Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Asus ZenBook 13 UX331FN - i5 8GB 256GB

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Superslimmad och kraftfull laptop i ett kompakt och trevligt 13,3"-format för riktigt bra portabilitet, perfekt för dig som vill kunna ha med dig din dator var du än går.

Trots en vikt på knappa kilot får man här en trevlig IPS-display, åttonde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM-minne, 256 GB lagring av SSD-typ och grafikkretsen Nvidia GeForce MX150 som klarar av att driva spel med hyfsad prestanda.

Till de fina specifikationerna hittar vi dessutom en riktigt bra uppsättning av portar för inkoppling av externa tillbehör. Du hittar såväl HDMI, USB typ A som USB typ C och en kortläsare för microSD-kort.

Trots allt den kan så erbjuder denna Asus ZenBook dessutom en batteritid på uppemot 15 timmars kontinuerlig användning, nog så gott för de allra flesta!

Överlag hittar vi här ett ruskigt kompetent litet kraftpaket med snygg design och riktigt bra pris för sin prestanda, ett solklart toppval!

+

Bra prestanda för pengarna

9 990 :-

länk

9 990 :-

länk

9 990 :-

länk

2. Acer Aspire Swift 5 i5 8GB 256GB SSD PCIe

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Ännu en fantastiskt lätt och trevlig laptop hittar vi i formen Acer Aspire Swift 5 som med en vikt på under kilot gör den riktigt smidig och lätt att bära med sig.

Med en 14"-skärm i ett närmast 13,3" stort format så får man väldigt mycket för ytan dessutom. Att skärmen är av IPS-typ och i Full HD-upplösning gör knappast någon ledsen heller!

Självklart erbjuds den traditionella uppsättningen prestanda även i denna maskin och därmed hittar vi åttonde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM-minne och 256 GB lagring.

Antalet portar gör inte heller någon besviken då vi finner såväl HDMI, USB-A som USB-C med stöd för displayport-standarden.

Överlag är Swift 5 ett riktigt lätt och trevligt paket till ett vettigt pris, ett bra val kort och gott!

+

Låg vikt trots stor skärm

10 995 :-

länk

3. Dell Latitude 5590, Core i5, 8GB RAM, 256 GB SSD

Dell är ibland lite som datorvärldens Opel. Ganska tråkigt, ganska förutsägbart men i slutändan får man rätt mycket för pengarna och dessutom hyfsad byggkvalité.

Latitude-serien är så nära mellanmjölk man bara kan komma, vilket i sig kanske är en fördel för många? Med en Intel Core i5, 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme så täcker den in de flesta vanliga behoven och det till ett ganska rimligt pris.

Dell Latitude 5590 täcker de mest grundläggande behoven av portar och har dessutom inloggning via Windows Hello för att slippa knappa lösenord i tid och otid - en djupt underskattad finess!

Det här är kanske inte datorn du stolt kommer visa upp vart du än går, men det är datorn som kommer göra sitt och tuffa på år efter år.

+

Prisvärd

Definitionen av tråkig

7 490 :-

länk

8 541 :-

länk

9 190 :-

länk

4. Lenovo L340 - i5 8GB 256GB GTX1650

Ordentligt med spelprestanda i ett hyfsat stilrent format, låter det lockande? Då är tveklöst nya Lenovo L340 något värt att kika närmre på!

Här hittar vi nionde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB lagring tillsammans med grafikkretsen Nvidia GTX 1650 som kommer ge dig fullgod spelprestanda när du varit vuxen nog för stunden. Allt detta i ett skal som på gott och ont ger dig en 15,6" IPS-skärm med FullHD-upplösning.

När du inte sitter klistrad framför fängslande spel så erbjuder L340 inte mindre än 9 timmars batteritid och ger dig därmed möjligheten att jobba bortom eluttagen under relativt lång tid.

Överlag är Lenovo L340 en gamingdator som både ser tillräckligt vuxen ut för att kunna umgås även bland de andra i listan men även ge dig många timmar underhållning vid sidan av!

+

Väldigt bra prestanda för pengarna

Storlek och vikt

star

På 2 listor

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

5. Apple MacBook Air - Core i5, 8 GB RAM, 128 GB flashlagring

När det kommer till Apple-datorer är det svårt att hitta något alls under 10 000 kr. Denna MacBook Air av förra generation är det enda valet i dagsläget, tyvärr! I och med det så blir det dock obönhörligen toppvalet av Apple-datorer på den här listan, för dig som vill ha en Apple-dator helt enkelt.

Fördelen med den gamla generationen är dock att den har ett absolut fantastiskt tangentbord som är en dröm att skriva mycket och ofta på. Min egen MacBook Air har hängt med i snart fem år nu, och har varit en ren fröjd att skriva på.

Prestandan i övrigt lämnar en del att önska och det här är egentligen endast ett val för dig som primärt skriver på din dator och absolut vill ha en Mac!

+

Tangentbordet, macOS

Gammal på alla sätt och vis

star

På 2 listor

10 490 :-

länk

10 517 :-

länk

13 044 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr

2 experter tipsar

Joakim Ewenson

Joakim

Åge Nielsen

Åge

calendar

4 nov 2019

Datorer

Datorer

489

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

En bärbar dator ger dig friheten att jobba nästan vart som helst, hur som helst och när som helst. Som bekant finns ju bärbara datorer i alla prisklasser. Allt beror helt enkelt på vad du vill använda din dator till och vad du prioriterar när det gäller prestanda och design.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Jag har i den här listan valt ut bra alternativ i prisklassen 8-10 000 kr som ger dig maximalt med prestanda, utan att för den delen behöver skämmas för din dator när du sitter och jobbar på fiket, biblioteket eller din arbetsplats. Fokus har framför allt legat på bärbara datorer med runt 13" som skärmstorlek då jag tycker detta är den bästa kompromissen mellan formfaktor, design och prestanda.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter

1. Msi GF63 8RD 200NE

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Det här är den vassaste datorn jag kan hitta under 10 000 kronor.

Utrustad med Intels Core i7-8750H (generation 8) slår den alla andra i denna prisklass. Processorn har tillgång till 8GB minne. Grafikkortet är ett kompetent kort från nVidia (GTX1050Ti) med 4GB eget minne. Grafikkortet räcker gott och väl till för de flesta spel, men vissa får köras med lägre inställningar. Kontorsjobb flyter såklart på med lätthet. Datorn har även ett spelläge som optimeras automatiskt för maximal spelupplevelse.

En snabb disk på 256GB gör den startsnabb. Skärmen är mycket bra och har stöd för full-HD. Datorn är perfekt för den som vill jobba med tyngre program.

Det är ett kvalitetsbygge i borstad aluminium vilket borgar för hållbarhet. Kylsystemet använder undersidan för luftcirkulation.

Om tunga program är ditt område, med spel som avkoppling, är denna lättviktare ett tungt val.

+

Prestandan, priset, bygget, vikten

Liten disk

9 990 :-

länk

10 437 :-

länk

8 990 :-

länk

2. Asus Gaming FX505DT-AL087T / 15.6" / FHD / 120Hz / R5-3550H…

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Speldator eller kontorsdator? Svaret här är mest speldator. Datorn är ett bra exempel där kraft lagts på grafikkortet och processorn hålls tillbaka. Det sänker priset.

Grafikkortet GTX1650 har 4GB eget minne och är mycket bra för spel. Det klarar tyngre spel bättre än GTX1050Ti, som nr 1 på listan har.

Processorn är en AMD Ryzen generation 3, som är den nyaste generationen. Modellen R5-3550H är en mycket bra processor och har tillgång till 8GB minne. Disken är 512GB stor och mycket snabb. Sammantaget gör det denna dator till en mycket bra speldator som även fungerar riktigt bra till vardagssysslor. Redigera film går också bra men rendering kommer att pressa datorn.

Asus kylsystem ser till att undvika dammansamling. Skärmen har en matt yta för att minska reflektioner, vilket ger en bättre spelupplevelse.

Är spel viktigt för dig, samtidigt som du vill kunna jobba med film, är detta en dator att fundera på.

+

Grafikkortet, 512GB disk

Processorn, men den är ändå bra

9 990 :-

länk

10 490 :-

länk

9 990 :-

länk

3. Lenovo L340 - i5 8GB 256GB GTX1650

Här är en nyhet från Lenovo! Det här är en mycket kompetent dator för såväl spel som tyngre program. Skälet till ett lägre pris är den mindre disken i datorn, Lenovo har valt att satsa på prestanda istället.

Den är utrustad med Intels senaste generation av processor, i5-9300H, 8GB minne och en 256GB mycket snabb disk. Den har även ett nVidia-grafikkort (GTX1650) med 4GB eget minne.

Spel har den inga problem med, även om de mest krävande spelen inte går att köra i maximal upplösning. 3D-rendering blir också krävande för datorn men den klarar det. Film-, ljud- och bild-redigering är inga problem. En bra skärm med stöd för full-HD och numeriskt tangentbord är ett plus!

Självklart har den alla anslutningar som man kan förvänta sig av en ny dator. Kontorsjobb och liknande är såklart inga problem.

Trots prestandan är vikten bara 2,2 kg och datorn klarar av att drivas på batteri i upp till 9 timmar!

+

Prestandan, batteritiden, vikten

Liten disk

star

På 2 listor

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

4. Hp Pavilion 15-BC501NO - i5-9300H, 8 GB RAM, 1000 GB HDD

Den här datorn har en bra processor och stor hårddisk vilket gör den bra för kontorsjobb samt arbete med bilder och ljud.

Denna HP-dator har en stor disk på 1000GB. Att den är mekanisk gör att datorn går långsammare att starta än en dator med en SSD-disk. Processorn är den starka i5-9300H från Intel. Med 8GB minne blir den en bra dator för annat än enbart spel. Tyngre program fungerar fint och kontorsprogram går som en dans.

För den som ändå vill spela är den inte oäven! nVidia-grafikkortet GTX1050 med 3GB eget minne gör den till en helt okej speldator för sitt pris, så länge inställningarna inte skruvas upp till max.

En bra skärm med stöd för full-HD gör upplevelsen behaglig. Datorn är ett stabilt bygge vilket ger en vikt på 3,1 kg.

Om film, bild och ljud är dina huvudsysslor, och du behöver gott om lagring, kan det här vara en dator för dig. Kraftfull med gott om utrymme men ändå spelglad!

+

Prestandan, stor disk

Vikten

7 890 :-

Pris hämtat 25/10

länk

5. Toshiba Portege Z30-E - Core i7, 8GB, 256GB SSD, 13.3"

En liten dator är i vissa fall ett önskemål. Denna lilla dator rymmer mycket kraft!

En Intel i7-8550U säkerställer hög prestanda i litet format. Med tillgång till 8GB internminne blir det en trevlig upplevelse. Den klarar lätt av kontorsprogram, surfa och enklare jobb med bild, film och ljud.

Den integrerade grafiken ger möjligheter att köra enklare spel men tunga spel är inget för den här datorn.

En mycket snabb disk på 256GB gör den startsnabb. Skärmen är, trots sin litenhet, en fin skärm med stöd för full-HD. Den ger en skarp, detaljerad och fin bild.

Windowsversionen är version 10 Professional. Det betyder att BitLocker, ett krypteringsprogram för att skydda innehållet på disken, finns inbyggt. Litenheten gör den lätt att ta med sig och vikten är bara 1,2 kg.

Om spelprestanda inte spelar roll, men vikt och storlek har större betydelse, så är det här något att kika på.

+

Vikt, processorn, storleken, W10Pro

Liten disk

9 990 :-

länk

6. Lenovo L340-17IRH Gaming / 17.3" / i5-9300H / 8GB / 256GB S…

Här kommer den största av dem alla, en dator med en 17" stor skärm.

Den är utrustad med Intels senaste generation av processor, i5-9300H, 8GB minne och en 256GB mycket snabb disk. Den har även ett nVidia-grafikkort (GTX1050) med 3GB eget minne. Grafikkortet klarar många spel, även krävande sådana om inställningarna hålls på en lägre nivå än max.

Det här är en mycket kompetent dator för kontorsbruk och även film blir väldigt trevligt på den stora skärmen som klarar full-HD. Den har alla anslutningar som förväntas av en ny dator!

Film-, ljud- och bild-redigering är inga problem. 3D-rendering går också men kommer att belasta datorn hårt. Batteriet orkar driva datorn i upp till 6,5 timmar, trots datorns storlek. Vikten är 2,78 kg och kan upplevas en aning tung att bära på.

En kraftfull dator som har en stor skärm för den som föredrar det.

+

Skärmen, prestandan, priset

Disken är liten

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

Den här listan innehåller bärbara datorer under 10 000 kronor men över 6000 kronor. För den som vill redigera film, ljud och bild är en bra processor och mycket minne att föredra. Om datorn är tänkt att användas för spel är istället ett bra grafikkort att föredra.

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Det är inte lätt att få tag i en dator med bra processor utan att också få ett kraftfullt grafikkort med på köpet, vilket höjer priset. En SSD (Solid State Disk) är mer nästan standard idag. De är snabba, datorn och program startar snabbt och hållbarheten är mycket god för dessa diskar. Kostnaden per GB är dock betydligt högre än för mekaniska diskar. Här har jag tagit fram de datorer under 10 000 kr som ger mest för pengarna. Listan är inte rangordnad.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter