Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Bang & Olufsen BeoPlay H95 - Läckert, danskt oförnuft

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Bang & Olufsen BeoPlay H95 - Läckert, danskt oförnuft

30 september 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha B&Os lyxigaste (och mest uthålliga) hörlurar till mobilen?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

H95 är onekligen snygga och luxuöst paketerade premiumlurar för finsmakaren, som inte räds för att gå runt med nästan 9000 kronor på stan. Batteritiden är ruskigt bra och samtalsljudet över snittet.

Förväntar du dig topprestanda i ljud & ANC och behöver lurar som sitter bekvämt länge?
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

H95 låter varmt och härligt men de tekniska kanterna är inte fullt så finslipade som man kanske förväntar sig med tanke på priset. Detsamma gäller brusreduceringen och komforten, som båda får se sig slagna av flertalet mycket billigare alternativ.

Bang & Olufsen BeoPlay H95 Wireless Over-ear
HörlurarBang & Olufsen BeoPlay H95 Wireless Over-ear
fr. 8 389,5 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

H95 passar den riktigt inbitne B&O-fanatikern / designnörden - med gott om stålar till övers - som vill ha det bästa märket har att erbjuda vad gäller lyxkänsla och batteritid i ett par hörlurar. Att det finns (ännu) bättre för betydligt mindre penning vad gäller ljud, komfort och brusreducering, det är inte det viktiga.

Utsökt design/finish

Superb batteritid

Bra samtalsljud

Goda anslutningsmöjligheter

Prestandan lever inte upp till priset

Saknar beröringssensorer

Inte superbekväma långa stunder

Introduktion

Bang & Olufsen är ett sånt där företag jag alltid önskat att jag bara kunde tokälska. Att på pappret kombinera HiFi-aspirationer med på riktigt inredningsvänlig avantgarde-design i luxuös, urskandinavisk anda är en tanke som verkligen lirar bra med mig. Ett skämtsamt - men definitivt inte ogrundat - begrepp som ofta lyfts när vi audionördar diskuterar dyra HiFi-inköp är den sk "WAF-faktorn" (Wife Acceptance Factor) och på den skalan finns det nog ingen annan tillverkare som rankar så högt som B&O.

Problemet för mig är bara att B&O:s prylar sällan är så "HiFi" som de kanske lovar. Det finns en magisk gräns hos mig som representerar vart "good enough"-ribban ligger när det ska kompromissas med ljudkvalitet i förmån för dyra designers och utsökt byggkvalitet och dessvärre har B&O alltid legat lite under den. Inte att produkterna låter dåligt, de är bara inte riktigt där att de musikaliska sinnena stimuleras på sådant plan att den utsökta designen faktiskt blir belönande - och inte bara plåster på såren. Individuellt, förstås.

H95 är iallafall B&O:s svindyraste brusreducerande snyggis-bluetoothlurar till mobilen. För maffiga 9000 riksdaler (samma kostnad som ett komplett kit med Sennheiser HD 650 och en redigt solid hörlursförstärkare!) måste man väl ändå kunna ro hem både design & HiFi-aspekten utan vidare?

I kartongen

H95 levereras i ett läckert underskattat, kolsvart emballage. Inuti hittar du ett lyxigt displayetui innehållande lurarna elegant hopfällda. Strax ovanför, bakom en ett litet magnetlock ligger tillbehören bestående av en USB C - USB A laddkabel, en analog signalkabel (båda klädda i tyg) samt en flygplansadapter. Lyfter du ut metallcaset ur kartongen hittar du även dokumentation samt en B&O-märkt putsduk i bottnen.

Metallcaset förhöjer såklart det första intrycket, men ter sig efter det ganska opraktiskt för ett par mobila lurar. Det är väldigt klumpigt (väger ett halvkilo), repas lätt och har inte samma trygga förslutning som ett fodral med dragkedja. Det är också lite för bökigt att stoppa i lurarna tycker jag, man får ofta fixa och trixa lite med passformen innan det går att stänga locket.

Missförstå inte, jag gillar presentationen starkt. Men åtminstone en mjuk pouch för smidigare transport hade man gott kunnat slänga med i mixen.

Design, kvalitet & komfort

Det överraskar förstås inte någon att B&O:s flaggskeppslurar är ett riktigt design-statement. Det doftar fabriksny BMW-interiör när du plockar ut dem från caset och de precisionsfrästa, blanka (hej fingeravtryck!) kåporna är väldigt snygga. Läder från både ko och lamm används rikligt (tyvärr, veganer) och känns av högsta kvalitet. Vidare är kuddarna magnetiskt avtagbara, ett klart plus om du vill att din investering ska hålla länge. 1100 riksdaler får du ge för ett nytt par...!

H95 är inte speciellt stora men kuddarna är iallafall ovalformade, vilket är en klar fördel jämfört med HX-modellen.

Med sina 323 gram är de inte direkt lätta, dock. Som konsekvens sitter de ganska hårt om öronen för stabilitetens skull vilket, i kombination med en ganska trång öppning, inte ger de bästa förutsättningarna för optimal komfort. Kuddarna mjukar upp med användning, men passformen är inte den bästa för personer med lite större huvuden (och öron). Bygeln blir också obekväm ovanpå hjässan ganska snabbt (ca 1h). Således skulle jag inte klassa H95 som särskilt bekväma för långlyssning utan bäst för kortare sessioner.

Lyxkänslan kompromissas också lite av att kontrollringarna runt varje kåpa känns halvhjärtade som bäst. Kontrollgränssnittet i tanken är ju toppen; lättanvänt och snyggt integrerat i designen. Men vid beröring känns de faktiskt förvånansvärt smäckiga, helt utan den fina taktila feedback man förväntar sig speciellt för priset. Synd!

Funktionalitet

Bortser man från nämnda brister i byggkvalitén fungerar kontrollringarna bra och liksom kronan på Airpods Max gillar jag att enkelt kunna ställa volymen exakt utan att behöva ta upp telefonen.

Volymen styrs med höger ring medan vänster justerar ANC-nivån från maximal reducering till maximal transparens. En liten knapp på vänster kåpa aktiverar röstassistent medan playback-kontroller sköts via sedvanlig touch-input på höger sida. Dock är responsen där lite fram och tillbaks speciellt vid svep för att byta låt.

Lurarna har en automatisk standby-funktion men konstigt nog inga beröringssensorer vilket betyder att de inte själva pausar musiken när du tar av dem från huvudet. Det känns verkligen som en miss i ett par lyxlurar som dessa!

Mobilappen är snygg men väldigt grundläggande. Jag hade velat se mer robusta EQ-kontroller och möjlighet att skräddarsy touch-kommandon.

Vad gäller anslutningsmöjligheter är B&O i regel riktigt bra och det gäller även H95. De stödjer aptX adaptive, multiparkoppling, Google Fast Pair samt Microsoft Swift pair och kan aktivera röstassistent både på Android och iOS. You're covered!

Ljudkvalitet

H95 särskiljer sig från de billigare HX genom att elementen husar membran i titan. Titan på pappret är lättare och styvare än stål vilket kan vara en fördel för ljudåtergivningen, men det är ju såklart mycket annat som också ska klaffa för att resultatet ska bli riktigt bra.

Klangmässigt ur kartong är H95 som att gosa in sig i en tjock, mjuk filt med ett hett fotbad och levande ljus runtomkring. Basen är som reggae en varm semesterkväll, röståtergivningen fyllig och mustig och det finns absolut ingenting i ljudet som kan uppfattas som det minsta stötande.

Inom kort blir det dock tydligt att klangen är lite för gosig för sitt eget bästa. Diskanten känns relativt beslöjad och ljudet breder inte ut sig som det ska. EQ-funktionen i appen är en frustrerande oteknisk historia och det är svårt att göra exakta justeringar av ljudet, men efter lite dragande lyckas jag komplettera värmen med en välbehövlig mängd luft/lyster och det blir mycket roligare att lyssna.

Men 9000 kronor är inget man skämtar bort och ska den kritiska hatten på har lurar som Airpods Max och Sennheiser Momentum 4 ett definitivt övertag, oavsett hur man vrider och vänder på EQ-hjulet. De är båda klart mer öppna, mer artikulerade med bättre dynamiskt omfång samt bättre kontroll på basen. H95 är på inget sätt dåliga, men "Aha"-upplevelsen iallafall jag förväntar mig för 9000 spänn, den uteblir.

Jag tror ändå att de flesta som köper H95 gör det av andra skäl än ljudet enbart och lär inte sitta och göra kritiska A-B jämförelser med andra lurar. Och de kommer - tror jag - vara mer än nöjda med det varma, mustiga och krispiga ljudet.

Samtalsljudet är desto bättre och betydligt klarare än på HX. Rösten kommer också fram mer naturligt än hos Sennheiser Momentum 4, om än inte lika högt/tydligt.

ANC-prestanda

Vad gäller brusreducering presterar H95 rent subjektivt ungefär i nivå med Sennheiser Momentum 4 - det vill säga bra, men inte i nivå med eliten (Sony, Bose, Airpods Max). De gör ett bra jobb med att dämpa de låga basfrekvenserna, men ovan nämnda lurar ger en klart mer markant dämpning över ett bredare omfång.

Jag är i lägret som anser brusreducering mer av ett "nice to have" än en nödvändighet och således är jag fullt tillfreds med det H95 erbjuder. Vet bara med dig att det finns lurar för betydligt mindre pengar som presterar bättre om brusreducering är något du prioriterar särskilt mycket.

Det transparenta ANC-läget är kanske marginellt bättre än hos Sennheiser Momentum 4, men fortfarande ganska burkigt och med ett påtagligt elektroniskt sus i bakgrunden. Det funkar fint för att tillfälligt höra vad som försiggår/hålla en kortare konversation men inte mer än så. Här är jag dock väldigt bortskämt med Airpods Max, som är så överlägsna på detta område att det nästan blir orättvist att jämföra andra lurar.

Batteriprestanda

B&O lovar 38 timmar med H95 när ANC är igång. Stäng av brusreduceringen och du får upp till 50 timmar! Detta tack vare ett väl tilltaget 1200 mAh-litiumjonbatteri.

Det är riktigt bra batteritid, det bästa jag känner till efter Sennheiser Momentum 4. Jag har inte kunnat utvärdera om siffrorna stämmer exakt men kan lugnt konstatera att batteriet mycket riktigt håller riktigt länge mellan spelningarna. Såpass länge - med god marginal - att det aldrig vart ett besvär.

Någon särskild snabbladdning nämns inte utan bara att de laddar fullt på 3 timmar. Med såhär många timmar speltid per laddning lär du dock inte ha några problem att hitta tillfälle att ladda lurarna när det väl krävs, så jag har inte reflekterat mer över det.

Slutsats

Tvivla ej - H95 är i först hand gjorda för lyxsökaren och inte för audiofilen. I sällskap med en dyr märkesväska eller i baksätet på en S-klass/Bentley skäms B&Os mest påkostade lurar verkligen inte för sig.

Men lyx kommer inte bara i form av prestigefull design och dyra material. I användningen faller helhetsintrycket tyvärr lite på att komforten och den absoluta ljudkvalitén inte är fullt så lysande som hoppats, att det saknas auto-pausfunktion och att kontrollgränssnittet - om än snyggt integrerat - känns lite halvfärdigt.

Faktum är att det bara är i batteritid som H95 verkligen imponerar. Vad gäller funktion och prestanda i övriga huvudkategorier får de se sig slagna av hörlurar för halva priset eller mindre.

Således kan jag bara rekommendera H95 till den riktigt inbitne B&O-entusiasten, eller de som verkligen diggar designen och inte bryr sig så mycket om vad det kostar.

Måste det inte vara B&O bör du definitivt överväga Airpods Max eller B&W PX7 S2 istället, som båda också erbjuder väldigt fin kvalitet och estetik, men med klart mer "bang for the buck" vad gäller ljudkvalitet och komfort.

Med det väldigt höga priset särskilt i åtanke blir det således bara ett medelbetyg... och för de mest märkestrogna köparna lär det räcka alldeles utmärkt.

Specifikationer

Hörlurstyp
Heltäckande, sluten, trådlös
ANC
Ja, adaptiv med transparency-läge
Frekvensomfång
20 Hz - 22 000 Hz
Bluetooth
5.1 (SBC, AAC, aptX Adaptive)
IP-klassificering
Nej
Vikt
323 gram
Batteriprestanda
38 timmar (ANC ON)

Om hörlurar från Bang & Olufsen

Bang & Olufsen är en dansk tillverkare av exklusiva högtalare/hörlurar, TV-apparater och annan hemelektronik för konsumentmarknaden. Företaget grundades år 1925 av Peter Bang och Svend Olufsen. Bang & Olufsens innovativa designfilosofi har genom åren belönat sig med flertalet utmärkelser och flera av bolagets produkter har fått en plats hos utställningen Museum of Modern Art i New York.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons