Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Webhallen Config D19-0408 / i9 9900K / 32GB RGB / 1TB SSD /…

Bästa stationära datorn - Plats 1

Webhallens egna konfiguration av dagens topprestanda ser vi här. Den här datorn har allt som behövs för att kalla den en ultimat speldator. Med ett maxat grafikkort (RTX280Ti) i högsta serien från Nvidia så klarar datorn alla de nyaste spelen med högsta grafik och bra FPS.

Snabba RAM-minnen på 32GB gör att du i princip aldrig behöver stänga ner något program på grund av minnesbrist. På topp över det har datorn en M.2 NVME SSD-disk på 1TB/1000GB som räcker långt!

Processorn (i9-9900k) som är från Intel har hela 8 kärnor med 16 trådar, 3.6 GHz (5.0 GHz Turbo) och vattenkylning som klarar flera program igång samtidigt utan några som helst problem.

Den här datorn är svår att maxa, även om du så redigerar film i 4K-upplösning så blir det svårt att utnyttja all prestanda datorn erbjuder! Den här datorn är en framtidssäker lösning.

+

Framtidssäker, bäst för gaming

Dyr processor, inget inbyggt WiFi

32 990 :-

länk

2. Webhallen Config D19-0406 / R7 3700X / 16GB / 1TB SSD / RTX…

Bästa stationära datorn - Plats 2

Dator nummer 2 är också en sprillans ny konfiguration från Webhallen. Här ser vi en betydligt billigare dator men som ändå håller sig i toppklassen.

Även denna har ett grymt grafikkort från Nvidia men med 8GB grafikminne istället för 11GB som den första datorn har. Detta kommer inte märkas nämnvärt för den som för första gången ska köpa en dator i toppklassen men i plånboken kommer det verkligen märkas skillnad.

Datorn kommer utrustad med en Ryzen 3700x processor från AMD som i många tester har visat sig starkare än Intels flaggskepp, men enligt många (inklusive mig själv) så kan man inte ta bort gamingtronen från Intel. Ryzen fungerar utmärkt för gaming och skillnaderna är minimala, men inte priset!

Den här datorn är lite drygt 10 000kr billigare men håller sig fortfarande i toppklassen med galen prestanda.

+

Prisvärd, grym multitasking

Mindre grafikminne, inget WiFi

21 990 :-

länk

3. Msi Trident X - Core i7-9700K, 16GB RAM, 512GB SSD, Geforce…

Dator 3 är en dator för dig som vill ha en minimal och snygg design på din dator. Denna dator lyser gaming men fungerar faktiskt väldigt bra för andra ändamål också.

Datorn är utrustad med en i7-9700k processor med något lägre prestanda än tidigare nämnda datorer, men duger mer än utmärkt för gaming och annat vardagsarbete. Processorn har 8 kärnor och 8 trådar vilket gör den lite långsammare vid multitasking. Datorn har även 16GB minne istället för 32, men plats för utökning till 32 finns.

Datorn har samma modell av grafikkort som nummer två på listan, så det som avgör priset på denna datorn är att den har så pass mycket lagring. Hela 2TB hårddisk och 512GB SSD vilket gör den här datorn perfekt för dig som spelar en del på fritiden men också håller på med hobbyfotografering eller har mycket filer sparade. Datorn har även WiFi inbyggt.

+

Kompakt, mycket lagring, har Wifi

Låg prestanda för priset

21 990 :-

länk

4. Lenovo Legion T530 - i7 16GB 512GB RTX 2070

Dator nummer 4 är en lillebror till nummer 3 kan man säga, datorn har gått ner en modell i grafikkort till ett RTX2070 vilket är Nvidias "medelmodell". i7-processorn är nästintill densamma, istället för K-modellen (som kan överklockas) sitter istället en vanlig i7-9700 i denna dator.

Det som har gjorts för att få ner priset på denna dator är att minimera lagringsutrymmet, så vet du med dig att du vill ha en prestandakraftig dator men behöver inte enormt med lagringsutrymme på datorn så är detta datorn för dig.

SSD-disken är bara på 512GB, men det räcker om man bara spelar några få spel. Precis som i dator 3 sitter det 16GB RAM-minne med möjlighet för utökning till 32GB.

Datorn har ett lämpligt handtag på chassit vilket gör det enkelt att ta med sig den på LAN och dylikt.

+

Mycket prestanda för priset, WiFi

Mindre lagring

star

På 2 listor

16 490 :-

länk

16 490 :-

länk

Bästa stationära datorn

2 experter tipsar

Jesper Grandien

Jesper

Åge Nielsen

Åge

calendar

15 okt 2019

Datorer

Datorer

24

Det finns många anledningar till att välja en laptop när man ska köpa en ny dator, och allt fler väljer faktiskt laptops framför stationära datorer, men det går inte att undkomma att prestandan inte blir densamma i en laptop! Speciellt kylningen är omöjlig att få till på samma sätt som i en stationär dator och detta medför att prestandan i laptops inte går att pressa på samma sätt. I alla fall inte för samma pris.

Jesper Grandien betygsätter bästa stationära datorn

Men är dyrast alltid bäst? I den här listan går vi igenom stationära datorer i de övre prisklasserna som faktiskt är värda att betala extra för. Jag rangordnar datorerna efter bästa prestanda, du får själv avgöra vad som är mest värt för dig. Men personligen skulle jag nog rekommendera dator 2 till de allra flesta.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jesper Grandien


Jesper Grandien

Läs mer om oberoende experter

1. Asus ProArt PA90 MiniPC - i9 32GB 512GB Quadro P4000

Bästa stationära datorn - Plats 1

Det här är en arbetshäst av stora mått för den som håller på med 3D-bygge och CAD (Computer-aided design). 3D-byggen tillämpas bl.a. i filmer som Avatar, Terminator och Sagan om Ringen - tunga arbetsuppgifter m.a.o. Datorn passar även den som håller på med modellering och skapar ritningar inom konstruktion och arkitektur.

Processorn är Intels mycket kraftfulla Core i9-9900K. Den har 32GB minne att tillgå med plats för ytterligare minnesmoduler. Lagringen utgörs av en mycket snabb disk på 512GB. Det går att installera en snabb disk till om så önskas. Grafikkortet är ett Quadro P4000 som är optimerat för 3D-jobb och har 8GB eget minne.

Som speldator är den medioker då prestandan motsvarar ett grafikkort i den lägre klassen av högpresterande kort. Bygget är mycket bra och håller hög klass men har begränsat med anslutningar.

Det här är en dator för dig som jobbar med mycket tunga program.

+

CAD, 3D, mycket kraftfull

Priset, begränsat med anslutningar

37 490 :-

länk

37 490 :-

länk

2. Dell Precision 3630 Mini Tower - Arbetsstation

Bästa stationära datorn - Plats 2

För den som har en betydligt mindre budget men ändå vill jobba med 3D, CAD med mera finns det billigare alternativ.

Här hittar vi Intels dedikerade processor för datorer som skall jobba med tunga program, Xeon E E-2174G, som har tillgång till 16GB minne. Processorn är dedikerad för ändamålet. Grafikkortet är ett NVIDIA Quadro P620 som även det är dedikerat för 3D, CAD och liknade jobb. Datorn har en 512GB snabb disk som lagringsenhet och en DVD-brännare för att lägga materialet på.

Det här är en dator som inte lämpar sig för spel men som jobbar mycket bra med 3D, CAD samt redigering av film, bild och ljud. Prestandan är god och möjligheten att installera mer minne, byta processor och uppgradera grafikkortet är fullt möjlig.

Köp till en bra skärm, tangentbord och mus så har du en mycket bra arbetsstation för tunga jobb.

+

Priset

Något långsam vid rendering

14 418 :-

länk

16 490 :-

länk

3. Webhallen Config D18-0405 / R7 2700X / 16GB / 500GB SSD + 1…

AMD och Intel är de två processortillverkarna som konkurrerar med varandra. Det här är en dator med en av AMDs kraftfulla processorer, Ryzen R7-2700X. Det är mycket kompetent processor som har tillgång till 16GB minne.

En mycket snabb disk på 500GB samt en mekanisk disk på 1000GB utgör lagringsenheterna. Windows och program startar snabbt och du får plats för mycket lagring. Grafikkortet är ett RTX2070 med 8GB eget minne.

I huvudsak är detta en dator för spel men den lämpar sig också mycket väl för 3D, CAD samt redigering av film med mera. Även om den inte är dedikerad för 3D jobbar den på bra med sådana tunga program.

Fördelen är att den byggs med kända kvalitetskomponenter. Den är enkel att uppgradera, reparera och komplettera, förutom installation av en optisk enhet.

Vill du ha en allsidig dator med mycket kraftfull spelprestanda som är enkel att uppgradera är detta ett bra val.

+

Kvalitetskomponenter, prestandan

Priset, saknar plats för DVD/BD

18 990 :-

länk

4. Lenovo Legion T530 - i7 16GB 512GB RTX 2070

Här är en dator med Intels vassa Core i7-9700-processor. Den kan inte överklockas! Till sin hjälp har den 16GB minne och en snabb disk på 512GB. Grafikkortet är ett RTX2070 med 8GB eget minne.

Lenovo har här fått till en kraftfull dator med mycket hög spelprestanda. Datorlådan har ett handtag som underlättar transport, t.ex. om den skall vara med på ett LAN-party.

Datorn lämpar sig väl för tyngre program för CAD och 3D-bygge. Komponenterna är utvalda av Lenovo och utgörs inte av kända sådana. Komponentvalen är dock av den art att de kommer att klara sig ett bra tag innan de behöver uppgraderas.

Jämfört med Webhallens dator får man mindre lagringsutrymme, något klenare processor och mindre låda men till ett lägre pris.

En kraftfull och flexibel dator med bärhandtag och "häftigt" utseende.

+

Prestandan

Priset, saknar plats för DVD/BD

star

På 2 listor

16 490 :-

länk

16 490 :-

länk

5. Lenovo Legion T530-28ICB (90L30090MW)

En budgetdator bör också vara med i listan. Jag har valt ut denna för att den från början har 512GB snabb disk. En stationär dator med mindre disk kommer snabbt att fyllas.

Prestandan skäms ändå inte för sig! Intel Core i5-9400F (F=inget integrerat grafikort) är processorn och den har 8GB minne att använda sig av. Spel får god prestanda genom grafikkortet GTX1660 som har 6GB eget minne.

Sammantaget en kompetent dator för pengarna. 3D och CAD går att köra men kan bli lite segt. Spel fungerar fint, även krävande spel om inställningarna hålls nere. Kontorsjobb och surfande är en barnlek för datorn.

Uppgradering av datorn kan bli knepig. Lenovo använder egna komponenter och allt är maximerat till priset. Bättre grafikkort kommer att kräva bättre nätaggregat, som exempel.

Med liten budget är det här ändå ett bra val om den inte skall uppgraderas senare.

+

Prestanda i förhållande till pris

Dyr att uppgradera, ingen DVD/BD

9 990 :-

länk

"Vem sjutton använder en stationär dator idag?" är en kommentar jag fick i början av sommaren 2019. Det är en bra fråga när bärbart är så omfattande. Mobiltelefoner är så stora att de nästan ersätter den bärbara datorn. Men det finns minst tre fördelar med en stationär jämfört med en bärbar: 1. Det går att få betydligt högre prestanda. 2. Den går att bygga om och uppgradera på ett mer omfattande sätt. 3. Den är betydligt enklare och i många fall billigare att reparera.

Åge Nielsen betygsätter bästa stationära datorn

Om du ska ha den allra, allra bästa stationära datorn blir det extremt dyrt. Den här listan innehåller datorer som jag tycker är prisvärda och i huvudsak tänkta för "tunga program" som CAD och 3D-konstruktion. I denna lista finns det datorer som fungerar fint för spel men huvudpunkten är andra användningsområden.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter