Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 12

29 januari 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du gillade OnePlus 11, men inte köpte den
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Om du gillade föregående telefon i serien men av någon anledning valde att inte lägga vantarna på den är OnePlus 12 en förbättring på i stort sett samtliga punkter.

Om du vill ha en lite mindre telefon
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Precis som föregångaren är även OnePlus 12 en ganska gedigen telefonpjäs. Den är inte extremt otymplig, men det finns absolut smidigare telefoner om du är ute efter något lite nättare.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus 12 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB
MobiltelefonerOnePlus 12 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB
fr. 11 776 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Om du gärna tar ett litet kliv upp från mellansegmentet men ändå inte vill betala alldeles för mycket för din nya telefon vidhåller OnePlus här sin prestanda-per-krona-filosofi ganska bra. Med OnePlus 12 får du både i princip planetens (just nu) snabbaste systemkrets för Android, uppdaterade fotomöjligheter från fjolårets telefon samt fullt godkända lovord när det kommer till både operativsystem- och säkerhetsuppdateringar. Precis som var fallet med OnePlus 11 är konkurrensen fortfarande tuff. Men likväl levererar också OnePlus 12 en ordentlig mängd hård- och mjukvara för pengarna.

Snapdragon 8 Gen 3-kretsen är ordentligt snabb

Riktigt trevlig skärm

Äntligen trådlös laddning (50W)

Väl över en dags batteritid + inkluderad 100W-laddare

Överlag trevlig foto- och filmupplevelse

Endast IP65-certifierad (tål regn, men inte bad)

De kurvade kanterna (subjektivt, men ändå)

Ingen micro SD-kortplats

En gammal kompis

För ganska precis ett år sedan hade jag nöjet att testa OnePlus då senaste alster, OnePlus 11. Som visade sig vara en av de trevligaste telefoner jag då använt på länge.

Nu sitter jag här med den raka uppföljaren, inte helt förvånat benämnd OnePlus 12, och kan i stort konstatera att OnePlus fixat till det mesta jag hade att anmärka på hos föregångaren.

På insidan och prisbild

Nu var redan OnePlus 11 ganska fullproppad med den senaste tekniken. Däremot kan jag tänka mig att svaret på frågan under briefingmötet kring vilka funktioner som skulle in i OnePlus 12 var något i stil med; ja. För här har det, som väntat, inte sparats på krutet.

Driver hela ekipaget gör den senaste systemkretsen från Qualcom, Snapdragon 8 Gen 3. Detta tillsammans med antingen 12 eller 16 GB internminne beroende på om du väljer modellen med 256 GB eller 512 GB lagring (jag har testat den senare av de två). Här har OnePlus förövrigt fixat till ett av mina klagomål från OnePlus 11. Nämligen att det saknades ett alternativ med 512 GB lagring. Något som till viss del också råder bot på problemet med en avsaknad av microSD-kortsmöjlighet. Även om det ändå hade varit trevligt.

Prismässigt ligger OnePlus 12 snäppet högre än fjolårets dito där varianten med 256 GB lagring och 12 GB internminne går loss på 11 490 kr och modellen med 16 GB internminne och 512 GB lagring landar på 13 490 kr. En ändå hyfsat försvarbar prisökning sett till vad man får.

Det ser ut nästan precis som tidigare

Om du uppskattade utseendet hos OnePlus 11 kommer du tycka lika mycket om OnePlus 12 då likheterna är slående. Däremot känns uppföljaren än mer robust och även lite tyngre, vilket den också är med sina 220 gram mot tidigare 205 gram.

Annars är det mesta sig likt rent utseendemässigt. Kameramodulen på baksidan är fortfarande det mest iögonfallande med telefonen. Även om jag personligen inte är helt såld på just den designen fungerar den ändå och visst drar den tankarna till lite lyx, något som också funnits med i utformningstankarna enligt OnePlus.

Färgmässigt är det, åtminstone här i Sverige, svart (Silky Black) och en ny grönaktig variant (Flowy Emerald) som gäller. Varav jag testat den första av de två. Trots en ganska gedigen storlek ligger telefonen skönt i handen. Baksidan (som förövrigt är pläterad med Gorilla Glas 5) känns därtill något mer greppvänlig jämfört med föregångaren, men lite hal och småplastig är den ändå, vilket tyvärr förtar lite av premiumkänslan kameramodulen inger.

Tåls att titta på

När det kommer till skärmen är upplösningen i stort densamma som tidigare (3168 x 1440 pixlar) medan skärmytan tagit ett litet kliv upp från 6,7 tum till 6,82 tum. Uppdateringshastigheten är dynamisk från 1 upp till 120 Hz stöd finns för LTPO, vilket definitivt bättrar på telefonens batteritid. Skärmens glasyta är av den hyfsat nya Victus 2-tekniken (också från Gorilla Glas). Vilken ska motverka sprickor mer effektivt än tidigare varianter.

Hur är det att använda skärmen då? Jo, förbaskat trevligt rent ut sagt. Men jag hade heller inte väntat mig något annat. Framförallt känns färger mer naturliga än onaturligt ”poppiga”, något som annars är ganska vanligt. Ljusstyrkan har därtill skruvats upp från 1300 nits hos OnePlus 11 till 1600 nits hos OnePlus 12. Dessutom med en specificerad så kallad ”peak brightness” på hela 4500 nits. Huruvida just detta stämmer har jag inte haft möjlighet att testa, men bredvid min gamla iPhone 11 Pro känns OnePlus 12 med ljusstyrkan på max som en ficklampa i jämförelse. Något som givetvis gör utomhusanvändning än mer trevligt.

De rundade kanterna på displayen från OnePlus 11 har vidare följt med även till 12:an. Personligen är jag verkligen inget fan dessa, men jag är fullt medveten om att lika många är ordentligt förtjusta i det. Så huruvida man föredrar dem är så klart mest subjektivt. Irriterar supermycket gör de däremot inte, även om de är ganska ordentliga.

Ovanligt snabb användarupplevelse

Nu är OnePlus 12 min första erfarenhet av Snapdragon 8 Gen 3, så nedanstående är garanterat sant också för kommande telefoner med kretsen. Men nu går det undan. Under uppstarten av telefonen, när alla vanliga inställningar, såsom språk, Wi-Fi etc. är genomförda, står det i sedvanligt manér att "...färdigställandet av telefonen kan ta några minuter att slutföra”. I fallet med OnePlus 12 hann jag precis läsa klart ovanstående mening så var allt klart. En hastighetsupplevelse som sedan följt med i stort sett överallt i telefonen. Allt har känts som smör, i positiv bemärkelse.

Mjukvarumässigt använder telefonen OnePlus egen Android-kostym OxygenOS. Som både är rätt lik vanliga Android 14 och dessutom ganska avskalad och enkel. Precis som det gjorde hos OnePlus 11 finns även här ett stor fokus från OnePlus sida kring att telefonen ska hålla sig ”laggfri” under en lång tid framöver. Något som också tydliggörs i och med löftet om fyra års Android-uppdateringar samt fem års säkerhetsuppdateringar. Vilket jag skulle säga är fullt godkänt.

En designnyhet är förövrigt att den lilla, förbaskat smidiga, slidern för att snabbt tysta notiser och andra ljud bytt sida från höger till vänster. En placeringsskiftning som mest är en vanesak. Trevligt är oavsett att knappen finns kvar.

Film och spelande

Enligt OnePlus ska mycket krut lagts på kyllösningen hos OnePlus 12. Vilket i sin tur ska påverka både prestanda och givetvis batteritid.

Nu är det inga tvivel om att telefonen givetvis blir varmare under spelande eller vid filmande i 4K- och 8K-upplösning. Däremot har jag inte lyckats få den att bli obekvämt varm på något sätt.

Att spela spel fungerar vidare i stort sett utan några som helst problem och även tungdrivna Genshin Impact rullar på i ordentlig hastighet med alla grafikinställningar satta till max. Vilket ändå säger en del.

För mediekonsumtion fungerar telefonen ypperligt och skärmen levererar ett överlag riktigt bra resultat för både HDR-video och vanligt YouTube-tittande. Även ljudet är fullt godkänt och förvånansvärt varmt i tonen.

Hasselblad i år igen

Kameracirkeln på baksidan går som sagt inte att missa. Inuti den finns tre olika linser. Trots att deras logotyp finns utskriven på ena sidan är däremot (inte helt förvånande) ingen av dem från Hasselblad. Samarbetet med Hasselblad avser istället färgkomposition och annan finputsning av bildtekniken.

Huvudkamerasensorn är en 50 MP Sony-variant (LYT-808) som faktiskt presterar alldeles utmärkt. Färger är hyfsat naturliga och inte för överdrivna och kameran är därtill lagom duglig när det kommer till mörkare miljöer. Skärpan är också, som sig bör, bra i stort sett oavsett vad som fotograferas. Möjligen att kontrasten stundtals drar lite åt det mörkare hållet. Men absolut inte på något extremt sätt.

