på musik behöver du antingen Apple Music eller föra över musik till klockan via Itunes.

Är du ute efter en klocka som verkligen är en förlängd arm till din mobil så är Apple Watch rätt val för dig, OM du har en iPhone det vill säga. Apple Watch saknar nämligen stöd för Android.

2. Samsung Galaxy Watch Active

Bästa smartklockan - Plats 2
Stämpel

+

Stödjer Android och iOS, Spotify

Samsungs egna operativsystem

star

På 2 listor

En smart watch för halva priset av en Apple Watch. Den har liknande funktioner men en rund urtavla.

Samsung Galaxy stödjer både iOS och Android, vilket ökar argumenten till köp. Klockan är vattentät och mäter både dina steg och din puls, har inbyggd GPS samt registrerar en uppsjö av träningsformer - en riktig hälsoklocka alltså!

En viktig funktion är stödet för Spotify offline - ladda ner musik från Spotify till din klocka, lämna mobilen hemma och dra och träna.

Nackdelen? Operativsystemet är Samsungs egna Tizen. Samsung utvecklar alltså de flesta av apparna och håller operativsystemet uppdaterat - för dig innebär det att det kan bli svårare att hitta exakt de apparna DU vill ha.

Har du en Android-telefon så är detta ett stabilt val som kommer täcka de flestas vardagliga behov. Dock lyckas den inte knipa förstaplatsen, eftersom Apple Watch helt enkelt håller högre kvalitetskänsla och erbjuder fler appar.

3. Garmin Fēnix 5S Plus Sapphire

Stämpel

+

En träningsvän som aldrig ger upp

Enklare display, vibratorn

Om du vill ha en riktigt bra träningskompis är Garmin Fenix 5S Plus Sapphire klockan du söker. Det finns många klockor från Garmin, men vill du ha ALLT så är Fenix 5s rätt val! Jag använder den själv dagligen.

Grym batteritid, pulsmätare, stegräknare, golfklocka, Spotify, kartfunktioner, VO2-MAX m.m. gör Garmin till ett fantastiskt träningsredskap som tål det mesta. Enkel synkning av Spotify och bra bluetooth gör att du kan lämna mobilen hemma och ge dig ut på en löparrunda med din favoritmusik i öronen.

När det kommer till att vara en smart klocka lämnar den tyvärr lite att önska. Visst, den visar notifikationer på det mesta men vibratorn är så aggressiv att folk runt dig kommer undra vad som pågår. Både displayen och gränssnitt är dessutom av enklare slag.

Garmin är ett träningsredskap med smarta funktioner, till skillnad från nummer 1 och 2 i min lista, som är smarta klockor med träningsfunktioner.

4. Fossil Carlyle HR Gen 5 FTW4025

Stämpel

+

Senaste hårdvaran från Qualcomm

Wear OS, ej Spotify offline

star

På 2 listor

Fossil har släppt en av de mer intressanta klockorna baserat på Wear OS (tidigare Android Wear) hittills.

Klockan är rund, har en okej skärm, pulsmätning, stegräkning, notifikationer, Android Pay m.m. Fossil använder sig av senaste hårdvaran från Qualcomm, vilket ska ge klockan ökat flyt i gränssnittet samt bättre batteritid.

Den hamnar dock på plats fyra på grund av något som Fossil inte kan kontrollera - Wear OS. Tyvärr har Google satsat lite halvhjärtat på detta operativsystem senaste åren vilket tyvärr leder till att konkurrenterna springer ifrån. Både Apple och Samsung erbjuder bättre loggning av träning, tydligare gränssnitt och bättre appar. Dessutom saknas Spotify offline.

Dock kommer Wear OS med största sannolikhet uppdateras vilket gör klockan någorlunda framtidssäker.

Ska du ha en Wear OS-klocka så är detta det bästa alternativet med senaste hårdvaran.

5. Fitbit Versa 2

Stämpel

+

Batteritiden, Spotify offline

Saknar GPS

star

På 3 listor

Fitbit har länge tillverkat träningsklockor och har sedan något år tillbaka tagit steget över till smartklockor. Fitbit Versa 2 är en uppgradering av Versa och erbjuder lite större skärm, bättre batteritid och kanske viktigast av allt: Spotify offline-stöd direkt ur kartongen.

Du får en liten smidig klocka som är vattentät, automatiskt känner av olika träningsaktiviteter och har en helt ok tränings-app. Anledningen att den hamnar sist på listan är att Fitbit saknar GPS, vilket gör att du behöver mobilen för att få korrekt data vid till exempel löpning.

Men allt fungerar förvånansvärt smidigt och en bonus är att Fitbit Versa är vattentät ända ner till 50m! Det gör den till ett billigt alternativ för dig som vill ha en kombinerad smart- och träningsklocka i ett skal som fungerar till vardags. Klockan fungerar lika bra till iOS som Android.

Bästa smartklockan

calendar

27 sep 2019

Smarta klockor

Smarta klockor

563

Finns det en smartklocka som är bättre än alla andra? Nej, är det enkla svaret. Men det finns många bra klockor som inte bara visar notifikationer utan även hjäper dig att bli mer fysiskt aktiv.

Erik Rahm betygsätter bästa smartklockan

Något som många tillverkare trycker på är just funktioner att få dess användare att röra på sig mer och må bättre. Både Apple och Samsung lägger mycket av sin utveckling på detta: klockorna ska vara vattentäta, utföra exakt pulsmätning och kunna mäta ett stort antal träningsaktiviteter. I min lista pushar jag också lite extra för dessa funktioner och tipsar om smartklockor som håller hög kvalité och hjälper dig att röra på dig lite mer. Jag hoppas att du kan hitta den bästa smartklockan för just dig!

Jag intygar att listan är oberoende