Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Beoplay EX - multitasker med skönhetsfläckar

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Beoplay EX - multitasker med skönhetsfläckar

21 november 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha designerlurar som samtidigt är ovanligt tåliga?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

EX låter bra och ser fina ut med sitt metalletui och läckra färgkombinationer. Bra stadga och IP57-rating innebär i praktiken att de kan användas för träning i störtregn, i duschen samt rengöras med vatten. Potentiellt bra match för den stilmedvetne utomhusatleten!

Söker du bra brusreducering och problemfri användning?
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

EX har ganska medioker brusreducering jämfört med de flesta konkurrenternas toppmodeller. Och de känns i största allmänhet inte riktigt så fulländade och premium som de hade behövt vara för att matcha t ex Airpods Pro 2.

Bang & Olufsen Beoplay EX Wireless In Ear Headphones
HörlurarBang & Olufsen Beoplay EX Wireless In Ear Headphones
fr. 3 990 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Bra ljudkvalitet (musik + samtal), fin design, stadig passform och ovanligt hög vattentålighet torde göra EX attraktiva för de som vill kunna använda sina lurar till alla sorters aktiviteter, från kontoret till löprundan.

Relativt medioker brusreducering kan dock vara en nackdel i vissa miljöer, t ex ombord på tåget eller flyget.

Bra och balanserad ljudbild

Solid passform för träning

Hög damm- & vattentålighet (IP57)

Lite strul med parkopplingen

Blek ANC-prestanda

Högt pris

Introduktion

EX är Bang & Olufsens senaste True Wireless-hörlurar. Man skulle kunna se dem som en merge av B&Os första generations ANC-proppar EQ och sportlurarna E8 Sport då de verkar vilja kombinera vardagsstylingen och funktionaliteten från de förstnämnda med de sistnämndas tålighet och träningsfokus.

Priset är detsamma som EQ vid lansering, men den här gången är formutförandet betydligt mer som ett par Airpods.

Efter mina besvikna till medelmåttiga känslor rörande de heltäckande HX och H95, blir EX ett fall av "tredje gången gillt" eller lär de enbart säkra min konsensus att de stilsäkra danskarna kanske bör hålla sig till sina möbler?

Häng med så tar vi reda på det!

I kartongen

EX kommer i ett, kan jag tycka, lite väl trist emballage. Man kan ju tycka att det borde kännas minst lika mysigt att packa upp sina 4000-kronors danska designerlurar som Airpodsen de flesta av dina vänner äger. Men så är inte fallet riktigt.

Jag har inte OCD, men mer i riskzonen har jag nog sällan vart än när jag skulle byta proppstorlek. Airpods Pro har en underbart väldesignad metod för att placera och förvara de överblivna öronpropparna men här ska du sitta och pilla och pussla in dem i små hål. Lycka till att få till det utan att paret bredvid inte poppar ut samtidigt. Det finns inte plats för mediumpropparna som sitter på ur kartong, så vart väntas du placera dem om du vill byta mot storlek small? Vilket överseende.

Plus för att man inkluderar ett par skumproppar från Comply. Jag föredrar komforten i silikonproppar men comply-varianten kan vara en life-saver om ingen av silikonpropparna känns optimala och du verkligen vill att lurarna ska sitta/sluta till ordentligt på träningen.

Förutom propparna hittar du en 50cm USBA - USBC laddkabel samt dokumentation. Registrerar du lurarna i appen inom 3 månader får du förlängd garanti till 3 år.

Design, kvalitet & komfort

Med ett pris på över 4000 kronor är EX några av de allra dyraste True Wireless-lurarna på hela marknaden. Priset reflekterar att B&Os lurar ju faktiskt är danska designprodukter och precis som med tidigare EQ är det industridesignstudion Thomas Bentzen som står bakom utförandet.

Jag vet dock inte om jag kan säga att lurarna ser, eller känns, märkvärdigt mer lyxiga än andra premium-alternativ... men det är väl i betraktarens ögon.

Caset är dock helt och hållet omslutet i anodiserad aluminium, vilket är nice. Snyggt och solitt.

Att man hållit nere på metallen i själva lurarna gör förstås att vikten är lägre mot både EQ och E8 Sport; 6 gram per lur mot tidigare 8 respektive 6,4.

Rätt proppstorlek är som vanligt A & O. För mig fungerade storlek S bäst och med den konfigurationen sitter lurarna rätt bra. Dessa bör fungera väl som träningslurar och lider inte av 'sugpropp i örat' känslan jag får av Jabras senare modeller.

EX har liksom de tidigare E8 Sport IP57-klassificering, vilket betyder att de både tål damm och att vara 1 meter under vatten i upp till 30 minuter. Således ska varken duschar eller distanslöpning i störtskurar vara ett problem och inte heller att skölja dem under vattenkranen efter ett svettigt träningspass.

Funktionalitet

EX kan vara anslutna till 2 enheter samtidigt och stöd för både SBC, AAC & AptX Adaptive innebär att både iOS- & Androidanvändare får bästa förutsättningar för en kvalitativ och fördröjningsfri anslutning.

Med det sagt har iallafall jag haft en del strul med just anslutning och parkoppling, särskilt inledningsvis då jag hade udda problem med synkroniseringen mellan lurar och laddetui. Något som krävde omstart/reset för att lösa. Ibland hörs dessutom svaga, elektroniska missljud i lurarna vid anslutning. Inte helt premium.

Touch-kontrollerna gillar jag dock. Aningens laggiga och jag hade gärna haft möjlighet att skräddarsy inputen själv, men det är enkelt att plocka ut/justera lurarna utan att komma åt touch-kommandona.

B&O appen är relativt sparsmakad, men den har snygg UI och fungerar bra för inställningar och uppdateringar (som verkar komma relativt ofta till de olika B&O-lurar, ett gott tecken). Du kan välja att justera både ANC och transparens manuellt i 3 nivåer. Du kan också som vanligt välja mellan förinställda ljudprofiler eller justera manuellt i den sk Beosonic, B&Os grafiska equalizer.

Ljudkvalitet

Som vanligt med B&O fokuserar man inte mycket på specifikationer och teknologi vad gäller ljudåtergivningen, men man är iallafall tydlig med att EX har nya ljudelement med större, 9,2mm membran jämfört med tidigare.

Och ljudkvalitén i EX är bra. Ljudbilden är balanserad och krispig med ett neutralt mellanregister vilket bidrar till en naturlig representation av röster och instrument. Basen ger ett bastant, varmt och tajt fundament till musiken utan att kännas överdriven.

Diskanten är kanske aningens hård, det finns de som låter mjukare och mer raffinerat i toppen. Men jag tror att de flesta lär bli riktigt nöjda med hur EX låter.

Samtalsljudet är också bra och bättre än genomsnittet. Lite 'sss-igt' men mottagaren bör höra dig klart och tydligt i de flesta lägen.

Brusreduceringsprestanda

Den adaptiva brusreduceringen är bara ok i EX. Den ger en viss dämpning av låga frekvenser och för det mesta tillräckligt. Men det är inga proppar du köper om brusreducering är särskilt önskvärt. Här presterar de flesta populära tillverkare av premium ANC-lurar faktiskt bättre.

Men brusreduceringen är iallafall tyst, i bemärkelsen att det inte finns något irriterande bakgrundssus som med t ex Bose QC Earbuds II.

Det transparenta läget är helt okej. Det finns även ett särskilt vindbrusläge att välja i appen sedan en firmware-uppdatering nyligen. Tyvärr har jag inte haft tillfälle att testa det ordentligt.

Batteriprestanda

EX håller i ungefär 6 timmar på en laddning. Med etuiet får du ut ungefär 20 timmar. Det är totalt sett helt ok. Tillräcklig, men inte fantastisk, batteritid.

Exakt speltid hänger på hur högt du lyssnar och om du använder automatisk ANC eller manuellt på max.

Etuiet har stöd för trådlös/QI-laddning.

Slutsats

EX är välljudande, välsittande och ovanligt vattentäta lyxlurar. Gillar man Bang & Olufsen och vill ha ett par stilrena, mångsidiga lurar med extra hög tålighet är de ganska trevliga.

Men priset är väl högt och förutom det läckra metalletuiet infinner sig inte den där gosiga premiumkänslan riktigt. Konkurrensen är tuff och det finns inget område där EX utmärker sig som direkt imponerande. Lite för mycket tekniskt strul, lite för tråkig paketering och lite för klen brusreducering jämfört med t ex Airpods Pro 2 sänker också helhetsintrycket.

Lite av en axelryckning, alltså.

Specifikationer

Hörlurstyp
In-ear, True Wireless
Brusreducering
Ja, adaptiv med transparency-läge
Frekvensomfång
20 Hz - 20 000 Hz
Bluetooth
5.2, AAC, SBC, AptX Adaptive
Vattentåliga
Ja, IP57
Batteritid
6h (ANC ON), 8h (ANC OFF), upp till 20 h totalt med etui
Vikt
6g (lurar), 53 g (enbart laddetui)

Om hörlurar från Bang & Olufsen

Bang & Olufsen är en dansk tillverkare av exklusiva högtalare/hörlurar, TV-apparater och annan hemelektronik för konsumentmarknaden. Företaget grundades år 1925 av Peter Bang och Svend Olufsen. Bang & Olufsens innovativa designfilosofi har genom åren belönat sig med flertalet utmärkelser och flera av bolagets produkter har fått en plats hos utställningen Museum of Modern Art i New York.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons