Advized - oberoende köprådlogologo
search

1. Asus ZenBook UX430UAR-PURE5X

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Zenbook-serien är numera synonymt med stilrena bärbara Windows-datorer. UX430 är inget undantag. Skärmen är på 13,3" och vikten 1.3 kg gör att den knappt märks i ryggsäcken.

Datorn kommer med en ren installation av Windows, vilket jag tycker är väldigt skönt då man slipper sätta sig och avinstallera en massa program direkt när datorn startats. Datorn har även en fingeravtrycksläsare som gör inloggningen mycket smidig. Jag tycker även att UX430 har ett väldigt trevligt tangentbord som passar sig väl för lite längre skrivsessioner. Dessutom är skärmen är en fröjd vid filmtittande!

Givetvis har den senaste generationens processor från Intel och prestandan är väldigt bra. Du finner även ett gott utbud av portar, såsom USB-C, Micro-HDMI och även en SD-kortläsare.

Jag har bara goda erfarenheter från Zenbook-serien, och därför får denna förstaplatsen!

+

Rent Windows, lätt, bra tangentbord

Ingen USB-C-laddare

star

På 3 listor

Webhallen logo

8 990 :-

länk
Liontech logo

11 099 :-

länk
Komplett logo

9 990 :-

länk

2. Hp ENVY x360 Ryzen 5 8GB 256GB SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

På andra plats har vi en HP-dator med det senaste från AMD i processorväg. Även detta är en mycket stilren produkt som osar kvalité! Som namnet x360 antyder är skärmen möjlig att vrida runt och således få en mer "platta-liknande" enhet. Skönt om man t.ex. vill titta på en film i sängen eller på resan.

Skärmen är av touch-modell så datorn går att använda som en surfplatta, förslagsvis för mediekonsumtion. Just film är något denna dator hanterar mycket bra, dels för den fina skärmen men även tack vare ljudet. Högtalarna har en touch av Bang & Olufsen och skäms inte för sig.

Förutom bra skärm och bra ljud besitter denna dator även ett väldigt bra tangentbord och pekplatta. Ett bra val för den som producerar mycket text alltså! Jag har själv en HP Envy och är mycket nöjd med den, framförallt tangentbordet och designen.

+

Flexibel, bra ljud, bra tangentbord

Ojämn batteritid

star

På 2 listor

Inet logo

8 499 :-

länk
CDON logo

8 499 :-

länk
Elgiganten logo

10 995 :-

länk

3. Lenovo Yoga S730 Core I5 8gb 256gb Ssd 13.3

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 3

Lenovos konsumentinriktade utbud är betydligt mer väldesignat än deras Thinkpad-serie. Det syns inte minst på den här modellen av Yoga. En lövtunn och fjäderlätt enhet med ett stilrent yttre. Trots sitt nätta format har den det senaste från Intel på insidan, och generöst med lagringsutrymme.

Tunna kanter runt ramen gör att det trots det nätta formatet ryms en 13,3" stor skärm som öppnas till 180 grader. Bra för studier!

Datorn är väl säkrad för framtiden med sina tre USB-C portar, varav en med Thunderbolt-stöd vilket tillåter extremt höga hastigheter samt inkoppling av t.ex. ett externt grafikkort.

Datorn laddas även via USB-C vilket gör det enklare att ersätta en eventuellt borttappad eller trasig laddare. Ett hållbarare alternativ till tillverkarnas egna laddningsadaptrar. Det rejäla batteriet ser till att du tar dig genom dagen utan oro!

+

USB-C-laddning, tunn

Saknar touchskärm

Dustin Home logo

8 490 :-

länk
Inet logo

8 490 :-

länk
CDON logo

8 490 :-

länk
Webhallen logo

8 490 :-

länk
Proshop logo

8 499 :-

länk
Komplett logo

8 790 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Msi PS42 8M i7 8GB 256GB PCIe SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 4

MSI är kanske främst kända för sitt gaming-inriktade produktutbud och bärbara datorer. Men här har de släppt en bärbar dator som riktar sig mot den breda massan. Det har dom gjort riktigt bra! Resultatet är en välgjord och designmässigt snygg apparat som väger strax över kilot. Inte illa!

I detta nätta format har MSI ändå lyckats få in en fullstor HDMI-utgång, perfekt för dig som ofta kopplar upp dig mot externa skärmar, slut på letandet efter adaptrar.

Intels integrerade grafikkrets duger gott åt vardagligt användande men jag hade gärna sett en kraftigare grafikkrets för att ge extra prestanda vid t.ex. foto och videoredigering eller enklare spel.

Annars är datorn är ett riktigt kraftpaket med 8e generationens Intel i7-processor, väl lämpad för lite tyngre uppgifter. Snabb lagring på 256 GB och gott om anslutningsmöjligheter.

+

Batteri, HDMI-utgång

Bitvis högljudd, klen grafikkrets

Power logo

9 806 :-

länk
Webhallen logo

8 999 :-

länk
Proshop logo

10 992 :-

länk

5. Apple MacBook Air

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 5

När det gäller bärbara Apple-datorer under 10.000 är utbudet ytterst snålt. Det är faktiskt bara den numera uråldriga modellen av Macbook Air som återfinns under den summan.

Trots sitt daterade inre är detta fortfarande en mycket kompetent dator, och det givna alternativet för dig som söker en enhet med OS X. Designen står sig bra än idag och prestandan är fullt duglig för vardagligt användande.

Det som utmärker Macbook Air är främst den fenomenala batteritiden. Jag har lätt klarat mig en heldag utan att behöva söka upp ett eluttag. Samtidigt är Air mycket smidig och lätt att ha med, märks knappt i väskan! På minussidan märks gammal hårdvara och snålt med lagring i billigaste utförandet. Men den förtjänar ändå sin plats på listan då det är enda alternativet för OS X under 10.000.

+

OS X, batteritid

Gammal hårdvara

star

På 3 listor

Webhallen logo

9 990 :-

länk
MediaMarkt logo

9 990 :-

länk
NetOnNet logo

9 990 :-

länk
Dustin Home logo

10 514 :-

länk
CDON logo

10 990 :-

länk
Proshop logo

11 407 :-

länk
Ginza logo

12 099 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr

3 experter tipsar

Joachim Björnström

Joachim

Joakim Ewenson

Joakim

Andréas Göransson

Andréas

calendar

5 april

Datorer

Datorer

103

Den bärbara datorn har gjort det möjligt för oss att förflytta jobbet eller studierna till en plats vi själva väljer. Jag själv använder mig uteslutande av bärbar dator numera, så till den grad att min stationära dator har gått vidare till att glädja en ny person!

Joachim Björnström betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Tekniken har kommit så pass långt att en laptop för 10.000 klarar av det vardagliga användandet med bravur. För dig som arbetar med tyngre medieproduktion eller spelar mycket behöver budgeten dock höjas lite. Jag har valt att fokusera på portabilitet i min lista. Möjligheten att alltid ha med sig datorn är viktig för mig, och då räknas varje gram och framförallt varje minut av batteritid! Jag har gått efter modeller som innehåller bra prestanda i ett smidigt format, och som klarar vardagligt bruk alldeles utmärkt. Mycket nöje!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joachim Björnström


Joachim Björnström

2019-04-05

Läs mer om oberoende experter

1. Hp ENVY x360 Ryzen 5 8GB 256GB SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

På förstaplatsen hittar vi listans i min mening absolut snyggaste dator utan att du för den delen behöver offra prestanda.

HP Envy x360 bjuder inte bara på prisvärd prestanda med AMD Ryzen-processor, 8 GB RAM och 256 GB lagring utan även möjligheten att avnjuta ljud med Bang & Olufsen-stämpel. Trots allt detta får du upp till 11 timmars batteritid så att du kan jobba fritt från allt vad sladdar heter!

Med en skarp 13,3"-skärm av IPS-typ får du bra upplevelser från alla vinklar och den inbyggda Radeon Vega-grafiken låter dig åtminstone spela lättare spel när du behöver koppla av en stund.

Gott om anslutningsmöjligheter med såväl traditionella USB-portar, USB-C som HDMI och ljudutgång låter dig koppla in nästan alla former av tillbehör. Det här är ett riktigt toppval från alla synvinklar!

+

Design, prestanda, batteritid

star

På 2 listor

CDON logo

8 499 :-

länk
Inet logo

8 499 :-

länk
Elgiganten logo

10 995 :-

länk

2. Lenovo Yoga 530-14 i5 8GB 256GB PCIe SSD 360° design

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Det är verkligen inte bara HP som kan göra snygga bärbara datorer, Lenovo ligger inte alls långt bakom med denna Yoga 530 som med en 14" IPS-skärm, åttonde generationens Intel i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB lagring verkligen bjuder på kraft för pengarna!

Lenovo har dessutom en av marknadens trevligaste tangentbordslayouter och det gör den här datorn till ett riktigt intressant alternativ för dig som skriver mycket och ofta. Även här har du gott om portar att koppla in tillbehör i och bland annat hittar du såväl traditionella USB-portar som den nyare varianten, USB-C.

Bra prestanda överlag och ett fantastiskt tangentbord gör Lenovo Yoga 530 till ett riktigt bra och prisvärt val.

+

Tangentbordet, prestandan, skärmen

ComputerSalg logo

8 547 :-

länk
CDON logo

7 990 :-

länk
Inet logo

7 990 :-

länk

3. Asus VivoBook S13 S330UN i5 8GB 256GB SSD GeForce MX150

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 3

Asus VivoBook S13 är riktigt imponerande med sin närmast kantlösa skärm som ger ett riktigt läckert visuellt intryck.

Under huven hittar vi här åttonde generationens Intel i5-processor , 8 GB RAM och 256 GB lagring, så som i de flesta andra datorerna här på listan. Vad som särskiljer denna är dock grafikkretsen Nvidia GeForce MX150 som gör att du kommer kunna spela hyfsat krävande speltitlar på din bärbara dator. Trots allt detta tycker jag personligen inte VivoBook är fullt lika tilltalande som listans toppval.

Det är definitivt ett alternativ värt att spana in och överväga dock, allra helst om du värderar spelprestandan högre än vad jag gör.

+

Skärmdesignen, grafikkretsen

CDON logo

9 990 :-

länk
Inet logo

9 990 :-

länk
Webhallen logo

9 990 :-

länk
Dustin Home logo

9 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Acer Aspire Swift 3 i7 8GB 256GB MX150

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 4

En av listans mest prestandatunga datorer är Acer Swift 3 som med en Intel i7-processor, 8 GB RAM, 256 GB lagring och Nvidia GeForce MX150 erbjuder prestanda som rent av klarar lite tyngre spel med restriktivare inställningar. Trots det är det här tveklöst en snygg dator som lägger vikt vid design och som inte gör bort sig i någon miljö, bortsett möjligen Dreamhack då.

I den här datorn har vi dessutom listans absolut största skärm med sina 15,6" och det påverkar givetvis vikten som är lite högre än de andra i listan. Tack vare dess storlek erbjuder dock den här datorn fler portar än de andra och givetvis hittar vi här såväl traditionella USB-portar som de nyare USB-C.

Bättre prestanda än i de andra datorerna men i gengäld också större storlek och högre vikt. Allt beror på vad du prioriterar helt enkelt!

+

Stor skärm, bra prestanda

Inet logo

8 499 :-

länk
CDON logo

8 499 :-

länk

5. Apple MacBook Air

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 5

När det kommer till Apple-datorer är det svårt att hitta något alls under 10 000 kr. Denna MacBook Air av förra generation är det enda valet i dagsläget, tyvärr! I och med det så blir det dock obönhörligen toppvalet av Apple-datorer på den här listan, för dig som vill ha en Apple-dator helt enkelt.

Fördelen med den gamla generationen är dock att den har ett absolut fantastiskt tangentbord som är en dröm att skriva mycket och ofta på. Min egen MacBook Air har hängt med i snart fem år nu, och har varit en ren fröjd att skriva på.

Prestandan i övrigt lämnar en del att önska och det här är egentligen endast ett val för dig som primärt skriver på din dator och absolut vill ha en Mac!

+

Tangentbordet, macOS

Gammal på alla sätt och vis

star

På 3 listor

Webhallen logo

9 990 :-

länk
NetOnNet logo

9 990 :-

länk
MediaMarkt logo

9 990 :-

länk
Dustin Home logo

10 514 :-

länk
CDON logo

10 990 :-

länk
Proshop logo

11 407 :-

länk
Ginza logo

12 099 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

En bärbar dator ger dig friheten att jobba nästan vart som helst, hur som helst och när som helst. Som bekant finns ju bärbara datorer i alla prisklasser. Allt beror helt enkelt på vad du vill använda din dator till och vad du prioriterar när det gäller prestanda och design.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Jag har i den här listan försökt att välja ut bra alternativ i prisklassen 8-10 000 kr som ger dig maximalt med prestanda utan att för den delen behöva skämmas för din dator när du sitter och jobbar på fiket, i biblioteket eller på din arbetsplats. Fokus har framför allt legat på bärbara datorer med runt 13" som skärmstorlek då jag tycker detta är den bästa kompromissen mellan formfaktor, design och prestanda.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

2019-02-20

Läs mer om oberoende experter

1. Acer Swift 5 SF514-52T (NX.GTMED.007)

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Acer Swift 5 är en läckert slimmad dator med en 14 tum stor skärm. Designen är verkligen stilren och snygg – de matta och mörka metallytorna i kombination med den guldiga listen i gångjärnet gör att den ger ett lyxigt intryck. Det här är en av mina favoritdatorer i prisklassen och hade jag inte varit en inbiten Mac-nörd så hade Acer Swift kunnat bli den dator jag tog med mig på resande fot. Skärmen är dock ett minus, då den är relativt blek och inte särskilt ljusstark. Man bör alltså satsa på en annan dator om man tänkt använda den till exempelvis fotoredigering. Däremot är tangentbordet fantastiskt skönt och en fröjd att skriva längre texter på. Det är bra stuns i tangenterna och jag gillar verkligen att Acer även petat in bakgrundsbelysning. Acer Swift är en billig och stadig skrivkompanjon, vars design även tilltalar mig som Apple-frälst.

CDON logo

10 990 :-

länk

2. Apple MacBook Air

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Egentligen borde jag inte rekommendera Macbook Air vid det här laget. Hårdvaran i datorn är verkligen lastgammal och Apple borde ha uppgraderat modellen, eller skrotat den för längesedan. Dock går det inte att frångå det faktum att Macbook Air är den enda modellen under 10 000 kronor som kommer med Mac OS – ett operativsystem som jag anser är vida överlägset Microsoft Windows. Mac OS är helt enkelt smidigare och har ett system som är snyggare, bättre integrerat med mina andra Apple-produkter och dessutom finns det få virus till plattformen. Macbook Air är fortfarande riktigt snygg och formfaktorn är både enkel och smidig. Kan du stå ut med gammal hårdvara, eller vänta lite till på en uppgradering från Apples sida, så är Macbook Air en dator att spana in. Mac OS är faktiskt så pass mycket bättre än Windows att det är värt det.

star

På 3 listor

NetOnNet logo

9 990 :-

länk
MediaMarkt logo

9 990 :-

länk
Webhallen logo

9 990 :-

länk
Dustin Home logo

10 514 :-

länk
CDON logo

10 990 :-

länk
Proshop logo

11 407 :-

länk
Ginza logo

12 099 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Hp Envy 13-ad005no

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 3

Envy-serien är HP:s ”mellanmodeller” och placerar sig någonstans mellan Pavilion och Spectre. Men bara för att det är HP:s mellanbarn betyder det inte att datorn är medioker – tvärtom. Det här är en dator som andas lyx med sitt slimmade chassi i aluminium. Förutom ett snyggt yttre bjuder Envy på en fullt kompetent skärm där det enda som egentligen stör är glasytan som drar åt sig reflektioner. Å andra sidan får vi ett bättre färgspektrum där både filmer och bilder får ett helt nytt liv. Även prestandan är god i den här datorn och den fungerar utmärkt för att skriva såväl som för enklare bild- och videoredigering. Något som jag personligen uppskattar väldigt mycket är batteritiden. HP utlovar cirka 14 timmar, men det beror såklart helt på vad för sysslor man gör. Summa summarum: vill du ha en liten, nätt och snygg laptop med en för priset utmärkt skärm så är Envy modellen för dig.

4. Dell Chromebook 13 3380

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 4

Det här är listans udda fågel och en dator som är helt molnbaserad. Dell Chromebook bygger på Googles onlinefilosofi och operativsystemet är ständigt uppkopplat och alla dina filer hamnar i molnet. Detta innebär att du inte kan installera ”vanliga program” som på Windows och Mac OS, men å andra sidan vinner du på att få en enhet som är supersäker och som inte kräver särskilt mycket underhåll. Chromebook är den perfekta skrivdatorn och du behöver aldrig oroa dig över en kraschad hårddisk; allt finns ju online och i säkert förvar i Googles servrar. Detta återspeglas även på prislappen som ligger på en väldigt låg nivå. Jag rekommenderar den här till de som inte har något större intresse för datorer men som ändå vill ha något som är mer gediget än en surfplatta. För det är i princip omöjligt att förneka hur smidigt det är med en dator som är kopplad direkt till molnet.

ComputerSalg logo

3 485 :-

länk
Ginza logo

3 609 :-

länk
Proshop logo

3 506 :-

länk
CDON logo

3 699 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Lenovo Ideapad 720S-13 i5 8GB 256GB PCIe SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 5

Om du vill ha en dator med stor skärm som ändå inte känns klumpig så kan Ideapad 720 falla dig i smaken. Den levereras i två utföranden – 13 tum och 14 tum, och är riktigt slimmad. Med en liten formfaktor kommer så klart andra delar ta stryk, men i fallet Ideapad är kompromisserna ändå förvånande få. Datorn kommer med ett tangentbord som förvisso är litet, men som verkligen skiner av gedigen byggkvalitet. Ideapad 720 låter även extremt bra för sitt format; det går utmärkt att se en film utan hörlurar och ändå få en mustig upplevelse. När det kommer till skärmen är det 1080p som gäller och matt yta, vilket ger en något sämre färgåtergivning men så slipper du också störande reflektioner. Jag gillar att Lenovo lyckats klämma in så mycket skärm på så liten yta, och hade skärmen bara varit snäppet bättre hade denna dator definitivt hamnat högre på min lista.

6. Asus ZenBook UX430UAR-PURE5X

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 6

Är man ute efter en billig bärbar dator med en bra skärm för sitt pris, då är Asus Zenbook UX430UAR-PURE5 värd att spana in. Skärmen är matt och därför riktigt bra i ljusförhållanden där det skarpa ljuset annars hade reflekterats på ett störande sätt. Det är inte den lättaste datorn i prisklassen och kvalar in på 1,25 kilo. Dock har Asus varit generösa nog att skeppa den med fodral – något undertecknad uppskattar! Däremot är tangentbordet kanske inte det bästa. Det klickar rätt frenetiskt och bakgrundsljuset tenderar att läcka ut på sina håll. Kan man bortse från detta är datorn ett ypperligt val och chassit är verkligen supersnyggt. Kort sagt – det finns bättre i klassen men få levereras i ett så snyggt paket som Asus erbjuder. Och jag gillar verkligen att Asus tänkt steget längre och skeppar datorn komplett med ett fodral. Tummen upp för det!

star

På 3 listor

Webhallen logo

8 990 :-

länk
Liontech logo

11 099 :-

länk
Komplett logo

9 990 :-

länk

Att köpa en dator kan både kännas dyrt och krångligt. Men faktum är att det inte alls behöver att vara så – det finns många alternativ där ute där du kommer en god bit under 10 000 kronor. Det är måhända inga prestandamonster att tala om, men ändå datorer som klarar det mesta av alla vardagsbestyren.

Andréas Göransson betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Jag har listat sex stycken favoriter där både Windows, Mac OS och Chrome OS finns representerade. Det finns, kort och gott, något för alla smaker och förhoppningsvis kan listan hjälpa dig i jakten efter din nästa dator.

Jag hoppas att du gillar det du läser. Varsågod och lycka till!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andréas Göransson


Andréas Göransson

2018-07-20

Läs mer om oberoende experter