Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Japanska brädspel

1 december 2023

Här har vi en lista som inspireras av "The land of the rising sun", Japan. Jag kommer försöka hålla mig till spel som faktiskt är designade i Japan, men jag ger mig också friheten att inkludera spel som tematiskt utspelar sig på ögruppen. Var säker på att det kommer finnas någon form av koppling i alla fall.

Här kommer de spel som jag tycker är absolut bäst just nu.

1. Namiji

Elegant speldesign, vackert spelbräde och komponenter

Kanske lite för simpelt?

Namiji har mycket gemensamt med dess föregångare Tokaido som designats av samma personer. Men jag tycker personligen att Namiji är snäppet vassare i alla avseenden.

I spelet är spelarna ute på en resa genom det japanska havet för att beundra dess skönhet, samla fantastiska vykort och fiska. Allt detta sker på ett vackert spelbräde med fint illustrerade kort och komponenter.

De olika handlingar man kan göra längst den linjära spelplanen är kärnan i vad som gör spelet så roligt. Vill du åt en speciell handling långt fram på spelplanen så är det bara att hoppa dit. Så länge ingen annan spelare står i vägen är det alltid fritt fram.

Kruxet är att det är alltid den spelare längst bak i ledet som agerar först. Med andra ord kan du ta det långsamt och utföra mer actions eller rusa fram och få dom allra bästa!

Ett väldigt vackert, fridfullt och mysigt helt enkelt.

Spelas från 8+ år, 2-5 spelare och tar ca 30-45 minuter.


2. Scout

Liten låda med mycket spel

Reglerna för 2 spelare gillar jag inte

Oink Games har släppt många härliga spel genom åren. Några favoriter är A Fake Artist Goes to New York och Startups men måste jag välja ett så blir det Scout.

I detta kortspel inleder du alltid med en hand med numrerade kort. Korten har två olika valörer beroende på dess orientering, så till en början har du valet att vända på dina kort för att få en helt ny hand. Efter detta val är gjort får du däremot aldrig byta ordning på korten. Dom måste spelas som dom ligger i handen.

Spelarna turas sedan om att lägga en "show", detta kan vara ett singelkort, par, stege eller kanske en triss. Nästa person får sedan uppgiften att försöka slå de spelade korten. Om det inte går så kan man "scouta", alltså ta ett kort från tidigare spelad Show. Detta kort kan du placera var du vill i din hand. Vilket leder till situationer där du kanske avstår från att spela kort för att sakta bygga upp en monsterhand som kan vinna dig hela spelet.

Det är enkelt, roligt och tillfredsställande. Allt detta i en pytteliten låda som ändå har högt produktionsvärde.

En riktig favorit hemma!

Spelas från 9+ år, 2-5 spelare och tar runt 15 min.


3. Hibachi

Hibachi
365 Games

512 kr

Kul att kasta marker! Väldigt fint att titta på

Trots enkelheten hade jag velat se färre regler

Hibachi är ett färgstarkt och underhållande spel där precision krävs för att träffa målet med pokermarker på en vacker spelplan. Därefter handlar det om att köpa och sälja ingredienser för att skapa recept och bana vägen till seger.

Spelplanen består av ett antal ingredienser och några special-handlingar dit du vill försöka kasta dina pokermarker så att dom stannar på plats. Problemet är att alla andra spelare försöker göra detsamma, så det kan lätt bli lite kaotiskt när markerna flyger till höger och vänster.

När alla har kastat klart så får spelarna köpa och sälja sina ingredienser för att till slut försöka uppfylla tre recept. Den som först gör detta är vinnaren.

Hibachi är vackert att kolla på, otroligt roligt att spela och lätt att lära ut. Officiellt är detta från 10+ år, men jag skulle säga att det går att spela längre ner i åldrarna.

Spelas från 6+ år, 2-4 spelare och tar runt 45 min.


4. Machi Koro (5th Anniversary Edition)

Kul att utforska olika strategier

Väldigt turbaserat, en spelare kan springa iväg med segern

Machi Koro ger mig lite samma känsla som klassikerna Catan och Dominion genom sitt fokus på att skapa inkomster för att expandera och därmed öka intäkterna. Denna mekanik ger en tillfredsställelse som jag tror att jag inte är ensam om att uppleva.

I det här spelet axlar du rollen som borgmästare som med hjälp av tärningar rullar fram pengar för att köpa olika typer av byggnader som adderas till din växande stad. Vissa byggnader ger dig inkomst när specifika nummer rullas fram, medan andra ger dig inkomster när din motspelare rullar vissa siffror.

För att vinna behöver spelarna strategiskt välja vilka byggnader de ska bygga för att maximera sin ekonomi och möjliga inkomster. Samtidigt måste de vara medvetna om sina motståndares stadsutveckling och konkurrera om att bli den första att bygga en viss kombination av strukturer.

Det hela är väldigt friktionsfritt, mysigt och roligt.

Spelas från 10+ år, 2-4 spelare och tar 30 min.


5. Tsuro

Fint, enkelt och flexibelt

Saknar nästan helt strategiskt djup

Tsuro är ett av de enklaste spelen bland alla mina listor. Men vad det saknar i komplexitet tar den ifatt med charm, snabbhet och flexibilitet.

Uppgiften för varje spelare är enkel: hålla din spelbricka på spelbrädet och undvik kollision med andra spelare. Varje runda väljer du bland några få brickor som du placerar på spelplanen. Dessa brickor visar olika vägar som din spelbricka automatiskt följer efter att du har lagt dem. Målet är att hålla sig kvar på spelplanen och till sist stå som segrare.

Det enkla regelsystemet och spelets snabba tempo gör Tsuro till en utmärkt val för alla åldrar och spelgrupper. Flexibelt som sagt.

Spelas från 6+ år, 2-8 spelare och tar runt 15 min.


Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons