Prisjakt
HemPrisjakts experterTangentbordTest - Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED

12 april 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Superkompakt 60%-tangentbord som sparar mycket plats
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Det är otroligt vad smidigt detta tangentbord är och hur mycket plats som sparas tack vare det kompakta 60%-formatet. Det fungerar bra för den med mindre plats och det ger åtminstone mig en ergonomisk fördel när händerna hamnar närmare varandra. Logitechs mjukvara gör det enklare att inte sakna de bortplockade tangenterna med så kallade re-mappade tangenter och lager.

Passar sämre för den som har svårt att lära om
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Jag diggar idén med 60%-tangentbord för att få till den kompakta spelupplevelsen, men för mig som inte är tonåring längre så har jag mina tangenter i muskelminnet och det är lite svårt att rubba. Jag saknar mina piltangenter och det är svårt att lära om att dem finns där, bara i ett annat "lager" om jag aktiverar dem.

Prisjakt toppbetyg
Logitech G Pro X 60 Lightspeed (Nordic)
TangentbordLogitech G Pro X 60 Lightspeed (Nordic)
fr. 2 289 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

PRO X 60 LIGHTSPEED passar bäst för dig som kan tänka dig att skippa några extra knappar för att få en ännu mer kompakt setup och ännu bättre med plats för större musrörelser, för ännu bättre precision. Är du duktig på att använda dig av de olika lagren med remappade tangenter och eventuella makron så kommer det här tangentbordet passa som handen i handsken.

Går att ta del av andras delade inställningar i G HUB

Fysisk "game mode"-switch på höger sida

Medföljande fodral

Bättre batteritid än PRO X TKL 65h/50h

Går att köra både mus och tangentbord på samma adapter

Går inte att inaktivera volymhjulet

Första intrycken

Vid första anblick är det mycket som känns rätt med det här tangentbordet. Det finns ett par stycken fina drag av Logitech. Till exempel att det finns ett volymhjul på vänster sida på själva ramen. Det känns väldigt snyggt gjort men kan säkert kommas åt i hektiska spelsessioner, även om placeringen känns helt rätt för att minimera detta.

På höger sida av ramen har vi en switch för att slå på eller av "gaming mode". Detta spelläge kan konfigureras i mjukvaran G Hub till att stänga av vissa tangenter, till exempel Windows-knappen. Det är en önskvärd funktion men jag saknar att volymhjulet inte kan inaktiveras med denna.

Generellt känns det rätt bra och mycket av tangentbordets utformning och mjukvara känns rätt - det märks att flera proffs inom e-sport har fått varit med och tycka till.

60% - är det tillräckligt?

Jag ska erkänna direkt, jag har inte supermycket erfarenhet av varken 65% eller 60%-tangentbord. Jag kör till vardags med TKL-tangentbord (dvs utan numpad) när jag spelar för att komma närmare musen. Det är för mig en ergonomifråga snarare än en platsfråga.

Med ett 60%-tangentbord som PRO X 60 Lightspeed så försvinner piltangenterna vilket gör att det blir ännu kompaktare och visst kan man sakna de riktiga pilarna ibland, särskilt vid ovana som det är för mig. Men funktionalitet för att mappa om tangenterna finns och det räcker lång väg men tar tid att bli van med. Logitech löser det riktigt fint i mjukvaran G Hub.

G Hub & viktiga funktioner

Med ett tangentbord som saknar en hel del tangenter känns det väldigt viktigt med bra mjukvara som kan stötta upp med extrafunktioner. I det här fallet olika sätt att mappa om tangenterna och att ha olika "lager" som Logitech kallar det. På första bilden över G Hub har jag ställt in så att när jag trycker på FN + A så aktiveras mina inställningar för tangenterna och då blir J = vänsterpil, I = uppil, L = högerpil och K = nedpil.

Detta är något som tar lite tid att vänja sig vid men är oerhört användbart. På samma sätt kan du mappa om dina tangenter efter vad du gör för tillfället, du kanske vill ha på ett sätt när du spelar och ett annat när du bara surfar. Pilarna var något jag upptäckte snabbt att jag saknade i alla fall. Men då är jag ovan användare av 60%-tangentbord.

Ifrågasätter priset

Med ett tangentbord som saknar 40% av sin normala massa av tangenter så funderar jag lite kring priset på tangentbordet. Givetvis är en stor del av produktionskostnaderna antagligen utvecklingskostnader, men jag tycker ändå att ett mindre tangentbord skulle kunna vara lite billigare, det är ju mindre material vilket borde öka marginalerna både i produktion och frakt.

Det skiljer bara 100kr i pris från PRO X TKL på Logitechs hemsida till exempel. Tangentbordet är bra och priset känns okej men det hade varit en klar bonus om detta tangentbord som är mindre också var märkbart billigare än TKL.

Precis som PRO X TKL..

Precis som PRO X TKL så är PRO X 60 ett riktigt bra tangentbord med mycket att förvänta sig och tangentborden skiljer sig inte supermycket från varandra förutom det mest uppenbara, färre knappar.

Även PRO X 60 har en 2:1 Lightspeed-adapter vilket gör att du kan ansluta två kompatibla enheter till samma mottagare. Mycket bra, och förväntat. Dock kan du inte köra Superlight 2 med annat än 1 000Hz på samma adapter.

En fin bonus för ett så pass portabelt tangentbord som detta är det medföljande fodralet. Perfekt om du ska iväg på LAN.

En sak som skiljer sig är att PRO X 60 inte kan fällas upp i 4 grader med fötterna under utan endast i 8 grader. Varför Logitech gjort annorlunda på PRO X 60 förstår jag inte. Kanske har det att göra med tangentbordets storlek och att det då blir svårare att få till, tangenterna lutar ju lite även när fötterna är nedfällda.

Specifikationer

Längd
29 cm
Bredd
10.3 cm
Höjd
3.9 cm
Polling rate / Rapporteringsfrekvens
1 000Hz (1ms)
Inbyggt minne för belysning
Ja
Räckvidd
Upp till 10 meter
Anslutning
2.4 GHz LIGHTSPEED eller Bluetooth
Batteritid
Upp till 65 timmar
Laddningskabel
1.8 meter, USB-C till vanlig USB-A
Färger
Svart, vit eller rosa
Switchar
Optiska "GX"-switchar för ökad livslängd, taktila eller linjära
Formfaktor
60%
RGB
Ja, med LIGHTSYNC-teknik

Om tangentbord från Logitech

Enligt mig har Logitech alltid varit en pionjär när det gäller trådlösa tangentbord och även möss. MX Keys S som också är från Logitech är mitt val för skrivande, och jag kan ärligt säga att jag aldrig varit mer nöjd med ett tangentbord.

Med det sagt, Logitech gör väldigt bra grejer, även inom gaming-kategorin där det idag finns ett flertal modeller. Därför är det extra kul att se att Logitech nu satsar på ett marknadskraftigt 60%-tangentbord då det är en växande underkategori inom gaming.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons