search

1. Lenovo IdeaPad 5 - 14" | i7 | 16GB | 512GBNY

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Här har Lenovo skapat en trevlig produkt. Nyaste generationen av Intels Core i7 och hela 16 GB extremt snabba minne gör denna dator till en kraftfull prestandadator.

En mycket snabb och ganska stor disk på 512 GB gör att datorn startar upp för användning på 15 sekunder! Till detta har Lenovo lagt in nätverkskort för mycket snabb trådlös uppkoppling. Även Blutooth stöder den senaste och snabbaste uppkopplingen. Skärmen stöder full-HD och ger en fin bild. Paneltypen IPS ger den som håller på med bild- och filmredigering mycket fina förutsättningar.

Trots alla dessa godsaker väger denna 14"-datorn bara 1,39 kg och har en batteridriftstid på upp till 11 timmar. Ovandelen av höljet är tillverkat i aluminium ger ett stabilt chassi och lite mer hållbar än plast.

En mycket högpresterande dator med låg vikt och lång batteritid.

+

Prestandan, 2 års garanti, batteri

Egentligen inget

9 990 :-

länk

2. Acer Aspire 7 15,6", GeForce GTX 1650, Core i5-9300H, 16 GB…NY

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Bärbar under 10000 kronor, hög prestanda och även hög spelprestanda har Acer satt ihop här.

Intels processor Core i5-9300H är en riktigt bra processor. 16 GB snabba minnen och en mycket snabb disk på 512 GB gör den här datorn riktigt snabb. Inte nog med det, Acer har lagt i ett grafikkort av mycket god kvalitet, GTX1650 med 4GB eget minne.

Här är en dator som klarar film och bildredigering galant. IPS-panelen ger goda förutsättningar för klar bild. Även 3D orkar den med men ha tålamod med att det tar lite tid att rendera.

Kör spel på datorn! Det är inga problem. Dra bara inte upp inställningarna på max för de mest krävande spelen så kommer det att flyta på bra. Datorn har mycket snabb trådlös uppkoppling och en teknik för att bibehålla uppkopplingen finns inbyggt.

En prestandadator med hög spelnivå för den som inte vill kompromissa.

+

Prestandan, trådlösa uppkopplingen

9 690 :-

länk

3. Asus ZenBook 14 Ryzen 7 512GB SSD 14"NY

Med ett chassi i aluminium och i en svag blå ton har Asus skapat denna dator - en lättviktare på 1,39 kg i 14" storlek.

Kraften utgörs av AMDs senaste processorserie Ryzen 7-3700U. 16GB snabba minnen och en mycket snabb disk gör att datorn startar innan du hinner tänka att du ska fixa kaffe först.

Det är mycket kraft i denna lätta dator, film- och bildredigering är inga problem. Spel klarar den också av, om än inte de mest kraftfulla sådana.

Snabb trådlös uppkoppling liksom snabb uppkoppling med Bluetooth stöds. Tangentbordet är lite speciellt utformat för att ge en bra känsla när man använder det. Man hittar sedvanliga anslutningsmöjligheter och minneskortsläsare på denna maskin. Asus har även plockat i kvalitetshögtalare av fabrikatet Harman Kardon.

Stabilt bygge och lätt att ta med sig med bra prestanda.

+

Prestandan, vikten, bygget

Priset till viss del.

9 543 :-

länk

9 627 :-

länk

4. Lenovo Ideapad S540-13API / 13.3" / QHD / IPS / R5-3550H / …

En liten och lätt dator, bara 1,3 kg, men med kraft under skalet!

Här får du senaste generationen av AMDs Ryzen 5-processor som ger mycket kraft för pengarna. 8 GB minne och en 512 GB stor och mycket snabb disk gör datorn snabbstartad och lättarbetad.

Skärmen ger en fin bild och har en upplösning som är lite högre än full-HD. Film visas fint, även om bilden blir lite liten. Denna lilla dator klarar kontorsjobb och surf med lätthet. Enklare bild-, film- och ljudredigering är också något man kan sysselsätta sig med med. Lagringsutrymmet är relativt gott.

Snabb trådlös uppkoppling, sedvanliga anslutningar som USB och HDMI samt en skärm som håller god standard är något att påpeka. För spelaren klarar den enklare spel utan problem.

En lätt dator med upp till 10 timmars batteritid och med bra kraft för normalbrukaren.

+

Prestanda, vikt, batteritid

Priset i vissa fall

8 899 :-

länk

8 490 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Joakim Ewenson

Joakim

calendar

22 maj 2020

Datorer

Datorer

1 127

Den här listan innehåller bärbara datorer under 10 000 kronor men över 6000 kronor. För den som vill redigera film, ljud och bild är en bra processor och mycket minne att föredra. Om datorn är tänkt att användas för spel är istället ett bra grafikkort att föredra.

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Det är inte lätt att få tag i en dator med bra processor utan att också få ett kraftfullt grafikkort med på köpet, vilket höjer priset. En SSD (Solid State Disk) är nästan standard idag. De är snabba och gör att dator och program startar snabbt. Även hållbarheten är mycket god för dessa diskar. Kostnaden per GB är dock betydligt högre än för mekaniska diskar. Här har jag tagit fram de datorer under 10 000 kr som ger mest för pengarna. Listan är inte rangordnad.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Asus ZenBook 13 UX331FN - i5 8GB 256GB

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Superslimmad och kraftfull laptop i ett kompakt och trevligt 13,3"-format för riktigt bra portabilitet, perfekt för dig som vill kunna ha med dig din dator var du än går.

Trots en vikt på knappa kilot får man här en trevlig IPS-display, åttonde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM-minne, 256 GB lagring av SSD-typ och grafikkretsen Nvidia GeForce MX150 som klarar av att driva spel med hyfsad prestanda.

Till de fina specifikationerna hittar vi dessutom en riktigt bra uppsättning av portar för inkoppling av externa tillbehör. Du hittar såväl HDMI, USB typ A som USB typ C och en kortläsare för microSD-kort.

Trots allt den kan så erbjuder denna Asus ZenBook dessutom en batteritid på uppemot 15 timmars kontinuerlig användning, nog så gott för de allra flesta!

Överlag hittar vi här ett ruskigt kompetent litet kraftpaket med snygg design och riktigt bra pris för sin prestanda, ett solklart toppval!

+

Bra prestanda för pengarna

8 490 :-

länk

9 990 :-

länk

2. Acer Aspire Swift 5 i5 8GB 256GB SSD PCIe

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Ännu en fantastiskt lätt och trevlig laptop hittar vi i formen Acer Aspire Swift 5 som med en vikt på under kilot gör den riktigt smidig och lätt att bära med sig.

Med en 14"-skärm i ett närmast 13,3" stort format så får man väldigt mycket för ytan dessutom. Att skärmen är av IPS-typ och i Full HD-upplösning gör knappast någon ledsen heller!

Självklart erbjuds den traditionella uppsättningen prestanda även i denna maskin och därmed hittar vi åttonde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM-minne och 256 GB lagring.

Antalet portar gör inte heller någon besviken då vi finner såväl HDMI, USB-A som USB-C med stöd för displayport-standarden.

Överlag är Swift 5 ett riktigt lätt och trevligt paket till ett vettigt pris, ett bra val kort och gott!

+

Låg vikt trots stor skärm

3. Dell Latitude 5590, Core i5, 8GB RAM, 256 GB SSD

Dell är ibland lite som datorvärldens Opel. Ganska tråkigt, ganska förutsägbart men i slutändan får man rätt mycket för pengarna och dessutom hyfsad byggkvalité.

Latitude-serien är så nära mellanmjölk man bara kan komma, vilket i sig kanske är en fördel för många? Med en Intel Core i5, 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme så täcker den in de flesta vanliga behoven och det till ett ganska rimligt pris.

Dell Latitude 5590 täcker de mest grundläggande behoven av portar och har dessutom inloggning via Windows Hello för att slippa knappa lösenord i tid och otid - en djupt underskattad finess!

Det här är kanske inte datorn du stolt kommer visa upp vart du än går, men det är datorn som kommer göra sitt och tuffa på år efter år.

+

Prisvärd

Definitionen av tråkig

9 190 :-

länk

4. Lenovo L340 - i5 8GB 256GB GTX1650

Ordentligt med spelprestanda i ett hyfsat stilrent format, låter det lockande? Då är tveklöst nya Lenovo L340 något värt att kika närmre på!

Här hittar vi nionde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB lagring tillsammans med grafikkretsen Nvidia GTX 1650 som kommer ge dig fullgod spelprestanda när du varit vuxen nog för stunden. Allt detta i ett skal som på gott och ont ger dig en 15,6" IPS-skärm med FullHD-upplösning.

När du inte sitter klistrad framför fängslande spel så erbjuder L340 inte mindre än 9 timmars batteritid och ger dig därmed möjligheten att jobba bortom eluttagen under relativt lång tid.

Överlag är Lenovo L340 en gamingdator som både ser tillräckligt vuxen ut för att kunna umgås även bland de andra i listan men även ge dig många timmar underhållning vid sidan av!

+

Väldigt bra prestanda för pengarna

Storlek och vikt

5. Apple MacBook Air - Core i5, 8 GB RAM, 128 GB flashlagring

När det kommer till Apple-datorer är det svårt att hitta något alls under 10 000 kr. Denna MacBook Air av förra generation är det enda valet i dagsläget, tyvärr! I och med det så blir det dock obönhörligen toppvalet av Apple-datorer på den här listan, för dig som vill ha en Apple-dator helt enkelt.

Fördelen med den gamla generationen är dock att den har ett absolut fantastiskt tangentbord som är en dröm att skriva mycket och ofta på. Min egen MacBook Air har hängt med i snart fem år nu, och har varit en ren fröjd att skriva på.

Prestandan i övrigt lämnar en del att önska och det här är egentligen endast ett val för dig som primärt skriver på din dator och absolut vill ha en Mac!

+

Tangentbordet, macOS

Gammal på alla sätt och vis

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

En bärbar dator ger dig friheten att jobba nästan vart som helst, hur som helst och när som helst. Som bekant finns ju bärbara datorer i alla prisklasser. Allt beror helt enkelt på vad du vill använda din dator till och vad du prioriterar när det gäller prestanda och design.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Jag har i den här listan valt ut bra alternativ i prisklassen 8-10 000 kr som ger dig maximalt med prestanda, utan att för den delen behöver skämmas för din dator när du sitter och jobbar på fiket, biblioteket eller din arbetsplats. Fokus har framför allt legat på bärbara datorer med runt 13" som skärmstorlek då jag tycker detta är den bästa kompromissen mellan formfaktor, design och prestanda.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter