search

1. Western Mountaineering Caribou MF (198cm)

Bästa sovsäcken - Plats 1
Stämpel

+

Varm, lätt och rymlig

I lager

4 595 :-

InfoLänk saknas till butiken

Visa alla 2 priserprisjakt logo

Visa färre priserprisjakt logo

Kärlek vid första ögonkastet! Redan efter min första natt i Caribou från amerikanska Western Mountaineering insåg jag att jag aldrig mer skulle behöva fundera över vilken sovsäck jag ska välja när jag hikear sommartid.

Caribou innehåller kvalitetsdun med 850+ fillpower, som är behandlat för att motstå fukt och har en lång livslängd. Dunet kommer från en farm i östra Europa där gässen lever under bra förhållanden. Sovsäcken ger dig alltså både en god natts sömn och ett gott samvete.

Något jag verkligen uppskattar är att den trots sina ynka 595 gram är rymlig nog för att du ska kunna vända på dig under natten och sova på sidan. Sovsäcken andas hög kvalitet in i minsta detalj och det följer med en packpåse som det står XXS på. Jag trodde först att den kommit med av misstag, men till min förvåning rymde den faktiskt sovsäcken!

Western Mountaineering har tänkt på allt med denna lättviktssovsäck för sommarbruk. Köper du den kommer den att bli din följeslagare under många år framöver.

2. Western Mountaineering Lynx GWS (180cm)

Bästa sovsäcken - Plats 2
Stämpel

+

Förhållandet mellan värme & vikt

Priset

Att köpa en sovsäck för vintern är ofta förknippat med en stor investering. När jag håller kurser i vintertältning får jag därför ibland frågan vilken sovsäck jag rekommenderar för vinterbruk. Western Mountaineering har nu gett oss skandinaver svaret på den frågan. Lynx är ren och skär dunmagi när det kommer till vikt i förhållande till värme!

Av säckens totala vikt på 1590 gram utgör 905 gram högkvalitetsdun med 850+ fillpower. Dunet är indelat med en så kallad boxkonstruktion, vilket minimerar värmeförlusten. Dubbla YKK-dragkedjor med extra isolering och en väl tilltagen dunkrage ger dig bland de bästa förutsättningarna för en varm natts sömn.

Med en komforttemperatur på -23 °C så fungerar Lynx att använda nästan hela vintern i norra Sverige, med undantag för de absolut kallaste dagarna i december och januari i fjällen.

Denna sovsäck passar dig som avskyr att frysa!

3. Mountain Hardwear Lamina -9 Regular (182cm)

Stämpel

+

Bra i blöta förhållanden, priset

Vikt, packbarhet

Mountain Hardwear (MH) bevisar med Lamina -9C att riktigt, riktigt bra allround-sovsäckar för vår/sommar/höst inte behöver vara dyra.

Många väljer idag bort dun av etiska skäl och de syntetiska motsvarigheterna blir också allt bättre. Mountain Hardwears syntetisolering Thermal Q har fördelen att den värmer även om den blir blöt plus att den torkar väldigt fort. Minst sagt klockrent för en tur i de svenska fjällen!

Lamina passar vid så många tillfällen: på paddlingsturen, en regnig dag, utanpå en annan sovsäck på vintern för att öka värmen eller som skydd från väta. MH har lagt fokus på innovativa detaljer så som möjligheten att zippa ihop Lamina med en annan sovsäck, självlysande detaljer på dragkedjan och öglor för att kunna hänga sovsäcken på tork, bara för att nämna några.

Genomtänkt konstruktion, plånboksvänligt pris och perfekt för dig som letar efter en syntetsovsäck att använda den snöfria delen av året!

4. Marmot 23220 Helium Regular (206cm)

Stämpel

+

Väldigt bekväm och rymlig, priset

Saknar inre krage

Visa alla 5 priserprisjakt logo

Visa färre priserprisjakt logo

I fjällen kan det snöa redan i augusti. Då är en lite varmare sovsäck ett bra alternativ om du bara vill investera i en(1) vandringssovsäck. Med tresäsongs-sovsäcken Helium prickar Marmot helt rätt för dig som inte vill kompromissa med värmen på din tur.

Säckens komforttemperatur är -3,8 grader °C. Med den låga vikten på 935 gram är detta en väldigt svårslagen kombination i mellanprisklassen. Helium är fylld med 800+ fill power gåsdun som är behandlat med Marmots egna Down Defender i syfte att öka dunets vattenresistens.

Det märks att Marmot inte har sparat på komforten med denna säck. Materialet på säckens insida känns lyxigt och påminner om silke. Du får dubbla YKK-dragkedjor samt en mindre dragkedja på sidan för extra ventilation under varmare dagar. Modellen är vid över skuldrorna vilket kommer uppskattas av bredaxlade personer.

Är värme, komfort och begränsad packvolym viktigast när du ska vandra så är Marmot Helium säcken för dig.

Bästa sovsäcken

calendar

16 jan 2021

Sovsäckar

Sovsäckar

423

Jag kommer fortfarande ihåg min första sovsäck. Sovsäcken var inköpt på en lokal livsmedelsbutik, märket var Haglöfs och jag minns så väl den gamla loggan med den fjäderprydda hatten. Ihoppackad var sovsäcken stor och klumpig, trots att det var en säck för sommarbruk. Idag 30 år senare ser läget lite annorlunda ut. Sovsäckar har blivit big business där de olika tillverkarna jagar det varmaste dunet eller syntetfyllningen och det lättaste materialet.

Henrik Pernsteiner betygsätter bästa sovsäcken

För mig är det viktigt att sovsäcken inte tar upp mer plats än nödvändigt i min för det mesta redan sprängfyllda packning. När det kommer till dunsovsäckar känns det självklart att dunet ska vara framtaget under för fåglarna schyssta förhållanden (det vill säga sådant dun som fåglarna redan tappat, eller återvunnet dun). I denna topplista lyfter jag fram de bästa sovsäckarna från olika kategorier, så du kan hitta en sovsäck som passar just dina behov och din budget. Här kommer fyra topprankade sovsäckar för ditt friluftsliv!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Henrik Pernsteiner


Henrik Pernsteiner

Läs mer om oberoende experter