Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Bose QuietComfort Earbuds II

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Bose QuietComfort Earbuds II

28 oktober 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du välsittande premium-in-ears med omänskligt bra brusreducering?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Quietcomfort Earbuds fullkomligt briljerar vad gäller brusreducering! Dessutom sitter de väldigt bra, har ett rent och krispigt ljud och är mycket nättare än sina osmidiga föregångare.

Vill du ha en brusfri lyssnarupplevelse?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Quietcomfort Earbuds II tyngs - ironiskt nog - ner en del av att brusnivån i själva lurarna är så pass påtaglig vid hemmalyssning. Diskanten är också fortfarande lite artificiell, speciellt innan EQ-justeringar och somliga lär ha invändningar mot avsaknaden av aptX, multiparkoppling och trådlös laddning.

Prisjakt toppbetyg
Bose QuietComfort Earbuds II Wireless In-ear
HörlurarBose QuietComfort Earbuds II Wireless In-ear
fr. 2 273 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Quietcomfort Earbuds II passar dig som söker ett par sjukt välsittande och komfortabla in ear-lurar med smidiga och frustrationsfria touch-kontroller och brusreducering i absolut världsklass. ANC-prestandan kan absolut göra dem värda pengarna bara den, om du ofta använder lurarna i dånande/högljudd miljö. Vad gäller ljudåtergivningen är den mestadels väldigt högkvalitativ, men du bör inte vara överkänslig för skarp diskant och lyssnar du mycket hemma är det en stor nackdel att ANC-funktionen inte går att stänga av, då det tillhörande bakgrundsbruset är så pass tydligt i tyst miljö.

Brusreducering i världsklass!

Utmärkt passform och komfort!

Detaljerad och vidöppen ljudbild

Påtagligt, konstant bakgrundsbrus

Fortfarande aningens hård diskant

Saknar vissa funktioner (aptX, multiparkoppling, QI-laddning)

Introduktion

Jag har lite av en kluven relation med Bose. Å ena sidan har jag alltid imponerats av deras teknologier och förmåga att få ut ett stort och rent ljud ur små kabinett (t ex ministereon Wave). För att inte tala om att de faktiskt var först (och länge överlägset bäst) på konsumentmarknaden vad gäller aktiv brusreducering i hörlurar. Och premiumkänslan är genomgående god i paketering, appgränssnitt och konstruktion.

Men lite för ofta dras Bose produkter också ner av udda designbeslut, brister i användarvänligheten och - framförallt - artificiell diskant. Mina öron kom helt enkelt inte överens med de tidigare Quietcomfort Earbuds, som jag också tycker är onödigt stora och klumpiga.

Nu kommer uppföljaren, som b la utlovar "Världens bästa brusreducering", ännu mer flexibel passform och dessutom har gått på en rejäl bantningsdiet.

Men lyckas Bose (äntligen) ro skutan hela vägen hem...?

I kartongen

I kartongen hittar du (förutom lurarna i sitt etui) lite dokumentation och ett emballage med 2 par extra utbytbara sk 'stabilitetsband' samt 2 par extra utbytbara öronproppar. Jag hade gärna sett fler proppar, men det som följde med räckte iallafall för att få rätt passform i mina relativt trånga/små öron.

I botten av kartongen ligger en gammalmodig USBA - USBC kabel. Ni vet vid det här laget vad jag känner kring detta. Kabeln är också väldigt kort, men på Bose hemsida ser den betydligt längre ut så jag reserverar mig för att detta eventuellt enbart gäller testexemplaret.

Design, kvalitet & komfort

Plastbyggda in ear-lurar blir inte mycket mer premium än Quietcomfort Earbuds II. Allt känns solitt och väldesignat. Lurarna är mycket mindre än tidigare och jag gillar den genomtänkta ergonomin som låter mig fingra och justera lurarna i öronen utan att jag någon gång oavsiktligen kommit åt touch-panelerna.

Även laddetuiet är betydligt mindre och nättare i formen än det nästan absurt klumpiga dito för föregångaren. Det är dock fortfarande betydligt större än t ex ett Airpods-etui.

Föregångaren sitter stabilt i öronen med en väldigt "snäll" penetrering jämfört med många konkurrenter, främst tack vare vingspetsarna. Men de lurarna är också för klumpiga och tunga för sitt eget bästa och du känner hela tiden att du har 'apparater' i öronen.

De nya lurarna har inte det problemet alls och sitter som korven i brödet iallafall i mina öron! Det känns knappt att jag har dem i, samtidigt som de är förtroendegivande stadiga även för löpning och högintensiv träning (så långt som IPX4-klassificeringen tillåter, iallafall).

Toppklass!

Funktionalitet

När du först börjar använda lurarna får du en väldigt snygg och användarvänlig guide i Bose Music-appen, som berättar hur du optimerar passformen och prestandan genom att hitta rätt kombination av öronproppar och 'vingar'. Det ger ett lyxigt och välkomnande förstaintryck. Efter det kommer lurarna automatiskt att scanna öronen på nytt varje gång du sätter i dem, för att alltid ge bästa möjliga ljud och brusreducering.

Lurarna styrs som tidigare via touch-paneler som också de fungerar väldigt intuitivt. Både vänster och höger har samma funktion ur kartong och du kan mappa en "genväg" per sida till att antingen aktivera röstassistent eller växla ANC-läge, genom ett längre tryck med fingret. Volymen justeras genom svep upp och ner och jag tycker personligen att detta fungerar bättre och smidigare än med nya Airpods Pro gen 2.

Du kan skapa individuella ANC-lägen i appen där du kan ställa nivån exakt hur du vill ha den på skalan max till transparent, för olika aktiviteter. Jag saknar dock möjligheten att spara egna EQ-profiler.

Lurarna har den allra senaste Bluetooth 5.3-standarden med stöd för Apple-native AAC men saknar - konstigt nog - aptX-stöd! Det är en riktig bummer för Android-användare (då särskilt audiofiler) eftersom AAC generellt fungerar sämre på icke-Appleprylar och enda alternativet då är den äldre och på pappret sämre SBC-kodeken. AptX brukar vara det man vill ha i Android-världen.

Tyvärr saknas också multiparkoppling vilket t ex innebär att du inte kan vara ansluten till lurarna i mobilappen samtidigt som de spelar musik från din laptop. Eller smidigt byta till din smartwatch som musikkälla på löprundan. Lite synd, men liksom med Sennheisers in ear-lurar kan du manuellt växla mellan källor i appen istället för att behöva gå in i de olika enheternas bluetooth-menyer och krångla. Det underlättar lite.

Ljudkvalitet

Förra generationens Quietcomfort Earbuds har jag alltid tyckt haft ett öppet och balanserat ljud överlag, men med en artificiell diskant som hade en förmåga att bita till och stundtals bli riktigt otrevlig - vilket helt enkelt gjorde lurarna irrelevanta för min del. Lyckligtvis är QC Earbuds II en klar förbättring överlag, med bättre upplösning och mindre vass diskant. De har också mer punch och fundament i de lägsta basoktaverna - yeahh!

Ljudet känns definitivt mer vidöppet än hos de flesta konkurrenterna och detaljskärpan är riktigt trevlig framförallt för elektronisk musik med mycket rymd. Vad gäller detaljåtergivning är QC Earbuds II helt klart bland de allra främsta i sitt segment.

Med det inte sagt att lurarna är perfekta. Ur kartong känns både bas och diskant lite väl uppskruvade (en klassisk "U"-kurva) och det finns fortfarande antydan till den klassiskt artificiella 'Bose-diskanten' även här.

Jag landade i en EQ-profil med basen på -2, mellanregistret på +1 och diskanten -7. Jag hade önskat fler frekvensband för att mer precist kunna tona ner enbart typ 2-3khz, men jag fann ändå det resulterande ljudet väldigt tillfredsställande i de flesta fall.

Jag tror att lyssnare särskilt känsliga för skarp diskant fortfarande lär ha vissa invändningar, men att de allra flesta enbart lär tycka att det låter detaljerat, luftigt och häftigt - iallafall efter en EQ likt ovan.

Samtalsljudet är fortfarande lite hårt och nasalt, men inte lika illa som i de tidigare QC-lurarna och dessutom fylligare. Jag ger dem godkänt men det finns klart bättre (t ex Sony Linkbuds, Huawei Freebuds Pro 2 och de flesta av Jabras lurar).

(OBS! Jag testar produkter med mina Apple-enheter och kan tyvärr inte uttala mig om hur avsaknad av aptX påverkar ljudprestandan på Android)

Brusreduceringsprestanda

Wow!

Är det brusreducering du är ute efter så lär du verkligen inte bli besviken på QC Earbuds II. Oavsett om det rör sig om en flygkabin, en dånande rockkonsert eller en typisk kontorsmiljö kommer du att bli mäkta imponerad av hur mycket ljud de lyckas trolla bort. Riktigt bra och förbättringen är tydlig även mot föregångaren, som redan de var ruskigt effektiva bullerdämpare. Jag har tyvärr inte kunnat jämföra med Airpods Pro 2 ännu, men detta är definitivt det bästa jag upplevt hittills i in ears.

MEN ironiskt nog har lurarna svårt vad gäller sitt egenproducerade bakgrundsbrus. Det är faktiskt ett av de mer påträngande jag hört och i Aware-läget blir det ännu högre - vilket är särskilt synd då de i övrigt har en riktigt bra transparent ljudupptagning, nästan Airpods-nivå!

I normaltrafikerad utomhusmiljö hörs inte bruset, men på låg- till medelhög volym hemma i stillheten blir det irriterande snabbt. Att sänka ANC-nivån har ingen positiv påverkan och det går inte heller att stänga av ANC helt när den inte behövs - vilket hade gjort problemet mycket mer överkomligt.

Det här bruset är mitt enskilt största bekymmer med QC Earbuds II och jag hoppas verkligen på en lösning via firmware-fix.

Batteriprestanda

Lurarna erbjuder 6 timmars batteritid per laddning och upp till 3 extra laddningar via etuiet. Det översätter till en total kapacitet på 24 timmar, vilket är längre än hos föregångaren, i nivå med de bästa konkurrenterna och bör ta dig genom ett par arbetsdagar av tung användning utan vidare problem.

Snabbladdning citeras som 2 timmars speltid på 20 min. Tyvärr saknar lurarna stöd för trådlös / QI-laddning. Lite surt för 3200 kronor, eller...?

Slutsats

Är det bästa möjliga brusreducering i inear-lurar du behöver så är det bara att kapitulera: Quietcomfort Earbuds II regerar! Ljudet är riktigt nice överlag och touch-gränssnittet är bland det bästa jag använt i in ears. Och de sitter (något mer subjektivt) fantastiskt bra i öronen, oavsett om du tränar eller bara vill sitta länge åt gången och lyssna.

Men, i envis Bose-anda, finns det också tydliga brister.

Jag gillar verkligen inte det konstanta bakgrundsbruset. Här gjorde Bose en riktig tabbe som inte ens låter oss stänga av ANC-funktionen för att kunna lyssna brusfritt i tystare miljöer.

Quietcomfort Earbuds II är inte direkt gratis och bruset, ihop med den fortfarande något hårda diskanten (som imho kräver EQ) samt uteblivet stöd för aptX, multiparkoppling och trådlös laddning gör att de går miste om toppbetyget. Fortfarande riktigt bra lurar, men rekommendationen sker med viss reservation.

Specifikationer

Hörlurstyp
In-ear, True Wireless
Bluetooth
5.3, AAC, SBC
Batteritid
6h, 24 med laddetui
Brusreducering
Ja, adaptiv med dynamiskt Aware-mode
IP-klassificering
Ja, IPX4
Vikt
6,24 g (lurar), 59,8 g (etui)

Om hörlurar från Bose

Amerikanska Bose är sedan starten 1964 ett högt innovativt företag med en mängd patent som gjort dem kända inom olika områden av ljudindustrin. Förutom brusreducerande hörlurar tillverkar Bose även bilsystem, bärbara högtalare, hembiosystem samt väldigt specialiserade nischprodukter som Soundwear Companion & Bose Frames (solglasögon med inbyggt musiksystem!). Boses produkter är ofta relativt dyra och som de flesta populära produkter med högt pris gillar folk att prata illa om dem. Jag har dock alltid respekterat Bose för deras kvalitetskänsla och att de är duktiga på innovationer, särskilt vad gäller att få ut mycket ljud ur små högtalarkabinett. Ministereon Wave är ett bra exempel.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons