Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus Pad Go

29 april 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en alldeles vanlig, vettig surfplatta med LTE-stöd
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Om du söker en trevligt designad surfplatta med LTE-stöd att använda för mer surfplatta-klassiska göromål såsom webb-scrollande, filmtittande och sociala medier är OnePlus Pad Go ett utmärkt val.

För dig som vill ersätta din dator
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

För dig som är på jakt efter en surfplatta att ersätta din bärbara dator med finns det bättre och mer kraftfulla alternativ som dessutom erbjuder en ordentlig mängd tillbehör i form av kompatibla tangentbordslösningar m.m.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus Pad Go 8GB RAM 128GB
SurfplattorOnePlus Pad Go 8GB RAM 128GB
fr. 3 990 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Om du vill åt en relativt prisvärd surfplatta att använda för mer klassiska surfplatta-aktiviteter (webb, serier, sociala medier) snarare än produktivitet och arbete är OnePlus Pad Go ett riktigt bra alternativ. Design och byggkvalitet är på topp, skärmen är väl godkänd och prestandan är helt okej. Har du dessutom nytta av SIM-kortsplatsen får du helt plötsligt väldigt mycket funktionalitet för pengarna.

Okej prestanda

Kvalitativ design

Skarp och tydlig skärm

SIM-korts-plats

Förvånansvärt bra ljud

Smålaggig vid tyngre belastning och multitasking

Den utstickande kameran

Ingen inkluderad väggaddare

Inget 3.5-mm hörlursuttag

En lite billigare surfplatta

OnePlus lanserade sin första surfplatta så sent som för bara ett år sedan. OnePlus Pad, som den heter, mottog överlag väl godkända recensioner även om prestandan inte riktigt låg på samma nivå som de allra dyraste plattorna från konkurrenterna. Något som inte var särskilt konstigt och även speglades i prislappen som vid lansering stannade på konkurrenskraftiga 5 990 kr.

Så vad är då OnePlus Pad Go för produkt i relation till den redan lanserade varianten? Kortfattat handlar det om en ännu mer prispressad surfplatta som visserligen tappat stödet för den penna- och tangentbordskombination OnePlus Pad hade samt också fått en nedgraderad systemkrets och en lite enklare skärm. Men i kontrast blivit begåvad med LTE-funktionalitet för uppkoppling via 4G.

Givetvis har priset också fallit en del och OnePlus Pad Go går loss på relativt överkomliga 3 990 kr.

Trevlig utsida

Utåt sett är det dock inte mycket som skvallrar om den lite lägre prislappen. Precis som hos storebror är byggkvalitén hos OnePlus Pad Go oklanderligt trevlig och visst osar det lite iPad om hela bygget.

Att hålla i plattan är inga som helst problem oavsett vertikalt eller horisontellt läge och placeringen av volymknappar på ena långsidan och låsknapp på kortsidan fungerar bra. Ett litet irritationsmoment är däremot den väldigt utstickande kameramodulen som jag i ärlighetens namn inte förstår varför den ska behöva vara så stor för. Särskilt när kamerans kvalitet inte är något utöver det vanligt.

Jag kan även i ifrågasätta kamerans placering centrerat utmed ena långsidan. Här känns en hörnplacering mer naturlig, men det får anses vara en subjektiv åsikt. Stör extremt mycket gör kameramodulen oavsett inte.

Baksidan av plattan är annars ganska trevlig att vila ögonen på och i kombination med den tunna designen leverar OnePlus Pad Go en väldigt lätthållen upplevelse. Däremot är den övre, högblanka delen av baksidan väldigt förtjust i fingeravtryck.

Fortfarande en bra skärm

Ett av de avkall som gjorts för att nå ett lägre pris är att skärmpanelen fått se sig något nedgraderad. Tack och lov är den 11,35 tum stora skärmen hos Pad Go ändå ordentligt kompetent. Framförallt med tanke på priset.

Upplösningen har sänkts något från de 2 000 x 2 800 pixlar OnePlus Pad stoltserade med. Närmare bestämt till 1 720 x 2 408 pixlar. Även uppdateringshastigheten har trappats ned från maximala 144 Hz hos OnePlus Pad till 90 Hz hos Pad Go, för de appar som stödjer högre uppdateringshastighet än 60 Hz. Stöd saknas även för HDR. Vilket i ärlighetens namn inte är så konstigt då den maximala ljusstyrkan är 400 nits.

Jag gillar förövrigt det lite ovanliga skärmformatet där plattan är mer åt det fyrkantiga hållet snarare än det, enligt mig, hemska 16:9-formatet många andra surfplattor byggs i. Formatet bidrar visserligen till svarta kanter i över- och nederkant vid filmvisning, men i samma veva gör det användningen i vertikalt läge bra mycket trevligare.

Nedgraderingar till trots vill jag påstå att skärmen hos OnePlus Pad Go presterar alldeles utmärkt. I och med att paneltypen är IPS är också betraktningsvinklarna väl godkända. Kontrastnivåerna är givetvis inte lika häpnadsväckande som hos en OLED-skärm. Men återigen, för priset presterar skärmpanelen utan några egentliga problem.

Prestanda och mjukvara

Den andra större nedgraderingen jämfört med OnePlus Pad är att MediaTek Dimensity 9000-kretsen bytts ut till den inte riktigt lika kompetenta Helio G99 från samma tillverkare. Detta i kombination med 8 GB internminne och antingen 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme. Väl värt att nämna i sammanhanget är att Pad Go erbjuder stöd för ett micro SD-kort för att utöka lagringen. Vilket alltid är trevligt.

Gällande prestandan är det stundtals annars ganska påtagligt att OnePlus Pad Go är just en lite billigare surfplatta. Även om processor och grafikdel är godkända är det inte ovanligt att det laggar till då och då. Inte i vanliga menyer eller vid enklare användning, men när tyngre appar med många grafiska element körs känns det att plattan får kämpa lite.

Detsamma gäller vid spelande där OnePlus Pad Go absolut levererar ett dugligt resultat i de flesta spel. Men någon superprestanda är inte att räkna med.

Sett till mjukvara kör Pad Go fortfarande Android 13 med OnePlus egen OxygenOS (13.2)-kostym ovanpå. Här är det faktiskt lite snopet att OnePlus inte direkt på hoppat på senaste Android 14. Men utöver det är det inga större fel på funktionaliteten när det kommer till OxygenOS som håller sig någorlunda nära upplägget hos vanliga Android.

Något som vidare är riktigt trevligt är att OnePlus Pad Go, som tidigare nämnt och i motsats till storebror, har LTE-stöd och alltså kan agera i det närmaste som en gigantisk smartphone om man vill det. En aspekt som också placerar den över många av konkurrenterna när det kommer till funktionalitet.

Batteritid, laddning och högtalare

Sett till till batterikapacitet har även denna reducerats till 8 000 mAh från 9 510 mAh hos vanliga Pad. Också landningshastigheten har fått sig en törn och Pad Go mäktar bara med 33 W jämfört med 67 W hos vanliga Pad.

Vid normal användning har jag behövt ladda plattan ungefär var tredje dag och en laddning från noll till hundra procent tar cirka en och en halv timma. Inte jättesnabbt, men inte extremt långsamt. Lite trist är däremot att det inte medföljer någon väggladdare i förpackningen. Så har du ingen sådan liggandes blir det en extra kostnad att ta med i beräkningen.

Ljudmässigt klarar sig OnePlus Pad Go förvånansvärt bra. Med två högtalare placerade på respektive kortsida är stereobilden också alltid korrekt, oavsett hur man håller plattan. Även om ljudet blir något skränigt vid högre volymer lyckas de fyra högtalarna ändå leverera en fullt godkänd ljudupplevelse med förvånansvärt mycket bas för den tunna storleken.

Kamera och övrig funktionalitet

Gillar du foto och video är surfplattor sällan ett bra alternativ. Något som gäller även i detta fall. Den bakre kameran hos Pad Go har en upplösning på 8 MP och klarar av att spela in video i Full-HD-kvalitet (1920 x 1080 pixlar) i 30 FPS. Däremot är resultatet inget att hänga i granen, varken för foto eller videoinspelning.

Detsamma gäller den främre kameran som visserligen är ganska bra på att producera godkända bokeh-effekter. Men precis som den bakre kameran saknas både skärpan och upplösningen för att leverera ordentliga foton.

Gällande användningen finns det också lite specifika uppdelningsfunktioner för att köra t.ex. två appar samtidigt, alternativt ett flytande fönster med en app ovanpå ett större fönster. Detta fungerar i regel helt okej, åtminstone med mer vanliga appar såsom webbläsare, Spotify etc.

Men vid tyngre multianvändning, som t.ex. att titta på video i ett fönster och scrolla en seg webbsida i ett annat märks det återigen att systemkretsen får kämpa för att mäkta med. Det är heller inte alla appar som går att köra i delade fönster, så dessa funktioner fungerar lite olika bra beroende på vilka appar man faktiskt använder. Sedan är detta inte alltid OnePlus fel, men ändå värt att nämna.

För att sammanfatta

Trots en stundtals lite trött prestanda är OnePlus Pad Go ändå en väldigt kompetent surfplatta för den som vill åt just en surfplatta och inte en enhet att ersätta sin bärbara dator med. För där går du troligen bet. Både sett till kraft och smidiga tillbehör.

Men för slöscrollningen i soffan, receptvisningen i köket eller seriekvällen i sängen gör sig Pad Go utmärkt. Det är också trevligt att OnePlus låtit designen stå lite extra i fokus och även om jag inte tycker den utstickande kameralinsen är särskilt attraktiv handlar det fortfarande om en surfplatta väl över medel när det kommer till både utseende och användarupplevelse.

Specifikationer

Systemkrets
Mediatek Helio G99
Internminne
8 GB
Lagringsminne
128 GB
Stöd för micro SD-kort
Ja
Skärm
11,25 tum IPS-panel, 2408 × 1720 pixlar, 60-90 Hz uppdateringsfrekvens
Kameror
8 MP bakre kamera, 8 MP främre kamera
Operativsystem
Android 13 + Oxygen OS 13
Utlovade uppdateringar
Två års Android-uppdateringar, tre års säkerhetsuppdateringar
Batteri och laddning
8 000 mAh, USB-C-kabel medföljer (men ingen väggladdare)
Anslutningar
USB-C
Trådlösa tekniker
Wi-Fi 5, 4G, Bluetooth 5.2, GPS
Storlek och vikt
25,5 cm x 18,8 cm x 0,7 cm
Vikt
532 g

Om surfplattor från OnePlus

När OnePlus lanserade sin första mobiltelefon 2014 var det prestanda per krona som stod högst upp på fokuslistan. När de cirka tio år senare släppte sin första surfplatta, OnePlus Pad, var det ungefär samma mantra som gällde. Något som också speglade sig i överlag positiva omdömen där just prisvärdhet var ett av de stora ledorden.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons