search

1. Apple iMac Pro (2017) - 3,2GHz OC 32GB 1TB 27"

Bästa stationära datorn - Plats 1
Stämpel

+

Enorm kraft för tunga program

Extremt dyr

star

På 2 listor

En optimerad dator för CAD och 3D-skapande, en arbetshäst av stora mått från företaget Apple. Det här är en så kallad allt-i-ett-dator, vilket innebär att skärm och dator är i ett hölje.

Med Intels mycket kraftfulla processor för arbetsstationer, Intel Xeon W, går det mesta inom området som en dans. Grafikkortet är också dedikerat för CAD och 3D-program, Radeon Pro Vega 56, med 8 GB eget minne.

Hela 32 GB snabba minnen sitter i denna maskin och lagringsenheten är en mycket snabb 1000 GB stor disk. 27 tums-skärmen ger en superb bild och är anpassad till det jobb som datorn är tänkt för. För den som tänker spela är det här ett olämpligt val. Denna dator är optimerad för att jobba med, och spel är är överkurs.

Det här är en optimal dator för den som jobbar med animeringar, 3D och CAD-program och har en stor plånbok.

2. Asus ProArt PA90-M9158ZN

Bästa stationära datorn - Plats 2
Stämpel

+

Prestandan, kylningen

Priset, något liten disk

En Windowsbaserad dator optimerad för 3D, CAD, film-, ljud- och bildjobb är denna från Asus. Det här är inte en dator för spelaren.

Intel, Core i9 9900K är en extremt bra processor, trots att den tillhör generation 9. Grafikkortet Quadro RTX 4000 är gjort för 3D, CAD och videojobb. Kortet har hela 8 GB minne av den snabbaste typen av som finns idag, GDDR6.

Lagringen sker på den mycket snabba disk som är 512GB stor och de 32 GB snabba minnen säkerställer hög prestanda. Datorn är vätskekyld för maximal stabilitet.

Windows 10 Professional med krypteringsprogrammet Bitlocker ingår och skyddar allt ditt jobb mot stöld. Stöd för snabb trådlös uppkoppling finns. En mycket bra bildskärm bör väljas för bästa bild.

Windowsbaserad dator för den som arbetar med mycket krävande program inom CAD, 3D, film-, ljud-, och bild-redigering.

3. Lenovo ThinkStation P330 (2nd Gen) 30CY007CMT

Stämpel

+

Prestandan, 3 års garanti

Pris, lite minne, något liten disk

Lenovo presenterar här en arbetsstation för den som behöver en kraftfull sådan.

Processorn är en Intel Xeon E-2278G, som är en dedikerad processor just för arbetsstationer. Grafikkortet är ett NVIDIA Quadro RTX 4000, som är mycket bra på CAD, 3D och andra tunga jobb. Kortet har 8GB eget minne av mycket snabb typ. Spelaren kan använda datorn men kommer inte att bli nöjd med spelprestandan.

16 GB minne och en mycket snabb disk på 512GB är installerade. Utöver det finns även en optisk DVD-brännare. Windows 10 Professional med krypterings-programmet Bitlocker ingår som kan skydda ditt jobb mot stöld. Denna dator har också certifierats som VR-kompatibel av NVIDIA.

Det här är en kraftfull arbetsstation för den som skall ha datorn till tunga program.

4. Apple iMac (2020) - 3,8GHz OC 8GB 512GB 27"

Stämpel

+

Prestandan till viss del

Pris, lite minne, något liten disk

iMAC är Apples modeller som bland annat inkluderar datorer som är kraftfulla för CAD och 3D-program. Det här är en mer överkomlig sådan med ett lägre pris.

För att hålla nere priset använder Apple en Intel Core i7 10700K, som vanligtvis hittas i kraftfulla speldatorer. Den är trots allt en bra processor även här. Grafikkortet är ett AMD Radeon Pro 5500 XT, ämnat för 3D-program, animeringar och CAD.

Detta är en allt-i-ett-dator, skärm och datorn är en enhet. Skärmen är 27 tum stor och klarar 5k-upplösning och är en Retinamodell. Den har en mycket fin bild och är perfekt för bild och 3D.

I vanlig ordning är detta inte en dator för spelaren. Datorn är bygg i hög kvalitet i vanlig Appleordning. 8GB minne och en mycket snabb disk på 512 GB har fått plats.

En arbetsstation för den som vill jobba med tunga program och vill ha en Apple.

5. Hp Omen 30L GT13-0135no

Stämpel

+

Prestandan/priset

Lite minne, något liten disk

Här är en HP-dator som inte är optimerad för CAD och 3D-program. Trots det är den mycket kompetent för att jobba med sådant och därtill till ett pris som kan tilltala lite mer.

I botten är detta en speldator med sitt grafikkort RTX2080 Super, som har 8 GB eget minne. Processorn är en Intel i7-10700F, där suffixet "F" anger att processorn inte har inbyggd grafikkrets. Det reducerar priset en aning. 16 GB snabba minnen och en disk på 512GB är inkluderat i priset.

Spelprestandan i denna dator är på topp! Här gläder sig spelaren. Prestandan räcker gott till för tunga jobb, även om datorn inte är optimerad för detta. HP har monterat i en specialdisk på 32GB för att snabba upp lagringshastigheten på den stora disken.

En bra kompromiss mellan arbetsstation och speldator för den som vill göra både och.

Bästa stationära datorn

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Jesper Grandien

Jesper

calendar

22 dec 2020

Datorer

Datorer

415

"Vem sjutton använder en stationär dator idag?" är en kommentar jag fick i början av sommaren 2019. Det är en bra fråga när bärbart är så omfattande. Att köpa en stationär dator kanske kan kännas onödigt, men det finns minst tre fördelar med en stationär jämfört med en bärbar: 1. Det går att få betydligt högre prestanda. 2. Den går att bygga om och uppgradera på ett mer omfattande sätt. 3. Den är betydligt enklare och i många fall billigare att reparera.

Åge Nielsen betygsätter bästa stationära datorn

Om du ska ha den allra, allra bästa stationära datorn blir det extremt dyrt. Den här listan innehåller datorer som jag tycker är prisvärda och i huvudsak tänkta för "tunga program" som CAD och 3D-konstruktion. Jag har även tagit med datorer som fungerar fint för spel men huvudfokus är andra användningsområden.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Webhallen Config D20-0309 - 3,5GHz OC 32GB 1TB

Bästa stationära datorn - Plats 1
Stämpel

+

Klarar 8K-upplösning för spel

Endast 32GB RAM med 3200MHz

Den här konfigurationen från Webhallen är en oerhört imponerande och stark dator.

Den har en Ryzen 9 3950X, en processor från AMD med enastående 16 kärnor med 32 trådar. Den här processorn är inget en vanlig användare behöver men sitter du med mycket krävande program, eller t.ex. vill streama med bra kvalitet medan du spelar, så är det här ett bra val.

I övrigt har datorn 32GB RAM-minne på 3200MHz vilket man kanske kan ifrågasätta för en så pass dyr dator, men det duger mer än utmärkt för spel och annan krävande användning.

Det finns också en NVMe SSD-disk på 1000GB som startar upp både datorn och alla program riktigt snabbt.

Datorn är utrustad med ett RTX 3090 grafikkort som är i princip det bästa du kan ha. Det är ett nytt grafikkort i toppsegmentet för spelande i upp till 8K-upplösning.

Datorn är i skrivande stund tillgänglig för förbokning. För dig som vill ha något av det bästa just nu.

2. Webhallen Config D19-0406 - 3,6GHz OC 16GB 1TB

Bästa stationära datorn - Plats 2
Stämpel

+

Prisvärd, grym multitasking

Mindre grafikminne, inget WiFi

Även här en konfiguration från Webhallen. Här ser vi en betydligt billigare dator men som ändå håller sig i toppklassen.

Även denna har ett grymt grafikkort från Nvidia men med 8GB grafikminne istället för 11GB som den första datorn har. Detta kommer inte märkas nämnvärt för den som för första gången ska köpa en dator i toppklassen, däremot kommer det göra stor skillnad i plånboken.

Datorn kommer utrustad med en Ryzen 3700x-processor från AMD som i många tester har visat sig starkare än Intels flaggskepp, men enligt många (inklusive mig själv) så behåller Intel ändå sin plats på gamingtronen. Ryzen fungerar utmärkt för gaming och skillnaderna är minimala jämfört med Intel trots det lägre priset.

Den här datorn är billigare än första- och andraplatsen på listan, men håller sig fortfarande i toppklassen med galen prestanda.

3. Hp Omen 25L GT11-0016no

Stämpel

+

Prisvärd, bluetooth, WiFi

Lite lagring

Sista datorn i den här listan får bli ett lite mer billigt alternativ för AMD-älskaren. Den här datorn har både processor och grafikkort från AMD. Datorn är från HP som tillverkar gamingdatorer under märket Omen.

Den här datorn klarar det allra mesta i spelväg men är absolut inte det bästa du kan hitta på marknaden. Det jag tycker är speciellt bra med den här datorn är att den har ett relativt billigt pris för den grymma prestandan den levererar.

Det HP bland annat dragit ner på, förutom processor och grafikkort, är lite mindre RAM-minne (16GB) och en SSD på 512GB. Dock så kommer datorn med både Bluetooth och WiFi vilket kan uppskattas bland många.

Det här är en bra dator som kommer fungera riktigt bra för många, men den spelar inte alls i samma klass som t.ex datorn på plats nr 1 som har dubbelt så många kärnor.

Det finns många anledningar till att välja en laptop när man ska köpa en ny dator, och allt fler väljer faktiskt laptops framför stationära datorer. Men det går inte att undkomma att prestandan inte blir densamma i en laptop! Speciellt kylningen är omöjlig att få till på samma sätt som i en stationär dator och detta medför att prestandan i laptops inte går att pressa på samma sätt. I alla fall inte för samma pris.

Jesper Grandien betygsätter bästa stationära datorn

Just nu väntar vi på många nya släpp av komponenter och därför har jag, medan vi väntar, lagt till en helt ny dator på förstaplatsen i listan. Den går just nu bara att förbeställa, men om du verkligen vill ha det allra bästa, då bör du vänta tills november. Annars har jag listat två andra bra datorer som bör kunna bli rabatterade nu när nya komponenter är på väg in i lager. På grund av att vi är precis i en övergång med nya kommande modeller så har flera datorer som tidigare låg på listan utgått. Därför har listan enbart 3 datorer just nu.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jesper Grandien


Jesper Grandien

Läs mer om oberoende experter