Inkluderad finns även en telefotokamera med 3 gånger optisk zoom samt en upplösning om hela 64 MP. Vilket ger förvånansvärt bra möjligheter att fota på avstånd. Dessutom med godkänd skärpa upp till hela sex gångers förstoring med hjälp av sensors höga upplösning.

Avslutningsvis syns också en 48 MP ultravidvinkellins som med hjälp av sin autofokusmöjlighet extraknäcker som makrokamera. Något den gör riktigt bra.

Sammanfattningsvis fungerar egentligen samtliga kameror hos OnePlus 12 oförskämt bra. Framförallt med tanke på prislappen. Visst finns det bättre kameror hos dyrare telefoner och även om jag inte fått någon extrem wow-upplevelse har jag heller inte särskilt mycket att klaga på gällande kamerorna. Detsamma gäller även för videoinspelningen som både erbjuder ett 8K-läge i 24 bilder per sekund samt ett riktigt trevligt bildstabiliseringsläge.

Äntligen trådlös laddning

Av någon outgrundlig anledning valde OnePlus att inte inkludera trådlös laddning hos OnePlus 11. I och med 12:an har detta dock åtgärdats och numera finns möjligheten att ladda telefonen både trådlöst och givetvis också via kabel. Den trådlösa laddningen stödjer därtill hastigheter på hela 50W när en kompatibel laddare används. Medan den trådade laddningen är kapabel till 100W via den medföljande laddaren. Något som laddar hela det 5400 mAh stora batteriet på ynka 28 minuter.

Batteritiden är också förbaskat bra. Något som ändå tyder på att OnePlus lyckats ganska bra med sina energisparande funktioner såsom variabel uppdateringshastighet på skärmen och intrika kylningslösningar.

Vid normal användning får jag utan problem ut cirka två dagars liv ur telefonen innan den behöver laddas upp igen. Snålar man fixar telefonen även tre dagar utan problem.

Mer därtill och en summering

Sett till ytterligare funktionalitet finns stöd för både Wi-Fi 7 och även en inbyggd IR-sensor (för att styra t.ex. TV:n). Telefonen har också möjlighet till både ansiktsupplåsning samt givetvis en fingeravtrycksläsare (under skärmen). Denna lyckades jag dock inte riktigt bli vän med och många gånger kändes det som att det krävdes lite väl lång tid för att telefonen skulle känna av fingeravtrycket och låsas upp. Men det har inte varit någon katastrof.

Lite trist är däremot att IP-klassificeringen fortfarande är ganska låg och stannar på IP65. Vilket betyder att telefonen visserligen klarar av regn, men inte att tappas under vattenytan.

För att summera alltsammans är dock OnePlus 12 en riktigt trevlig uppdatering från fjolårets modell där både design, lagringsstorlek och kamerakvalitet bättrats på. Lägg till trådlös laddning, ett ordentligt kompetent systemchip och en skärm som heter duga - allt till en inte galet hög prislapp - och du har en rätt konkurrenskraftig telefon.

Specifikationer

Systemkrets
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Internminne
12 GB / 16 GB (testad)
Lagringsminne
256 GB / 512 GB (testad)
Skärm
6,82 tums LTPO AMOLED (1440 x 3168 pixlar), 120 Hz (variabel) uppdateringshastighet, stöd för Pro XDR och Dolby Vision
Huvudkameror
50 MP LYT-808-huvudkamera, 64 MP telefotokamera (3x zoom), 48 MP ultravidvinkelkamera (114 grader) 50 MP IMX890-huvudkamera, 48 MP IMX581 115-graders-vidvinkelkamera, 32 MP IMX709-porträttkamera
Främre kamera
32 MP kamera
Videoinspelning
8K i 24 fps, 4K i 30/60 fps, 1080p i 30/60 fps, 720p i 30/60 fps, slow motion 1080p 240/480 fps
Batteri och laddare
5400 mAh batteri, 100W-snabbladdare och USB-A till USB-C-kabel inkluderade, 50W trådlös laddning
Storlek
164.3 mm x 75.8mm x 9.15 mm
Vikt
220 g
Övriga funktioner
Fingeravtrycksläsare, ansiktsupplåsning, NFC, Bluetooth 5.4, Wi-Fi 6E/7

Om mobiltelefoner från OnePlus

Kinesiska OnePlus är ett avknoppat företag från hemelektroniktillverkaren Oppo. Med sin slogan "Never Settle" tog OnePlus första telefon, OnePlus One, marknaden med storm när den lanserades 2014. Framförallt då den erbjöd ovanligt god prestanda till ett ovanligt lågt pris. Något som sedan kommit att bli lite av företagets mantra.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons