Prisjakt
HemPrisjakts experterSpelkonsolerTest - Steam Deck - bärbart spelande för PC-gamern

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Steam Deck - bärbart spelande för PC-gamern

21 juni 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För PC-gamern som vill ut och röra på sig
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Steam deck är ett alternativ till Nintendo Switch som presterar vad man kan förvänta sig av en spelmaskin. Ditt Steam-bibliotek är det bara att logga in på och de flesta spelen kommer att fungera så fort du installerat dem.

För dina yngre barn att dela på
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Deck är bra mycket mer avancerad än Nintendo Switch, både med möjligheter och prestanda. Men ska du ge en handhållen spelkonsol till dina barn så skulle jag ändå välja Switch framför Deck, den har en mer kontrollerad miljö och det är enklare att spela flera samtidigt.

Prisjakt toppbetyg
Valve Steam Deck 64GB
Bärbara spelkonsolerValve Steam Deck 64GB
fr. 5 326 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Steam Deck passar bäst för den som helst har lite datorvana och enkelt vill kunna ta med sitt spelande till andra platser.

Bra prestanda för en handhållen konsol

Sköna kontroller med många alternativ

Mer inställningsmöjligheter än på konsol

Enkel och smidig miljö i Steam-OS

Vissa spel finns inte på Steam

Vissa spel fungerar inte (ännu?)

Mer inställningspyssel än på konsol

Ingen föräldrakontroll

Det handhållna alternativet för PC-spelaren

Är du en PC-Gamer? En sån som inte skulle bemöda dig med enkelheten och inlåsningen i en spelkonsol? Men att släpa med sig sin dator för att spela på tåget, stranden eller semestern är ju inte lika smidigt som när lillebror packar ner sitt Nintendo Switch. Men nu kan du få det bästa av två världar! En handhållen PC, med bra flyt i spelen, enkelheten från en konsol och möjligheten att ta med den vart du än går.

Det är det här jag gillar med Deck! Jag har en dator som jag spelar på ibland, men vissa spel gör sig verkligen mycket bättre handhållet i uterummet. Att jag har samma spelbibliotek på båda är toppen och att kunna familjedela sitt spelbibliotek gör hela familjen glad.

Steam-OS förenklar vardagen

För att kunna erbjuda en smidig upplevelse kör Deck en linuxvariant kallad Steam-OS. Användargränssnittet är därmed mer som en konsol än som en dator. Steam-OS ger en smidig upplevelse vad gäller batterihantering och sovläget den försätts i när du trycker på strömknappen.

Menyer och hantering/installation av spel fungerar lika smidigt som på en konsol. Vill du köra egna program kan du växla till linux-miljön (kan lösenordsskyddas) och installera t.ex. discord. Lägger du sedan till det i steam-klienten når du det enkelt inifrån Steam-OS miljön. Användarvänligheten här skulle jag se som mycket hög medans man inte blir utestängd från att köra egna program.

Prestanda över smidighet

Steam Deck inte är en spelkonsol utan en dator, så den är inte lika enkel att handha. På en konsol är spelen byggda för specifik hårdvara, såväl grafikkretsar, prestanda och kontroller. Steam kör PC-spel och även om det för det mesta fungerar på en gång kan det ibland behövas lite mixtrande med inställningarna innan det fungerar som man vill.

Det kan behövas dras ner på grafikinställningarna för att det ska flyta på bra eller skala upp granssnittet för att du ska kunna läsa text ordentligt på den lilla skärmen. Kontrollerna kan spöka lite ibland också då många spel inte är byggda för spelkontroll. Men när man har fått till inställningarna så brukar det fungera bra och du kan spela hyfsat avancerade spel med uppåt 60fps.

Spelutbud och Steam

Spelen du kan spela på ditt Steam Deck kommer från spelplattformen Steam. Då spelen där inte är gjorda specifikt för Steam Deck så har de ett verifieringssystem för att visa vilka spel du kan spela. I kategorin "Verified" finns än så länge 3.000 spel. De spelen ger en bra upplevelse utan att behöva göra någonting.

I kategorin "Playable" (ca 5.000 spel) kan det vara vissa försämringar i upplevelsen, t.ex. att du måste ställa om kontrollerna, att text blir svår att läsa eller att du ibland måste ta fram skärmtangentbordet för att skriva in text.

I kategorin "Unsupported" hittar vi spel som inte ännu går att köra på Deck, här hittar vi t.ex. Fifa 23 som inte går att starta för att deras anti-cheat programvara inte fungerar i linuxmiljö. Spelutvecklare och steam arbetar hela tiden för att få ordning på spel som inte fungerar och få flera spel verifierade.

Vissa populära spel finns inte på steam, utan måste köras via sina egna launchers. Fortnite, Rocket League och Minecraft är exempel på såna spel. Dessa går att köra men inte utan att medföra en del problem.

För den avancerade användaren

Alla spel går ju som sagt inte att köra på standard Deck, men vet du vad du håller på med kan du få det mesta att fungera ändå. Andra launchers än steam går att installera från linux-miljön (med lite trixande) och lägga till så att du kan starta dem inifrån Steam-OS miljön.

Upplösning och navigering i andra launchers kan dock vara lite bånglig. För att lösa problemet med att anti-cheat programvara som vissa spel dras med finns dock ingen annan lösning än att installera windows på din Deck. Men gör du det så försvinner smidigheten med att den beter sig som en konsol vad gäller strömhantering och möjligheten att stänga av den/ återta spelet samt givetvis att det smidiga guit försvinner. Möjligheterna finns där, men jag rekommenderar att behålla Steam-OS och välja spel från utbudet som fungerar bra. För enkelhetens skull.

Många kontrollalternativ

Då många PC-spel inte är byggda för att spelas med kontroll, är Steam Deck byggd för att du ska kunna spela handhållet ändå. Den har givetvis en integrerad kontroll med alla vanliga knappar konsolkontrollerna har, samt knappar på undersidan som brukar återfinnas på de lite dyrare elite-kontrollerna och gyro. Nedanför styrspakarna sitter det klickbara touchplattor så att du kan styra muspekare i t.ex. strategispel. Utöver detta kan du använda touchskärmen för att klicka i menyer eller dra för att markera gubbar osv.

Beteendet för kontrollerna ställs in för varje spel, så tycker du att någonting inte beter sig som det ska är det bara att gå in och ändra. Du kan även koppla in externa kontroller, via bluetooth eller usb, om du vill ha ett riktigt tangentbord att skriva på eller inte kan styra fps-spel utan tangentbord och mus.

Hårdvara som imponerar

Byggkvaliteten på Deck är över förväntan. Enheten känns gedigen och kontrollerna känns fasta och stabila. IPS-skärmen på 7" imponerar med klara färger och bra ljus (400nits). Upplösningen är på 1280 x 800 och det fungerar superbra för storleken på skärmen. Det gör även att prestandan räcker gott och väl (inte så stor bild att rita upp).

Deck finns i tre varianter där det enda som skiljer är hårddisken och priset. Den billigaste har bara 64 GB lagring av eMMC typ och de andra alternativen har snabb lagring på 256 och 512 GB. Jag gick på 256 GB varianten då jag ville ha snabbheten i NVMe-disken och lite extra lagring. Det har jag sedan kompletterat med ett 512 gb micro-SD-minne av lite snabbare snitt. Du kan även koppla in ditt Deck till en TV, likt Nintendos Switch. Men den högre upplösningen får den att inte orka med lika bra och kontrollerna sitter fast så du måste ha lösa sådana. Deck gör sig helt enkelt bäst när du spelar själv på den.

Specifikationer

Processor
CPU: Zen 2 4c/8t, 2,4–3,5GHz (upp till 448 GFlops FP32) GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1,0–1,6GHz (upp till 1,6 TFlops FP32)
Ram
16 GB LPDDR5
Skärm
7" IPS med 1280x800px, 60hz och touch
Bluetooth
Bluetooth 5.0 (stöd för kontroller, tillbehör och ljud)
Wi-Fi
Dualband, 2.4GHz och 5GHz, 2 x 2 MIMO, IEEE 802.11a/b/g/n/ac

Om bärbara spelkonsoler från Valve

Valve är från början en spelutvecklare med stora framgångar i bl.a. Half-Life serien. När de byggde sin plattform för att distribuera och hantera spel blev de snabbt den största aktören, vilket de bibehållit status som sen dess. På hårdvarufronten har de lanserat Valve Index, som är ett välbyggt VR-headset och 2022 lanserade de sin handhållna spelenhet, som är Steam Deck


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons