Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Asus ZenBook UX430UAR-PURE5X

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Superslimmad och kraftfull laptop med 14"-skärm i ett minimalistiskt format, dessutom toppat med ett Windows 10 utan en massa extra mjukvara, låter inte det som en ruskigt trevlig idé?! Just det utlovar Asus i sin ZenBook UX430!

Asus har nämligen lyckats klämma in en 14" stor Full HD-skärm i ett format som matchar många mindre bärbara datorer på marknaden, kompletterat med åttonde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM-minne och 256 GB lagring. Utöver det hittar du en lovade flora av externa portar för att göra ditt portabla liv lite enklare.

Med grafikkrets i formen Nvidia GeForce 150MX får du dessutom grundläggande spelprestanda för de stunderna då du behöver slappna av från allt viktigt och vuxet.

Överlag hittar vi här ett ruskigt kompetent litet kraftpaket med snygg design och riktigt bra pris för sin prestanda, ett solklart toppval!

+

Bra prestanda för pengarna

star

På 2 listor

2. Lenovo Yoga S730 Core I5 8gb 256gb Ssd 13.3

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Med ett stilrent yttre och sin viga design hittar vi här Lenovo Yoga S730 som med en 13,3" IPS-skärm, åttonde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB lagring verkligen bjuder på kraft och stil för pengarna!

Lenovo har dessutom en av marknadens trevligaste tangentbordslayouter, och det gör den här datorn till ett riktigt intressant alternativ för dig som skriver mycket och ofta.

I Yoga S730 får du offra vanliga USB-portar mot tre st nya USB typ C, varav två av dessa stödjer inkoppling av bildskärmar samt stöd för Thunderbolt. Upplagt för en riktigt smidig miljö där du med endast en enda kabel kan koppla datorn till skärm, laddning och mycket, mycket mera!

Bra prestanda överlag och ett fantastiskt tangentbord gör Lenovo Yoga S730 till ett bra och prisvärt val.

+

Mycket prestanda i kompakt paket

star

På 2 listor

Proshop logo

8 499 :-

länk
Dustin Home logo

8 490 :-

länk

3. Acer Aspire Swift 3 i7 8GB 256GB MX150

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 3

En av listans mest prestandatunga datorer är Acer Swift 3 som med en Intel i7-processor, 8 GB RAM, 256 GB lagring och Nvidia GeForce MX150 erbjuder prestanda som klarar lite tyngre spel med restriktivare inställningar.

Det här är tveklöst en mycket snygg dator som lägger vikt vid design. Den gör inte bort sig i någon miljö, bortsett möjligen från Dreamhack då.

Här har vi dessutom listans absolut största skärm med sina 15,6" och det påverkar givetvis vikten, som är lite högre än de andra i listan. Tack vare sin storlek erbjuder dock den här datorn fler portar än de andra och det finns såväl traditionella USB-portar som de nyare USB-C.

Bättre prestanda än i de andra datorerna, men i gengäld också större storlek och högre vikt. Allt beror helt enkelt på vad du själv prioriterar!

+

Stor skärm, bra prestanda

Vikten

4. Dell Latitude 5590, Core i5, 8GB RAM, 256 GB SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 4

Dell är ibland lite som datorvärldens Opel. Ganska tråkigt, ganska förutsägbart men i slutändan får man rätt mycket för pengarna och dessutom hyfsad byggkvalité.

Latitude-serien är så nära mellanmjölk man bara kan komma, vilket i sig kanske är en fördel för många? Med en Intel Core i5, 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme så täcker den in de flesta vanliga behoven och det till ett ganska rimligt pris.

Dell Latitude 5590 täcker de mest grundläggande behoven av portar och har dessutom inloggning via Windows Hello för att slippa knappa lösenord i tid och otid, en djupt underskattad finess!

Det här är kanske inte datorn du stolt kommer visa upp vart du än går, men det är datorn som kommer göra sitt och tuffa på år efter år.

+

Prisvärd

Definitionen av tråkig

Proshop logo

8 630 :-

länk
Ginza logo

9 019 :-

länk
CDON logo

9 390 :-

länk
Dustin Home logo

8 299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Msi GF63 8RD-099NE

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 5

För dig som värderar spelprestanda över allt annat har vi här MSI GF63, som med såväl Intel i5 av åttonde generationen som ett Nvidia GeForce GTX 1050 Ti ger dig bra prestanda i de flesta nyare spel!

Det här är kanske inte den mest diskreta och lätta datorn du kan släpa runt på, men det är tveklöst listans mest kraftfulla och ett bra val för dig som söker en gamingdator under 10 000 kr.

Tack vare att datorn med sin 15,6"-skärm är lite större så finns här även mycket gott om externa portar för att kunna koppla in det mesta i tillbehörsväg.

MSI GF63 är valet för dig som fördelar tiden mellan jobb och lek ganska jämnt och vill kunna stilla gamingbehovet mellan excelarken till ett bra pris!

+

Riktigt bra prestanda

Inte direkt liten och diskret...

CDON logo

7 999 :-

länk
Inet logo

7 999 :-

länk
Proshop logo

13 756 :-

länk

6. Apple MacBook Air - Core i5, 8 GB RAM, 128 GB flashlagring

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 6

När det kommer till Apple-datorer är det svårt att hitta något alls under 10 000 kr. Denna MacBook Air av förra generation är det enda valet i dagsläget, tyvärr! I och med det så blir det dock obönhörligen toppvalet av Apple-datorer på den här listan, för dig som vill ha en Apple-dator helt enkelt.

Fördelen med den gamla generationen är dock att den har ett absolut fantastiskt tangentbord som är en dröm att skriva mycket och ofta på. Min egen MacBook Air har hängt med i snart fem år nu, och har varit en ren fröjd att skriva på.

Prestandan i övrigt lämnar en del att önska och det här är egentligen endast ett val för dig som primärt skriver på din dator och absolut vill ha en Mac!

+

Tangentbordet, macOS

Gammal på alla sätt och vis

star

På 2 listor

MediaMarkt logo

9 390 :-

länk
NetOnNet logo

9 390 :-

länk
Proshop logo

11 407 :-

länk
Webhallen logo

9 985 :-

länk
Dustin Home logo

10 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr

2 experter tipsar

Joakim Ewenson

Joakim

Joachim Björnström

Joachim

calendar

15 jul 2019

Datorer

Datorer

362

En bärbar dator ger dig friheten att jobba nästan vart som helst, hur som helst och när som helst. Som bekant finns ju bärbara datorer i alla prisklasser. Allt beror helt enkelt på vad du vill använda din dator till och vad du prioriterar när det gäller prestanda och design.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Jag har i den här listan försökt att välja ut bra alternativ i prisklassen 8-10 000 kr som ger dig maximalt med prestanda, utan att för den delen behöver skämmas för din dator när du sitter och jobbar på fiket, biblioteket eller din arbetsplats. Fokus har framför allt legat på bärbara datorer med runt 13" som skärmstorlek då jag tycker detta är den bästa kompromissen mellan formfaktor, design och prestanda.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter

1. Asus ZenBook UX430UAR-PURE5X

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Zenbook-serien är numera synonymt med stilrena bärbara Windows-datorer. UX430 är inget undantag. Skärmen är på 13,3" och vikten 1.3 kg gör att den knappt märks i ryggsäcken.

Datorn kommer med en ren installation av Windows, vilket jag tycker är väldigt skönt då man slipper sätta sig och avinstallera en massa program direkt när datorn startats. Datorn har även en fingeravtrycksläsare som gör inloggningen mycket smidig. Jag tycker även att UX430 har ett väldigt trevligt tangentbord som passar sig väl för lite längre skrivsessioner. Dessutom är skärmen är en fröjd vid filmtittande!

Givetvis har den senaste generationens processor från Intel och prestandan är väldigt bra. Du finner även ett gott utbud av portar, såsom USB-C, Micro-HDMI och även en SD-kortläsare.

Jag har bara goda erfarenheter från Zenbook-serien, och därför får denna förstaplatsen!

+

Rent Windows, lätt, bra tangentbord

Ingen USB-C-laddare

star

På 2 listor

2. Hp ENVY x360 Ryzen 5 8GB 256GB SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

På andra plats har vi en HP-dator med det senaste från AMD i processorväg. Även detta är en mycket stilren produkt som osar kvalité! Som namnet x360 antyder är skärmen möjlig att vrida runt och således få en mer "platta-liknande" enhet. Skönt om man t.ex. vill titta på en film i sängen eller på resan.

Skärmen är av touch-modell så datorn går att använda som en surfplatta, förslagsvis för mediekonsumtion. Just film är något denna dator hanterar mycket bra, dels för den fina skärmen men även tack vare ljudet. Högtalarna har en touch av Bang & Olufsen och skäms inte för sig.

Förutom bra skärm och bra ljud besitter denna dator även ett väldigt bra tangentbord och pekplatta. Ett bra val för den som producerar mycket text alltså! Jag har själv en HP Envy och är mycket nöjd med den, framförallt tangentbordet och designen.

+

Flexibel, bra ljud, bra tangentbord

Ojämn batteritid

Elgiganten logo

7 996 :-

länk

3. Lenovo Yoga S730 Core I5 8gb 256gb Ssd 13.3

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 3

Lenovos konsumentinriktade utbud är betydligt mer väldesignat än deras Thinkpad-serie. Det syns inte minst på den här modellen av Yoga. En lövtunn och fjäderlätt enhet med ett stilrent yttre. Trots sitt nätta format har den det senaste från Intel på insidan, och generöst med lagringsutrymme.

Tunna kanter runt ramen gör att det trots det nätta formatet ryms en 13,3" stor skärm som öppnas till 180 grader. Bra för studier!

Datorn är väl säkrad för framtiden med sina tre USB-C portar, varav en med Thunderbolt-stöd vilket tillåter extremt höga hastigheter samt inkoppling av t.ex. ett externt grafikkort.

Datorn laddas även via USB-C vilket gör det enklare att ersätta en eventuellt borttappad eller trasig laddare. Ett hållbarare alternativ till tillverkarnas egna laddningsadaptrar. Det rejäla batteriet ser till att du tar dig genom dagen utan oro!

+

USB-C-laddning, tunn

Saknar touchskärm

star

På 2 listor

Proshop logo

8 499 :-

länk
Dustin Home logo

8 490 :-

länk

4. Msi PS42 8M i7 8GB 256GB PCIe SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 4

MSI är kanske främst kända för sitt gaming-inriktade produktutbud och bärbara datorer. Men här har de släppt en bärbar dator som riktar sig mot den breda massan. Det har dom gjort riktigt bra! Resultatet är en välgjord och designmässigt snygg apparat som väger strax över kilot. Inte illa!

I detta nätta format har MSI ändå lyckats få in en fullstor HDMI-utgång, perfekt för dig som ofta kopplar upp dig mot externa skärmar, slut på letandet efter adaptrar.

Intels integrerade grafikkrets duger gott åt vardagligt användande men jag hade gärna sett en kraftigare grafikkrets för att ge extra prestanda vid t.ex. foto och videoredigering eller enklare spel.

Annars är datorn är ett riktigt kraftpaket med 8e generationens Intel i7-processor, väl lämpad för lite tyngre uppgifter. Snabb lagring på 256 GB och gott om anslutningsmöjligheter.

+

Batteri, HDMI-utgång

Bitvis högljudd, klen grafikkrets

Power logo

10 700 :-

länk
Proshop logo

10 992 :-

länk

5. Apple MacBook Air - Core i5, 8 GB RAM, 128 GB flashlagring

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 5

När det gäller bärbara Apple-datorer under 10.000 är utbudet ytterst snålt. Det är faktiskt bara den numera uråldriga modellen av Macbook Air som återfinns under den summan.

Trots sitt daterade inre är detta fortfarande en mycket kompetent dator, och det givna alternativet för dig som söker en enhet med OS X. Designen står sig bra än idag och prestandan är fullt duglig för vardagligt användande.

Det som utmärker Macbook Air är främst den fenomenala batteritiden. Jag har lätt klarat mig en heldag utan att behöva söka upp ett eluttag. Samtidigt är Air mycket smidig och lätt att ha med, märks knappt i väskan! På minussidan märks gammal hårdvara och snålt med lagring i billigaste utförandet. Men den förtjänar ändå sin plats på listan då det är enda alternativet för OS X under 10.000.

+

OS X, batteritid

Gammal hårdvara

star

På 2 listor

NetOnNet logo

9 390 :-

länk
MediaMarkt logo

9 390 :-

länk
Proshop logo

11 407 :-

länk
Webhallen logo

9 985 :-

länk
Dustin Home logo

10 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Den bärbara datorn har gjort det möjligt för oss att förflytta jobbet eller studierna till en plats vi själva väljer. Jag själv använder mig uteslutande av bärbar dator numera, så till den grad att min stationära dator har gått vidare till att glädja en ny person!

Joachim Björnström betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Tekniken har kommit så pass långt att en laptop för 10.000 klarar av det vardagliga användandet med bravur. För dig som arbetar med tyngre medieproduktion eller spelar mycket behöver budgeten dock höjas lite. Jag har valt att fokusera på portabilitet i min lista. Möjligheten att alltid ha med sig datorn är viktig för mig, och då räknas varje gram och framförallt varje minut av batteritid! Jag har gått efter modeller som innehåller bra prestanda i ett smidigt format, och som klarar vardagligt bruk alldeles utmärkt. Mycket nöje!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joachim Björnström


Joachim Björnström

Läs mer om oberoende experter