search

1. Apple iMac Pro with Retina 5K display

Bästa stationära datorn - Plats 1

En optimerad dator för CAD och 3D-skapande, en arbetshäst av stora mått från företaget Apple. Det här är en så kallad allt-i-ett-dator, vilket innebär att skärm och dator är i ett hölje.

Utrustad med Intels mycket kraftfulla processor för arbetsstationer, Intel® Xeon W, går det mesta inom området som en dans. Grafikkortet är också dedikerat för CAD och 3D-program, Radeon Pro Vega 56, med 8 GB eget minne.

Hela 32 GB snabba minnen sitter i denna maskin och lagringsenheten är en mycket snabb 1000 GB stor disk. 27 tums-skärmen ger en superb bild och är anpassad till det jobb som datorn är tänkt för. För den som tänker spela är det här ett olämpligt val. Denna dator är optimerad för att jobba med, och spel är är överkurs.

Det här är en optimal dator för den som jobbar med animeringar, 3D och CAD-program och har en stor plånbok.

+

Enorm kraft för tunga program

Extremt dyr

star

På 2 listor

52 990 :-

länk

61 850 :-

länk

57 499 :-

länk

2. Asus Rog Strix G35dx Ryzen 7 32gb 1024gb Ssd Rtx 2070 Super

Bästa stationära datorn - Plats 2

För den som är beredd att satsa på en dator som i huvudsak skall jobba med grafik- och ljudjobb i Windows är denna Asus-dator något att kika på.

Processorn är en AMD Ryzen 7-3800X. Det är en extremt bra processor, i synnerhet för just grafikjobb. Dessutom sitter det 32 GB mycket snabbt minne från början, vilket lyfter prestandan rejält! Sammantaget är det en mycket kraftfull "motor" i denna dator.

Windows är installerat på en mycket snabb disk på 1000 GB och för övrig lagring finns en mekanisk disk på 1000 GB. Koppla av med spel och använd det kraftfulla RTX2070 Super-grafikkortet med 8 GB eget minne!

Snabb trådlös uppkoppling, Bluetooth av senaste modell, kraftfullt nätaggregat av kvalitet och senaste snitt på moderkort gör den här datorn till ett mycket bra val.

För den Windows-vane som ställer mycket höga krav på prestandan för grafikjobb.

+

Prestanda, mycket minne och lagring

3. Apple iMac 27" 5K MRR12KS/A

Är prislappen över 50 000 kronor för mycket för en iMAC är den här modellen mer överkomlig till lägre pris.

Istället för en processor ämnad för arbetsstationer sitter här en Intel i5 av 9:e generationen av den vassaste modellen, 9600K. Grafikkortet är ett Radeon Pro 580X, dedikerat för 3D-program, animeringar och CAD.

Detta är en allt-i-ett- dator, d.v.s. att skärmen och själva datorn är i en enhet. Skärmen är 27 tum stor och klarar 5k-upplösning. Det är en utsökt skärm som matchar datorns prestanda med lätthet. Apple har inte bara gjort en exklusiv konstruktion, de har också optimerat bildkvalitén för det datorn är ämnad för.

Spelare gör sig inte besvär för datorn är bäst på annat. Även om den klarar att användas för spel så är det utan den prestanda som dedikerade spelkort ger.

En arbetsstation för den som vill jobba med tunga program men har en mindre plånbok än vad förstaplatsens dator kräver.

+

Optimerad för 3D och CAD

Priset något högt

28 490 :-

länk

28 599 :-

länk

28 990 :-

länk

30 657 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Asus ROG G21CX-NR001T / i7-9700K / 16GB / 1TB SSD / RTX 207…

Bestyckad med Intels vassa Core i7-9700-processor av K-versionen så kan den här datorn överklockas, trots att det inte behövs.

16 GB snabba minnen, en mycket snabb disk på 1000 GB samt grafikkortet RTX2070 med 8 GB eget minne gör den till ett kraftpaket för såväl grafik- och ljudjobb som spel. Asus har byggt en kraftfull dator med mycket hög spelprestanda.

Denna dator är i huvudsak byggd för spel, men klarar tyngre program för CAD och 3D. För bättre prestanda med sådana jobb bör mer minne installeras. Komponenterna är utvalda av Asus för bästa prestanda. Kylningen kan ökas genom att vinkla ut ena sidan.

Snabb trådlös uppkoppling finns redan inbyggt. Gott om uttag, både USB och HDMI, finnes.

Detta är en kraftfull och flexibel dator till ett bra pris som klarar tunga jobb som kraftfulla spel.

+

Prestandan, stor disk

Pris, "bara" 16 GB minne

20 990 :-

länk

20 991 :-

länk

5. Acer Nitro N50-600 - i5 8GB 512GB GTX 1650

Budgetdatorn denna gången är en dator från Acer.

Här sitter det en mycket snabb disk på 512 GB, en Intel Core i5 9400F-processor (F = inget integrerat grafikkort) och 8 GB minne. Grafikkortet är GTX1650 som har 4 GB eget minne. GTX1650 är ett ganska bra grafikkort!

För spel är denna dator ett bra budgetval. Med lägre inställningar klarar den även krävande spel. 3D och CAD går att köra men upplevs som något långsamt. Kontorsjobb och surfande är en barnlek för denna dator. Sammantaget en kompetent dator för pengarna.

Snabb trådlös uppkoppling är inbyggt och det finns gott om anslutningar för externa enheter. Uppgradering av komponenterna är fullt möjligt men det kan bli något dyrt, nätaggregatet måste sannolikt bytas då det är optimerat för datorn.

Med liten budget är det här ett bra val, såväl för 3D och CAD som för kontorsjobb och spel.

+

Priset

7 999 :-

länk

8 999 :-

länk

Bästa stationära datorn

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Jesper Grandien

Jesper

calendar

14 apr 2020

Datorer

Datorer

200

"Vem sjutton använder en stationär dator idag?" är en kommentar jag fick i början av sommaren 2019. Det är en bra fråga när bärbart är så omfattande. Mobiltelefoner är så stora att de nästan ersätter den bärbara datorn. Att köpa en stationär dator kanske kan kännas onödigt, men det finns minst tre fördelar med en stationär jämfört med en bärbar: 1. Det går att få betydligt högre prestanda. 2. Den går att bygga om och uppgradera på ett mer omfattande sätt. 3. Den är betydligt enklare och i många fall billigare att reparera.

Åge Nielsen betygsätter bästa stationära datorn

Om du ska ha den allra, allra bästa stationära datorn blir det extremt dyrt. Den här listan innehåller datorer som jag tycker är prisvärda och i huvudsak tänkta för "tunga program" som CAD och 3D-konstruktion. Jag har även tagit med datorer som fungerar fint för spel men huvudfokus är andra användningsområden.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Webhallen Config Extreme X19-0405, AMD Ryzen 9 3900X, 32 GB…

Bästa stationära datorn - Plats 1

En ny konfiguration från Webhallen med den extremt starka AMD-processorn 3900x. Denna processor är utrustad med 12 kärnor och 24 trådar (4.6Ghz) vilket gör att du blir i princip obegränsad i ditt datoranvändande.

Datorn har också 32GB RAM-minne som stöttar upp för en ny nivå av multitasking.

Gillar du att gejma utan lagg och på högsta grafik? Inga problem! Denna dator är till och med säkrad för framtiden och även den kräsne användaren skulle ha fullt upp med att på något sätt utnyttja all prestanda som denna dator erbjuder.

1TB/1000GB supersnabb lagring i en M.2 NVME SSD-disk sitter även i datorn vilket gör att laddningstider i spel och uppstart av Windows kommer gå undan!

+

Överflöd av processorkärnor

Inget inbyggd WiFi

37 999 :-

länk

2. Webhallen Config D19-0408 / i9 9900K / 32GB RGB / 1TB SSD /…

Bästa stationära datorn - Plats 2

Webhallens egna konfiguration av dagens topprestanda ser vi här. Den här datorn har allt som behövs för att kunna kallas en ultimat speldator. Med ett maxat kraftfullt grafikkort (RTX2080Ti) i högsta serien från Nvidia så klarar datorn alla de nyaste spelen med högsta grafik och bra FPS.

Snabba RAM-minnen på 32GB gör att du i princip aldrig behöver stänga ner något program på grund av minnesbrist. Dessutom har datorn en M.2 NVME SSD-disk på 1TB/1000GB som räcker långt!

Processorn (i9-9900KF) som är från Intel har hela 8 kärnor med 16 trådar, 3.6 GHz (5.0 GHz Turbo) och vattenkylning som klarar flera program igång samtidigt utan några som helst problem.

Den här datorn är svår att maxa, även om du så redigerar film i 4K-upplösning så blir det svårt att utnyttja all prestanda datorn erbjuder! Den här datorn är en framtidssäker lösning även för den kräsna användaren.

+

Framtidssäker, bäst för gaming

Dyr processor, inget inbyggt WiFi

3. Webhallen Config D19-0406 / R7 3700X / 16GB / 1TB SSD / RTX…

Även här en konfiguration från Webhallen. Här ser vi en betydligt billigare dator men som ändå håller sig i toppklassen.

Även denna har ett grymt grafikkort från Nvidia men med 8GB grafikminne istället för 11GB som den första datorn har. Detta kommer inte märkas nämnvärt för den som för första gången ska köpa en dator i toppklassen, däremot kommer det göra stor skillnad i plånboken.

Datorn kommer utrustad med en Ryzen 3700x-processor från AMD som i många tester har visat sig starkare än Intels flaggskepp, men enligt många (inklusive mig själv) så behåller Intel ändå sin plats på gamingtronen. Ryzen fungerar utmärkt för gaming och skillnaderna är minimala jämfört med Intel trots det lägre priset.

Den här datorn är billigare än första- och andraplatsen på listan, men håller sig fortfarande i toppklassen med galen prestanda.

+

Prisvärd, grym multitasking

Mindre grafikminne, inget WiFi

21 990 :-

länk

4. Komplett Premium a180 Gaming - Ryzen 7 3800X, 16GB, 1TB SSD

Kompletts alldeles egna konfiguration med en Ryzen 3800x på 16 kärnor är det prisvärda alternativet för dig som tänker spela en hel del och vill ha en dator som klarar det mesta.

I den här datorn finner du 1TB (1000gb) supersnabb NVMe M.2 SSD-lagring, med skriv- och läshastigheter upp mot 2000MB/s. Datorn är utrustad med 16GB RAM-minne vilket duger utmärkt till de allra flesta användarna. Grafikkortet RTX 2070 från Nvidia/Asus är utrustad med Ray tracing-teknik som förbättrar den grafiska upplevelsen när du spelar de nyaste spelen!

Den här datorn är ett bra alternativ till nr 3 på listan om du behöver mer processorkraft än grafik. Spel som till exempel Counter Strike: Global offensive är mer processorkrävande och då är detta ett bra val. Denna dator är också ett bra alternativ om du gör mycket annat utöver att spela.

+

Stark processor, snabb hårddisk

Grafikkortet kunde varit starkare

5. Acer Predator Orion 3000-600

Dator nummer 5 är en lillebror till nummer 4 kan man säga, datorn har gått ner en modell i grafikkort till ett RTX2070 vilket är Nvidias "medelmodell". i7-processorn är nästintill densamma, istället för K-modellen (som kan överklockas) sitter istället en vanlig i7-9700 i denna dator.

Det som har gjorts för att få ner priset på denna dator är att minimera lagringsutrymmet, så vet du med dig att du vill ha en prestandakraftig dator men inte behöver enormt med lagringsutrymme så är detta datorn för dig.

NVMe M.2 SSD-disken är bara på 512GB, men det räcker om man bara spelar några få spel. Precis som i dator 4 sitter det 16GB RAM-minne men med möjlighet för utökning till 64GB. Hastigheten på RAM-minnena är 2666MHz.

Datorn har en snygg design med LED-belysning som kommer att glänsa inför polarna.

+

WiFi, Bluetooth & USB-C finns

Något låg frekvens på RAM-minnena

Det finns många anledningar till att välja en laptop när man ska köpa en ny dator, och allt fler väljer faktiskt laptops framför stationära datorer. Men det går inte att undkomma att prestandan inte blir densamma i en laptop! Speciellt kylningen är omöjlig att få till på samma sätt som i en stationär dator och detta medför att prestandan i laptops inte går att pressa på samma sätt. I alla fall inte för samma pris.

Jesper Grandien betygsätter bästa stationära datorn

Men är dyrast alltid bäst? I den här listan går vi igenom stationära datorer i de övre prisklasserna som faktiskt är värda att betala extra för. Jag rangordnar datorerna efter bästa prestanda, du får själv avgöra vad som är mest värt för dig men jag skulle nog rekommendera datorn på plats nr 2 till de allra flesta. Hoppas att du här kan hitta den bästa stationära datorn för just dig!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jesper Grandien


Jesper Grandien

Läs mer om oberoende experter