Prisjakt
HemPrisjakts experterTVTest - Sony X93K - finfin funktionalitet & bildkvalitet

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony X93K - finfin funktionalitet & bildkvalitet

15 juni 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som bara vill packa upp och börja titta
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Sonys TV-apparater är kända för att vara relativt vettigt kalibrerade redan vid uppackning - något som också gäller X93K. Se definitivt över färg-, ljus- och extrainställningar, men det behöver inte vara första prioritet då bilden är så pass bra vid start.

Se upp med ljusinsläppet
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Då panelen är väldigt blank speglar den gärna bakomliggande fönster och annat infallande ljus.

Prisjakt toppbetyg
Sony Bravia XR-55X93K 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Google TV
TVSony Bravia XR-55X93K 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Google TV
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra TV
Vem passar produkten bäst för?

Sony XR-55X93K passar dig som vill ha en TV med bra bild och ett ordentligt tryck i färger och kontraster. Förutom detta får du riktigt bra uppskalning av vanligt HD-material till 4K-upplösning samt en uppsjö inbyggda tjänster och funktioner.

Ett litet varningsfinger ska dock lyftas mot att TV:n med sin blanka yta är lite väl bra på att spegla andra ljuskällor, t.ex. fönster. Som kompanjon vid film- och spel i mörkare miljöer presterar X93K däremot utmärkt.

Riktigt bra 4K-uppskalning av HD-material

Naturtrogen färgåtergivning

Goda kontrasförhållanden

Trevlig design och justerbara fötter

De inbyggda högtalarna

Viss blooming vid hårda kontraster

Lite väl reflektiv yta

Uppskalning av icke-HD-material är bara ok

En fullspäckad TV

XR-55X93K är en av Sonys nya toppmodeller när det kommer till bildtekniken Full Array LED. Kortfattat så är det en vidareutveckling av LED-tekniken. Istället för att belysa skärmen från kanterna består Full Array LED, som namnet antyder, av ett helt lager med små LED-lampor utspridda över hela skärmytan. Detta gör det möjligt att få mer precis belysning av rätt pixlar. Något som teoretiskt både ger en djupare svärta i bilden samt tillåter hög ljusstyrka.

I övrigt stoltserar 55X93K med en hiskelig mängd funktioner. Röststyrning i både TV och fjärr, automatisk ljussensor, Wi-Fi, inbyggd Chromecast och AirPlay 2-stöd för att nämna några.

Bildmässigt är det en 4K-TV som dessutom erbjuder stöd för bland annat HDR10 och Dolby Vision. Möjlighet till uppdateringshastigheter på upp till 120 Hz via HDMI 2.1 finns även det.

Uppackning och operativsystem

Jag har testat 55 tums-modellen av denna TV, som också finns i storlekarna 65, 75 och 85 tum.

Att packa upp och montera TV:n är inga större konstigheter. Materialvalet är i det stora hela plast med undantaget fötterna som är helt i metall. En kul detalj med just fötterna är att de går att placera i två olika höjdlägen beroende på om du exempelvis vill ha en soundbar nedanför TV:n. De går även att montera närmare mitten av TV:n för ett ännu nättare intryck.

Som operativsystem är det Google TV som gäller. Google TV är numera en helt okej upplevelse som gör det relativt lätt att samla alla digitala strömningstjänster på ett och samma ställe. Flertalet film- och serie-appar finns installerade från början och i stort sett alla andra går att ladda ned via inbyggda Google Play Store.

Användarvänlighet

När det gäller inkopplade enheter, såsom spelkonsoler, TV-boxar etc. är det inga problem att snabbt komma igång. TV:n guidar en smidigt genom alla inställningar om man vill det.

Tillsammans med TV:n inkluderas också två olika fjärrkontroller. En lite mer klassisk variant med ett IR-öga längst fram samt en mer modern dito som ansluter till TV:n via Bluetooth.

Med den senare fjärrkontrollen går det att använda ytterligare funktioner såsom röststyrning. Något som faktiskt fungerar riktigt bra och när man väl vant sig vid att säga "Byt till Netflix" eller "Hoppa till kanal 5" är det svårt att gå tillbaka till knapp-vägen.

Trevligt för den högupplöste

I Sonys egen marknadsföring är det omöjligt att missa att de är väldigt stolta över sin så kallade Cognitive Processor XR-teknik. Kort sagt en uppsättning mjukvarufunktioner för att justera bild och ljud att bli så bra som möjligt. XR-processorn används för allt från färgförbättringar till uppskalning av material till 4K-upplösning.

Så länge materialet som visas är av HD-kvalitet gör TV:n ett utmärkt jobb att skala upp det till 4K. Oavsett om vi pratar Full-HD i Netflix eller Nintendo Switch så ser allt skarpt och fint ut.

Att mata TV:n med material i lägre upplösning blir däremot inte riktigt lika trevligt för ögonen. Bilden kan då upplevas som lite grötig i jämförelse, även om den ändå får anses godkänd.

Pillig justering

Många TV-apparater levereras med ganska överdrivna färger och de flesta funktioner för bildförbättringar aktiverade (trots att de många gånger gör bilden sämre). Här står sig X93K ganska bra och startar direkt efter uppackning med en inte allt för överdriven färg- och kontrastprofil. Detta till trots går det definitivt att få en ännu bättre bild. Genom att gå igenom bild- och extrafunktionerna kan du justera dem efter eget tycke.

En lite tråkig egenskap här är att själva menysystemet stundtals upplevs en smula hackigt med animationer för menyer som skjuts ut och in etc. Det gör att man inte mer än nödvändigt vill vara inne och justera just nämnda inställningar.

När det kommer till appar och andra tjänster är flytet något bättre, men även här tycker jag att en TV för nära 17 000 kr ska leverera en ännu rappare upplevelse.

Full Array LED i bakgrunden

Ett av paradkorten hos X93K är som sagt användningen av Full Array LED för bakgrundsbelysningen. Här imponerar framförallt kontrast och färger som känns naturtrogna och livfulla. Svartnivåerna är, för att inte vara en OLED-panel, riktigt bra och jag upplever ingen nämnvärd backlight bleed (att det läcker ljus runt kanterna/i hörnen) i bilden.

En viss mängd blooming (där ljusa objekt mot mörk bakgrund får en liten ring-effekt runt sig) syns dock ibland. Men mest där kontrasten är extremt stor, såsom vid vita undertexter mot svart bakgrund. Även LCD-fenomenet att bilden mörkar av lite mot hörnen av displayen går att se vid ljusare bakgrunder.

Det ska också nämnas att själva ytan på TV:n är ganska reflektiv. Något som vid dagsljus lätt skapar reflektioner från bakomliggande fönster. Ljusstyrkan är okej, men inte tillräcklig för ens på maximal nivå helt eliminera nämnda reflektioner.

En något undermålig ljudupplevelse

Om bilden överlag är riktigt bra är däremot ljudet, marknadsföringen med 3D-surrounduppskalning och Acoustic Multi-Audio till trots, i ärlighetens namn inte mer än precis okej.

Visserligen har TV:n inbyggt stöd för både Dolby Atmos och DTS och visst märks det att den försöker skapa surround-ljud. De inbyggda högtalarna har dock väldigt svårt att producera någon form av tryck. Istället känns ljudet ganska burkigt och någon egentlig bas är inte att tala om.

För enklare TV-tittande fungerar de inbyggda högtalarna okej. Men för att få en ljudupplevelse som matchar bilden skulle jag säga att minst någon form av soundbar är ett måste.

För att summera

Gillar du Sonys tidigare TV-apparater är X93K ett ganska vettigt köp där du vet vad du får. Skillnaderna är på inget sätt enorma jämfört med t.ex. föregångaren XR-55X90J som dessutom är några tusenlappar billigare. Bildmässigt drar dock X93K det längsta strået där framförallt svärtan har förbättrats.

Konkurrensen i prisklassen är däremot hård och för närmare 17 000 kr hade jag förväntat mig ett rappare menysystem, något bättre uppskalning av icke-HD-material samt bättre ljud. Tack och lov är det ingen katastrof på något sätt och överlag är X93K heller ingen dålig TV.

Allt från formatstöd och inkopplingsmöjligheter till extrafunktioner och app-utbud är nästan överväldigande (i positiv bemärkelse) och bildkvalitet samt svartnivåer är som sagt riktigt bra.

Specifikationer

Storlek
55 tum
Upplösning
3840 x 2160 (4K Ultra HD)
Paneltyp
VA
Bakgrundsbelysning
Full Array LED
Operativsystem
Google TV
Antal HDMI-ingångar
4 stycken
Funktioner i HDMI 2.1
4K120/eARC/VRR/ALLM
Digital ljudutgång (optisk)
Ja
Antal USB-portar
2 stycken
Total uteffekt för ljud
30 W
Ljudformatstöd
Dolby Atmos, DTS
HDR-kompabilitet
HDR10, HLG, Dolby Vision
Trådlösa anslutningsfunktioner
Wi-Fi, Bluetooth, inbyggd Chromecast, Apple AirPlay2-stöd

Om tv från Sony

Sony producerar som bekant det mesta inom elektronik. När det kommer till TV-apparater är de kända för att lansera modeller där färger och bilden överlag, även utan kalibrering, är tillräckligt bra för de allra flesta redan vid första uppstarten. Som operativsystem i sina TV-apparater använder Sony i princip uteslutande Android TV/Google TV. Det möjliggör ett ordentligt utbud av appar och extrafunktioner.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons