Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022 - från bra till bäst!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022 - från bra till bäst!

8 november 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha de grymmaste trådlösa in ear-lurarna till din iPhone?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Att Airpods erbjuder svårslagen användarvänlighet med Appleprylar är inget nytt, men nu tar gen 2 ett stort kliv fram i allt annat också - med både ljudkvalitet, brusreducering och batteritid i toppklass. Summan av alla delar är ett par helt lysande och oerhört tillfredsställande hörlurar. Köp!

Vill du ha den absolut mest robusta passformen för träning, eller har en Androidtelefon?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Även med fler silikonproppar inkluderade är Airpods fortfarande inte helt ideala som träningslurar, det finns alternativ som sitter stadigare för det. Och Androidanvändare går (som väntat) miste om mycket av funktionaliten.

Prisjakt toppbetyg
Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022
HörlurarApple AirPods Pro (2nd generation) 2022
fr. 2 939 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Airpods Pro (gen 2) passar perfekt för iPhone-användaren i jakt på riktigt mångsidiga och bekväma in ear-hörlurar, med både ljudkvalitet och brusreducering i toppklass samt fortsatt optimal kompatibilitet med olika Apple-prylar. Försök bara testa om de sitter stabilt nog för dina eventuella träningsbehov innan köp, då de inte är designade specifikt för träning som vissa andra.

Klassledande användarvänlighet!

Brusreducering i toppklass!

Kraftigt förbättrad ljudkvalitet!

Batteritiden

Inte helt optimala som träningslurar

Kraftigt begränsade med Android-enheter

Inledning

För första gången sen de ursprungligen presenterades har Apple nu gjort en ordentlig uppgradering av sina superpopulära Airpods Pro. Visst, det kom en liten uppdatering härom året med stöd för trådlös laddning, men fundamentalt har produkten varit i princip densamma sedan lansering.

Jag har länge efterlängtat en ordentlig uppgradering av Airpods Pro, för att föra ljudkvalitet, batteritid och brusreducering närmare konkurrenternas premiumalternativ. Trots det har jag tills idag fortsatt använda mina Pro, då de helt enkelt är så fantastiskt pålitliga och intuitiva att använda... iallafall när batteriet inte varit dött.

Med de nya lurarna lovar Apple dubbelt så bra brusreducering, kraftigt förbättrad ljudkvalitet och ännu bättre funktionalitet i om det nya H2-chippet. Men räcker det för att ta hem trofén?

I kartongen

Själva ’unboxingen’ är precis som man väntar sig av Apple och skiljer sig i princip enbart från originalet i att du nu får med 3 extra storlekar av silikonproppar, där XS är tillskottet från tidigare. En bra nyhet för de med lite trängre öron som haft problem med passformen innan.

En liten detalj, men jag gillar verkligen hur öronpropparna är paketerade jämfört med många konkurrenter, som oftast gör det mer eller mindre bökigt att placera tillbaka propparna i emballaget efter användning (något som i sin tur kan göra att de enkelt kommer bort).

En 1m laddkabel kommer inkluderat. Ladd-standarden är fortsatt av Lightning-typ, det vill säga inget USB-C-skifte ännu.

Design, Kvalitet & Komfort

Vid första anblick är det väldigt lite som skiljer den nya generationen från originalet, vilket både gäller lurar och laddetui. Vid en närmare titt noterar man tillskottet av en högtalare på etuiets undersida, som b la ger ljudton vid parkoppling & laddning samt en hög signal om du råkat tappa bort lurarna. Du hittar även ett nytt snoddfäste på sidan (snodd ej inkluderad).

Själva lurarna är på utsidan identiska bortsett från att mikrofoner och sensorer flyttats om. Positivt enligt mig! Airpods Pro har alltid varit bland de allra mest ergonomiska, smidiga, fickvänliga och komfortabla trådlösa lurarna på marknaden och att man fortsätter på den nu närmare ikoniska designen har jag inga problem med alls. Lurarna är ventilerade som tidigare för tryckutjämning, så även in ear-skeptiker bör hålla med om att dessa sitter riktigt skönt och avslappnat i öronen - utan något skav eller obehaglig sugkänsla i innerörat.

Personligen känner jag fortfarande att de är lite för hala för mer intensiv träning. Här föredrar jag faktiskt Sennheiser Momentum TW3 och Bose Quietcomfort Earbuds II, som båda använder små ’fenor’ för att sitta stadigt och säkert utan att komforten blir lidande. Men detta är naturligtvis väldigt individuellt.

Funktionalitet

Du kan nu äntligen justera ljudvolymen direkt på "stammarna", vilket många konkurrenter kunnat länge. Lite bökigare att göra förvisso än med Bose QC Earbuds II (du måste liksom nypa och svepa med fingret samtidigt), men riktigt skönt att äntligen ha på plats. de största nyheterna, de sitter på insidan. Och här är faktiskt det mesta nytt.

Det viktigaste är det uppgraderade H2-chippet, alltså Apples egen SOC som står för all signalbehandling rörande brusreducering (nu förbättrad och mer funktionell, mer om det senare), ljudåtergivning samt smart parkoppling + automatisk enhetsväxling med Apple-prylar.

Det sistnämnda fungerar precis lika bra som alltid och är, för den hittills oinvigde, en av de absolut största anledningarna att välja ett par Airpods framför konkurrerande alternativ. Att slippa ladda ner appar, ny mjukvara och gå igenom en process för att byta mellan enheter är riktigt lyxigt. Anslutningskvalitén är klockren, allt sker automatiskt och, för det mesta, sömlöst. Det finns tillfällen när enhetsväxling inte gör exakt som man vill så helt 100% är det fortfarande inte, men tiden du måste lägga i bluetooth/enhetsinställningar och problem solving är fortfarande minimum jämfört med de flesta andra alternativ. Detta förutsätter dock att det enbart är Apple-prylar du använder dem med, förstås.

Även ljudelement och förstärkare är helt nya och det märks verkligen på ljudet, vilket vi kommer in på strax.

Inuti caset sitter vad Apple-kallar ett ”U1-chip”, vilket i princip gör caset till en AirTag. Riktigt nyttigt, då du kan använda din iPhone till att spåra rätt på caset med meterprecision. Detta, i kombination med signalfunktionen, lär vara en riktigt bra försäkring för de som ofta tappar bort sina Airpods.

Ljudkvalitet

För mig har alltid ljudkvalitén varit det som hållit Airpods Pro tillbaka, speciellt jämfört med modernare premiumalternativ från Sennheiser, Huawei och Sony. Jag har alltid tyckt att lurarna haft lite av ett plastigt diskantljud och inte det djup och värme som du får i t ex Sennheiser Momentum TW3.

Men denna kompromiss är nu ett minne blott med gen 2, som faktiskt tar ett ordentligt stort kliv upp vad gäller ljudegenskaperna. Basen är djupare, stramare och mer detaljerad. Mellanregistret är distinkt men aldrig längre hårt och diskanten är mjukare och finkornigare. Och ljudet är lika vidöppet och detaljerat som de bästa konkurrenterna, utan hörbar förvrängning på hög volym. ÄNTLIGEN är Airpods med i ljud-gamet på riktigt!!

Jag vill gå så långt som att säga att Airpods Pro gen 2 erbjuder ’best in class’ ljudprestanda. Klangbalansen är i min bok helt spot-on (tur det, då det inte finns några EQ-profiler att tillgå) och alla genrer återges detaljerat, vidöppet och med riktigt härlig spelglädje och dynamik. Jag vill bara sluta analysera och börja dansa till musiken!

Det mest imponerande av allt är dock Rumsligt Ljud-effekten (aka Atmos/3D-ljud i kombination med Apples egenprogrammerade huvudspårning). Med det tekniskt mer avancerade H2-chippet och den förbättrade ljudkvalitén bakom är det väl inte konstigt att höra skillnad, men jag känner verkligen att effekten är betydligt häftigare och mer fintrimmad än i föregångaren. Med välproducerade Dolby Atmos-ljudspår och filmer som Top Gun Maverick via Apple TV är det nästan häpnadsväckande hur väl lurarna placerar ljudkomponenterna i det virtuella rummet. Den djupa och tajta basen ger ett förbättrat djup vid filmtittande och huvudspårningen är extremt precis. Rumsligt Ljud + huvudspårning fungerar ännu bättre här än i Airpods Max, vill jag påstå.

Funktionen kräver dock fortfarande att du har en kompatibel källa (vilket du med största sannolikhet har, om det är en nyare Apple-enhet) samt en musiktjänst med stöd för Dolby Atmos, vilket för användare i Sverige framförallt kommer att innebära Apple Music alternativt Tidals premiumabonnemang. För film stöds det brett av både Apple TV+, Netflix, HBO Max, Disney+ och Amazon Prime.

Brusreduceringsprestanda

Hur väl löftet om "2x bättre brusreducering" stämmer exakt kan jag inte bekräfta, men skillnaden är definitivt markant!

Medan originalet stått sig bra vad gäller dämpning av mellanlåga och mellanhöga frekvenser, har de fått se sig slagna av många konkurrenter vad gäller dämpning av riktigt låga frekvenser. Vilket iofs inte är så konstigt då Airpods Pro funnits ganska länge på marknaden vid det här laget.

Men gen 2 förser just den förbättrade dämpning av låga frekvenser som jag (och säkert somliga andra) saknat i bullriga miljöer som flyg, motorväg och industrimiljö. Brusreduceringsprestandan är nu absolut uppe bland klassledarna och får se sig överträffad enbart av de senaste Bose QC Earbuds II - dock enbart i vissa situationer. Dessutom är elektroniskt bakgrundssus inte ett problem i praktiken med Airpods Pro 2, medan det är ett riktigt störmoment med Bose.

Det transparenta ljudläget var ett riktigt triumfkort med originalet, som fortfarande ytterst få andra kommit i närheten av. Det fanns dock ett hörbart bakgrundssus, som de stora Max helt saknade och som nu i princip är obefintligt även här i Airpods Pro 2. Nice! Dessutom har man gått ett steg längre med sk ’adaptiv transparens’, något som även finns i Bose QC Earbuds II. I praktiken innebär det att lurarna släpper genom omgivningsljud på ett mer intelligent sätt och skyddar hörseln mot oönskade statiska och plötsliga oljud.

Jag uppfattade effekten ständigt aktiv, lite förvirrad och obeslutsam i Bose QC Earbuds II. Här är den betydligt mer subtilt implementerad. Jag kan inte påstå att jag kunnat testa ett scenario där den adaptiva dämpningen verkligen stått ut, då jag bara haft en väldigt kort period med lurarna. Men konsensus verkar vara att det fungerar väldigt bra.

Batteriprestanda

De nya lurarna ger musiklyssning på upp till 6 timmar, eller upp till 5,5 med rumsligt ljud och huvudspårning aktiverat. Det är en välkommen förbättring mot tidigare, jag har alltid saknat lite kräm i mina Airpods Pro jämfört med modernare konkurrenter. Totalt får du ut 30 timmar med den extra kapaciteten i ett fulladdat etui, vilket är toppklass och ca 6 timmar längre totalt än Bose QC Earbuds II (ideala förutsättningar).

Laddetuiet kan nu laddas trådlöst även med en Apple Watch-laddare, vilket är en välkommen nyhet framförallt för oss som köpt en Magsafe Duo. Lurarna får en timmes extra speltid av 5 minuter i etuiet.

Slutsats

Apple har tagit de mest populära brusreducerande inear-hörlurarna på marknaden och förbättrat i princip allt som behövde förbättras - med besked!

Inte längre behöver jag ge upp Airpods-smidigheten för att få bättre ljudkvalitet till film och musik, bättre brusreducering för lågfrekvent bullriga miljöer, bekymmersfri batteritid eller volymkontroll direkt på lurarna. Nu finns allt på plats och ljudkvalitén är dessutom ännu bättre än vad den behövde vara för att övertyga mig att pensionera mina andra lurar för gott. Och nu letar jag dessutom aktivt efter att kunna lyssna på musik i Dolby Atmos/rumsligt ljud, något jag inte lockats till tidigare på samma sätt.

Nåväl, somliga (åtminstone med öron likt mina) lär fortfarande tycka att de inte sitter säkert nog för LES MILLS-träningspassen. Så för det kommer jag nog hålla kvar i mina Sennheiser Momentum TW3.

Men i alla andra situationer är det bara att kapitulera; Airpods Pro 2 är, hands down, de bästa true wireless-lurarna för iPhone/Apple-användare år 2022. Full pott!

Specifikationer

Hörlurstyp
In-ear, True wireless
Anslutning
Apple H2, Bluetooth 5.3, AAC, SBC
ANC
Ja, adaptiv med adaptivt omgivningsljud
Batteritid
Upp till 6h (musik) & upp till 30 totalt med laddetui
Vikt
5,3 gram (lurar), 50,8 gram (etui)

Om hörlurar från Apple

Att Apple har ett kärt band till musikbranschen är ju ingen hemlighet, iPod och allt det där - men det är kul att se att de satsar mer och mer på att bygga högtalare och hörlurar av rang. Det märktes inte minst vid uppköpet av Beats by Dre, varpå märket stadigt raffinerat sitt sortiment och släppt bättre och bättre modeller prestanda- och kvalitetsmässigt. Troligtvis är det också genom den sammanslagningen som ingenjörskapet bakom Apples egna AirPods och HomePods växt fram. Med fullstora Max har Apple nu en gedigen trio av egendesignade hörlurar i olika prisklasser.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons