Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTopplista - Prisvärda datorer

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Prisvärda datorer

21 januari 2024

Vad är en prisvärd dator? Enligt mig är det en dator som för det första levererar bra prestanda för pengarna. Men det är lika mycket en dator som är trevlig att använda. Både i avseende byggkvalitet, kylningsförmåga och tillbehörsstandard. En laptop med högpresterande komponenter är fortfarande inte särskilt rolig att använda om inte skärm, tangentbord och styrplatta också håller hyfsad kvalitet.

Utifrån dessa kriterier listar jag några av de – just nu – mest prisvärda datoralternativen. Fokus ligger på bärbara datorer, men det är inte omöjligt att det också slinker med en desktop-variant någon gång.

1. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"

Skärmen + att datorn är fläktlös

Inte för spelande

Prestandan i Apples datorer har alltid varit helt okej. Men när företaget i slutet av 2020 lanserade sitt eget systemchip, kallat M1, blev prestandaökningen jämfört med deras tidigare datorer (med Intel-processorer) plötslig väldigt påtaglig.

Trots att M1-chippet redan fått två regelrätta uppföljare och ett gäng starkare syskon är fortfarande MacBook Air med just det första M1-chippet tveklöst Apples mest prisvärda dator. Den är absolut inte billig. Men för pengarna får du både topprestanda och bra flyt i allt från enklare videoredigering till kontorsarbete.

Skärmen är även den som vanligt superb, batteritiden är galet bra (18 timmar!) och lagringsutrymmet på 256 GB är okej tilltaget. Dator saknar dessutom helt inbyggda fläktar, något som gör att den är knäpptyst. Jämt.

MacBook Air M1 passar dig som föredrar macOS och vill ha en snabb, tyst och kvalitativ dator.


2. Lenovo IdeaPad 5 Pro 83AS0047MX 16" Ryzen 5 [Gen 7] 7535HS 16GB RAM 512GB SSD

Högupplöst skärm och god prestanda

Inget dedikerat grafikkort för spelande

Om du vill få fatt i en arbetsdator med Windows 11 som operativsystem finns det en hel del att hämta i Lenovos IdeaPad Pro 5-serie.

Just denna 16-tums-variant har bestyckats med en Ryzen 5 7535HS-processor, 16 GB internminne och en 512 GB SSD-hårddisk. En stabil grund för det mesta vardagliga arbetet och mer därtill.

Det allra bästa här är dock skärmen som för det första är av IPS-typ och erbjuder goda betraktningsvinklar och fina färger. För det andra har panelen en upplösning på härliga 2560 x 1600 pixlar. Något som tillsammans med skärmstorleken ger både större och skarpare bildyta för pengarna.

Ytterligare trevligheter är att skärmen har en uppdateringshastighet på hela 120 Hz. Vilket gör att den uppdateras dubbelt så många gånger per sekund jämfört med en vanlig 60 Hz-skärm. Vilket resulterar i en smidigare användarupplevelse överlag.

Lägg till inbyggd minneskortläsare, en vettig uppsättning inkopplingsmöjligheter, godkänd batteritid samt en hyfsat bärbar vikt på 1,93 kg och du har en trevlig arbetsdator. Som dessutom är byggd i ett ovanligt trevligt chassi. Det enda man ska ha med sig är att datorn inte lämpar sig särskilt väl för spelande då den saknar ett dedikerat grafikkort.


3. Asus VivoBook 15X OLED D1505YA-L1078W 15" Ryzen 5 7530U 16GB RAM 512GB SSD

Bra med prestanda i en trevlig förpackning

Inte för spelande

Också Asus VivoBook-serie innehåller ett helt gäng trevliga datorer för dig som inte spelar spel och vill komma ned lite ytterligare i pris.

Just denna VivoBook 15X (D1505) har byggts med en förhållandevis snabb Ryzen 5-processor (7530U) som fixar alla vardagliga bestyr. Tillsammans med det har datorn också 16 GB internminne för att orka med program av lite tyngre karaktär.

Hårddiskutrymmet är på väl tilltagna 512 GB och OLED-skärmen har både goda betraktningsvinklar och bra färgåtergivning. Till råga på allt är datorn subjektivt också riktigt trevligt designad.

Asus VivoBook 15X passar dig som vill ha en prisvärd dator för arbete och vardag.


4. Asus TUF Gaming A15 FA507NV-LP025W 15,6" Ryzen 5 7535HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060

Fixar de flesta nyare spel utan större problem

Skärmen kunde haft bättre ljusstyrka

Om du vill använda din dator för att spela lite nyare spel går priset dessvärre snabbt upp en hel del. Några av de mer kompetenta, bärbara speldatorerna just nu är troligen de i Asus TUF-serie.

Hos denna TUF Gaming A15-variant får du både en Ryzen 5 (7535HS) - processor väl lämpad för just spel. Tillsammans med hela 16 GB internminne och 512 GB lagringsutrymme. Grädden på moset är givetvis RTX 4060-grafikkortet från Nvidia som tillsammans med den förhållandevis standardiserade Full HD-upplösningen på skärmen (1920 x 1080 pixlar) låter de flesta spel flyta på i ett bra tempo.

Ytterligare trevligheter gällande skärmen är att den har en uppdateringshastighet på 144 Hz och dessutom är av IPS-typ. Något som både ger riktigt bra flyt oavsett du spelar spel eller använder Windows samt bådar för goda betraktningsvinklar.

Asus TUF Gaming A15 passar dig som vill ha en speldator i bärbart format.


5. Huawei MateBook D 15 (2022) 15,6" i3-1115G4 8GB RAM 256GB SSD (2022)

Mycket trevlig design till ett vettigt pris

Skärmens färgåtergivning är inte på topp

Är det en lite billigare dator med fokus på webb och surf samt enklare arbetsuppgifter du är ute efter kan jag rekommendera Huaweis MateBook D15.

Insidan huserar inga extremt kraftiga komponenter. Men med en Intel Core i3-processor, 8 GB internminne och en 256 GB hårddisk kan man ändå använda datorn till de flesta vardagliga sysslor utan problem.

Designen är dessutom extremt trevlig för en dator i prisklassen. Med en vikt på förhållandevis låga 1,56 kg är datorn också lätt att ta med sig.

Skärmen är av IPS-typ och har goda betraktningsvinklar. Däremot lämnar den lite att önska när det kommer till färgåtergivning och ljusstyrka. Men det är svårt att förvänta sig för mycket med tanke på priset.

Huawei MateBook D15 passar dig som inte spelar spel och vill ha en lite billigare dator för mer vardagliga göromål.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons