Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Sony WH-1000XM5 - brusreducering i världsklass men priset skaver

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony WH-1000XM5 - brusreducering i världsklass men priset skaver

20 oktober 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha grym komfort och (för Androidanvändare) den bästa brusreduceringen på marknaden?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

WH-1000XM5 är mycket lätta och bekväma hörlurar med superb brusreducering och lika robust batteritid som tidigare. Och vissa av de smarta funktionerna är riktigt användbara!

Vill du göra ett riktigt prisvärt köp, eller ställer högsta krav på HiFi-ljud?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

XM5 är absolut inte dåliga, men för dyra för vad du får! För 5000 kronor förväntar jag mig framförallt högre ljudkvalitet och lite mer premiumkänsla. Därtill är brusreduceringen inte jättemycket bättre än tidigare modeller och mikrofonljudet fortfarande halvdant som bäst.

Sony WH-1000XM5 Wireless Over-ear Headset
HörlurarSony WH-1000XM5 Wireless Over-ear Headset
fr. 3 490 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Sony WH-1000XM5 passar dig som letar efter ett par ovanligt bekväma, lätta hörlurar med toppresterande brusreduceringsprestanda, framförallt i trafik- och kontorsmiljö där de dämpar bättre än tidigare XM4.

Du gillar ett riktigt bastungt ljud och ser hellre att lurarna är lätta och tåliga än lyxiga och gedigna i material och finish.

Fantastisk brusreducering

Bekväma!

Snabbkoll-funktionen

Ljudkvalitén överträffas av billigare konkurrenter

Få förbättringar med tanke på prisökningen

Fortfarande bara "ok" samtalsljud

Inledning

Det är nästan ett halvår sedan Sonys senaste brusreducerande toppmodell WH-1000XM5 först introducerades på marknaden. Att (äntligen...) fått hem ett testexemplar säger en del om hur väl Sony lyckats etablera sig på den marknaden och hur populära dessa hörlurar faktiskt är, trots att priset faktiskt gått upp ganska signifikant från tidigare XM4.

Eftersom hörlurarna knappast kan kallas nya på marknaden längre förutsätter jag att de potentiella köpare som letat sig hit redan läst recensioner och sett otaliga videos om XM5 och har ett rätt bra hum om funktioner, specifikationer mm. Jag kommer därför att hålla mig ganska kort och fokusera på väsentliga frågor som hur bra lurarna står sig mot konkurrensen ett halvår efter release, samt om de faktiskt är så bra som många tester och omdömen hävdar...?

Svaret kan komma att förvåna dig!

I kartongen

Miljöhänsyn i paketeringen har varit ett starkt tema från Sony senaste tiden och det syns inte minst här, från kartongen till själva lurarna. Det mesta du rör vid är papp och återvunnen plast - inklusive merparten av själva lurarna!

I resefodralet (som är märkbart större än tidigare) hittar du förutom lurarna en analog signalkabel och även en alldeles för kort USBC - USBA kabel som de flesta aldrig lär använda.

Design, kvalitet & komfort

XM5 har en ny design jämfört med tidigare, med en estetik som känns lite mer modern och "trendig" kanske än det mer funktionella utförandet i tidigare XM3 och XM4.

Lurarna är lättare än tidigare, vilket verkligen märks. Öronkuddarna är också riktigt mjuka och hyfsat rymliga runt öronen (även om de gärna hade fått vara djupare). Med så pass låg vikt behöver de inte heller trycka hårt för att hålla sig på plats i normal användning och även under gymträning sitter de bra - och känns, åtminstone subjektivt, svalare än förut.

Jag tycker de är rätt snygga också i sin high-tech minimalism. Dock tror jag att en XM3- eller Bose QC35-ägare som vill uppgradera lär sakna den hopfällbara huvudbygeln. Nu tar lurarna lite mer plats både i och utanför sitt fodral, men de flesta lär nog inte påverkas av det nämnvärt.

Något mindre praktiska alltså - och det känns verkligen inte som att du håller 5000 kronor i handen. Men ergonomi och komfort är i princip så bra de kan bli för ett par kompakta slutna hörlurar och hållbarhet lär inte vara några problem.

Funktionalitet

Här är det mesta sig likt från XM4, vilket inte är en nackdel i sig.

Tacksamt nog har man behållit både multiparkopplingsförmågan och den sk 'Snabbkoll'-funktionen där du lägger handflatan på touch-padden för att snabbt pausa musiken och få omgivningsljud. Det är ruskigt responsivt dessutom och musik + brusreducering är igång på direkten när du tar bort handen igen. En mycket användbar funktion när man vant sig vid att använda den!

Den sk "Speak to Chat"-funktionen fungerar också rätt bra här och verkar inte reagera på t ex hostningar som andra Sony-lurar jag tidigare testat gjort. En liten detalj, men jag önskar bara att man kunde välja en ännu kortare tid för lurarna att återuppta musikuppspelningen.

Här finns även 360 Reality Audio-stöd, dvs Sonys motsvarighet till Apples 'Spatial Audio' (objektbaserat simulerat surroundljud). Men de flesta, åtminstone i norden, kommer att gå miste om det helt eftersom det bara stöds via mer okända streamingtjänster som Deezer och Amazon Music. Samt Tidals audiofil-nischade 'HiFi Plus' tjänst, som begär 279 SEK / månad. Men betalar du för den har du förmodligen (förhoppningsvis...) bättre lurar än såhär.

Lite samma historia gäller Sonys LDAC-kodek, som här står för högkvalitativ ljudstream istället för det mer standardiserade aptX HD/aptX adaptive. Nackdelen där är att LDAC inte stöds av alls lika många mobila enheter och dessutom offrar en hel del signalstabilitet.

Ljudkvalitet

WH-1000XM5 låter... helt ok. Men inte mycket mer, om jag ska vara helt uppriktig. Jag upplever dem nog mer raffinerade än föregångaren XM4, men tittar man på andra märken blir matchen lite tuffare.

Ljudbilden känns hyfsat öppen och det finns en behaglig tyngd och fyllighet genom mellanregistret. Elektroniska basspår låter hårt och högt och fett.

Men där tar det slut. Ljudet har helt enkelt inte den upplösning och dynamik som du får i de billigare Sennheiser Momentum 4. Diskanten är inte lika klar och distinkt och låter vid direkt jämförelse nästan lite artificiell.

Ljudet är dessutom fortfarande alldeles för bastungt för min smak. Basen är inte bara rejält förhöjd en bra bit in i mellanregistret - vilket ofta resulterar i en onödigt 'tjock' och svulstig ljudbild, den känns i största allmänhet inte särskilt stram/responsiv även när jag använder EQ för att dra tillbaka svulsten några snäpp.

Sony känns mer "loudness"-komprimerade skulle jag säga jämfört med Sennheiser. Lite som en bilstereo där man dragit upp alla reglage till max, ni vet?

Jag hade faktiskt väntat mig en större ljudmässig uppgradering från XM4, med tanke på prisökningen och alla positiva omdömen.

Även Airpods Max och B&W PX7 S2 låter betydligt bättre än XM5. Och Airpods Max har dessutom i princip lika bra brusreduceringsprestanda. Och mycket högre premiumkänsla, för nästan samma pengar numera om du letar runt lite. Hmm...!

Sony talar högt om den AI-baserade samtalsljudprestandan i marknadsföringen och visst, den är definitivt bättre jämfört med den mediokra dito i mina gamla XM3 (har inte jämfört direkt mot XM4). Men för den sakens skull absolut inte något märkvärdigt. Både i tyst miljö och i bilen på motorvägen har jag jämfört dem mot Momentum 4 och Sennheiser låter subjektivt både högre och klarare, med ungefär samma suppression av oljud runtomkring under samtal.

ANC-prestanda

Sony har sedan ett tag tillbaka varit en av de absolut främsta just på aktiv brusreducering och skapat sig väldigt mycket uppmärksamhet av den anledningen. Med det ryktet att leva upp till är det inte konstigt att XM5 fortsätter trenden av att erbjuda ännu bättre brusreducering än tidigare.

För Androidanvändare är detta i min erfarenhet det främsta som finns just nu vad gäller brusreducering inte bara av låga frekvenser, utan även högre upp i mellanregistret. Som vanligt letar sig högfrekventa ljud fortfarande igenom, men XM5 är helt klart 'bredare' i sin reduktion av omgivningsljud än tidigare.

Mot Apples ANC-mästare Airpods Max är det däremot en jämn match. I sk 'real life' scenarion är det faktiskt svårt att höra tydliga skillnader, speciellt då båda har adaptiv dvs automatiskt justerande ANC-effekt. Men man kan lugnt konstatera att du kommer att bli väldigt imponerad av brusreduceringen oavsett vilken av lurarna du väljer.

När jag däremot kör mina lite mer kontrollerade jämförelser med testtoner och sk Pink Noise i bakgrunden, märks att det skiljer lite i hur lurarna presterar och prioriterar olika frekvensområden.

Sony vinner återigen lite högre upp i frekvens där de verkar reducera mer, vilket absolut kan vara en fördel i många mer vardagliga miljöer som i trafiken, på kontoret mm. Däremot i basen och då i synnerhet runt 80 - 100hz, där är Max klart överlägsna. Max tar helt enkelt bort tonen helt och hållet medan den fortfarande hörs svagt i bakgrunden på Sony.

Så mot statiska, lågfrekventa ljud förblir Max ANC-kungen. Dessutom är transparency-läget fortfarande mycket bättre - typ natt och dag.

Batteriprestanda

XM5 har ungefär samma, riktigt robusta batteritid som XM4 dvs ca 30 timmar med ANC aktivt.

Inget att klaga på där och de snabbladdar dessutom ännu rappare än tidigare.

Nämnas bör dock att nämnda Sennheiser Momentum 4 klockar in på ca 60 timmar, då utan samma fantastiska brusreduceringsprestanda men däremot, som sagt, med betydligt bättre ljudkvalitet och till ett lägre pris.

Inte att ta ifrån Sony då 30 timmar fortfarande är bättre än många och mer än de flesta användare behöver. Men helt klart värt att ha i åtanke!

Slutsats

Internet kryllar av lovord och fullpoäng för WH-1000XM5. Mina sammanfattande intryck är däremot betydligt mer ljumna.

I rättvisans namn; du lär nog få svårt att hitta ett par mer bekväma och bättre brusreducerande resehörlurar. Men de billigare Sennheiser Momentum 4 fullkomligt krossar XM5 vad gäller ljudupplevelse och batteritid och har även bättre upplevt samtalsljud samt ett (ännu) bättre touch-gränssnitt.

Och Apples något mer kontroversiella Airpods Max, som för övrigt har lika kapabel brusreducering, ger en mycket högre premiumkänsla (om man söker det) och ett antal väldigt praktiska smarta funktioner för iOS-användare, som du inte får med XM5 och som gör upplevelsen av att använda lurarna desto mycket smidigare.

För Apple-användare i jakt på trådlösa hörlurar i premiumklassen ser jag med andra ord ingen som helst anledning att köpa XM5. Du bör helt enkelt köpa Sennheiser Momentum 4 eller Airpods Max istället.

För Androidanvändare kan XM5 vara ett mer övertygande alternativ, men bara om absolut bästa brusreducering och den nya designen lockar. Annars hade jag ärligt talat bara sparat 2000 kronor och köpt XM4 istället.

TL;DR? WH-1000XM5 är ett par bra, men definitivt överskattade och - i min mening - inte särskilt prisvärda hörlurar.

Specifikationer

Hörlurstyp
Over-ear, trådlösa, dynamiska
Bluetooth
5.2, multiparkoppling, LDAC, AAC, SBC
Frekvensomfång
4 Hz - 40 000 Hz
Brusreducering
Adaptiv, med transparent läge
Batteritid
30 timmar (ANC on), snabbladdning 3 min = 3h
Vikt
250 gram

Om hörlurar från Sony

Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons