search

1. Nike Air Zoom Pegasus 37 (Herr)

Bästa löparskorna - Plats 1
Stämpel

+

Pris, hållbarhet, snabba

Nike är det märke som gått i täten för utvecklingen inom löparskor de senaste månaderna. De har lyckats skapa intresse kring alltmer dämpade, energiåtergivande och samtidigt lätta löpskor.

Nike Air Zoom Pegasus är en ikonisk löparsko som uppskattas av väldigt många löpare runtom i världen. Nu har denna skomodell förnyats mer än någonsin tidigare, då en dubbelt så tjock luftkudde i framfoten har lagts till för bättre dämpning och en mer responsiv känsla.

En väldigt bra sak med Pegasus har alltid varit hållbarheten. Den stabila mellansulan tillsammans med yttersulans härdade gummiyta håller för många mil av slitage. Detta gör Pegasus till ett par av de mest prisvärda skorna på marknaden.

Detta är en mångsidig sko som passar de flesta löpare, oavsett om du är nybörjare eller har hållit på ett tag. Den lämpar sig utmärkt till både asfalt och löpband, men även till vandringar.

2. Adidas Ultra Boost 19 (Dam)

Bästa löparskorna - Plats 2
Stämpel

+

Dämpning, bekvämlighet, bra grepp

Ovandelen är inte vattentät

star

På 2 listor

Detta är en populär fritidssko som också är utmärkt för löpning.

Numera finns den lätta och mjuka Boost-sulan i så gott som varje löparsko från Adidas. I Ultra Boost finns stötdämpning i dubbeldensitet och den är en av de bäst dämpade bland Adidas modeller.

Den stickade ovandelen på skon är mycket mjuk och är skapad med motion-weave-teknologi för följsam stretch och stöd. Det gör den också väldigt mångsidig oavsett om man har en bred eller smal fot. En av få nackdelar med detta material är att det kan suga i sig vatten vid ordentligt regnväder.

Tidigare modeller av Ultraboost kunde kännas aningen ostadiga med sin mjuka sula. Det har man nu åtgärdat med mellansulans inbäddade Torsion Spring som ger stöd vid snedtramp och framåtdriv i framfoten. Också i lästen finns numera ett extra stöd för att hålla foten på plats.

Detta är en utmärkt sko för nybörjaren som behöver bättre dämpning än en erfaren löpare. Lämpar sig för lugnare löpturer på hårt underlag.

3. Hoka One One Clifton 7 (Dam)

Stämpel

+

Dämpningen, lätta, slitstarka

Inte de snabbaste på marknaden

Hoka One One var uppstickaren som på allvar utmanade barfotatrenden för ett antal år sedan. Under de senaste åren har vi också sett ett skifte mot alltmer dämpade löparskor igen.

För den tyngre löparen är Clifton 7 det ultimata valet. Den har den perfekta kombinationen av mjukhet och lätthet. Den är också mycket skonsam för de som har problem med mortons neurom eller dylika, vanliga löparrelaterade problem.

Ett problem hos tidigare modeller av Clifton var den smala passformen. Detta åtgärdade man redan i den 6:e upplagan av modellen, utan att för den skull öka vikten på skon. Nu har även hälkappan gjorts mjukare för ökad komfort.

Trots att yttersulan till största delen består av mjukt skumgummi är den överraskande hållbar. Jag själv sprang närmare 200 mil i dessa skor innan de blev utslitna.

Detta är ett utmärkt val för mängdträning. Den funkar bra i terräng (jag sprang åtskilliga mil i snöterräng med dessa) och passar även dig som har problem med knän, tack vare den mjuka landningen skon erbjuder.

4. Asics GT-1000 9 (Dam)

Stämpel

+

Stabiliteten, dämpningen, priset

Aningen tunga

Detta är en skomodell som väldigt ofta rekommenderas för den som kommer in i en sportbutik för att köpa sina allra första löparskor. Inte så märkligt med tanke på dess pris-/kvalitetsförhållande.

ASICS klassiska GT-1000 är sköna och stabila löparskor, med teknologi som motverkar överpronation och högdensitetsgel i mellansulan som verkar stötdämpande och ger hög komfort.

Detta är en normalbred sko med teknologi som minskar vridningen i foten. Den är tillverkad för att passa de flesta och ett säkert val oavsett sammanhang.

Jag rekommenderar denna sko speciellt till nybörjaren och tyngre löpare som önskar en stabil löparsko för en lång tid framöver. Skon har också ett bra grepp i sulan och därför är den utmärkt att använda även i regnväder och på snö.

5. Nike Zoom Fly 3 (Herr)

Stämpel

+

Hållbar, skonsam, mångsidig

Inte optimal på halt underlag

En skomodell som jag personligen gillar väldigt mycket just nu är Nike Zoom Fly 3. Även om den av många beskrivs som tävlingssko är det för mig en perfekt mängdsko som är både skonsam för benen och hållbar.

Bland erfarna löpare finns det många som lider av mortons neurom, bland annat jag själv. I denna sko hittar du det perfekta botemedlet mot detta tack vare den tjocka och hårda sulan.

Den kolfiberplatta som lades till i den tredje upplagan av Nike Zoom Fly har gjort skon mjukare. Hälkappan är mjuk och tar bort pressen från hälsenan. Trots att även resten av ovandelen är mjuk upplever jag att skon har tillräckligt med stöd för att hålla foten på plats.

Detta är den optimala skon för löpband, den har precis den rätta hårdheten i sulan för att ge det frånskjut du önskar på löpbandet. Även på asfalt och grus kommer egenskaperna i skon till sin rätt.

Passar den som vill springa snabbt och önskar hållbarhet i löparskor!

6. Hoka One One Carbon X (Herr)

Stämpel

+

Snabba, stabila, lätta

Nu finns Carbon X från Hoka One One ute på marknaden. Här finns en kolfiberplatta för att driva löpsteget framåt och påskynda frånskjutet.

Kolfiberplattan i löpskor ger ett frånskjut som är optimalt för både asfalt och löpband. Den breda och mjuka sulan i Carbon X gör det dock möjligt att springa i all terräng.

Profly X-skummet är lätt och elastiskt och skorna har en passform som passar breda fötter. Personligen upplever jag ändå att man kan välja en storlek större än i vanliga fall.

Denna sko rekommenderas för den som vill ha en sko för snabba löprundor, som t.ex. intervaller. Det är också en prisvänlig modell för att innehålla den numera så kända kolfiberplattan.

Ett verkligt intressant tillskott för alla som vill testa på snabba och lätta löpskor. Skorna är väldigt mjuka och skonsamma för benen och passar därför utmärkt för nybörjaren.

Bästa löparskorna

2 experter tipsar

Benny Sjölind

Benny

Conny Lundkvist

Conny

calendar

24 sep 2020

Löparskor

Löparskor

2 267

Under detta år har vi sett en revolution inom löparskor där allt fler tar fram skor i spännande nya material som gör dem både lättare, bättre dämpade och snabbare. Nike introducerade kolfiberplattan för några år sedan vilket då blev en stor nyhet. Men det tog ett tag innan konkurrenterna på allvar vaknade och kom ut med liknande modeller.

Benny Sjölind betygsätter bästa löparskorna

Som löparfantast har man ofta många löparskor i användning samtidigt. Under åren har jag testat mängder av löparskor innan jag hittat mina favoriter. Vi är dock alla unika som löpare, med olika kroppsbyggnad och löpstil. Därför kan det vara svårt att hitta rätt i det stora utbud som finns - speciellt om man som nybörjare söker efter sina första löparskor.

Vid valet av löparskor är det många faktorer som spelar in. För det första måste man veta till vilket ändamål skorna skall användas. Är det för löpning i skog och terräng eller kommer skorna att främst användas vid löpning på asfalt och löpband? Här har jag tagit fram några modeller som har de flesta egenskaper som man kan kräva av bra löparskor, med speciellt fokus på pris- och kvalitetsförhållandet. Alla skor på listan finns i både dam- och herrmodell.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Benny Sjölind


Benny Sjölind

Läs mer om oberoende experter

1. Asics Gel-Kayano 25 (Herr)

Bästa löparskorna - Plats 1
Stämpel

+

Hög kvalitet, gel-dämpningen

Priset

Detta är en fantastisk trotjänare med gel-dämpning både i framfot och häl som passar väldigt många löpare!

Alla märken har olika typer av dämpning, men Asics-älskarna föredrar gel som ger ett mjukt nedslag och upplevs skonsamt för bland annat hälen.

Detta är ett par stabila skor för dig som gillar att njuta under långa pass på både asfalt och grus. Jacquard Mesh-tyget ovanpå foten gör att foten andas bra under löpningen.

Man brukar med löparskor tala om nivåskillnaden mellan tå och häl (drop) som på denna sko är 10 mm. Ett lågt drop, ex. 2-4 mm, sägs förbättra det naturliga löpsteget, men samtidigt kan många med en sådan sko i början känna ett obehag i vader och benhinnor. Det lite högre dropet upplevs av många som väldigt mjukt i steget.

Detta är en stor favorit hos många erfarna löpare och så även mig. Här vet man vad man får för pengarna.

2. Adidas Ultra Boost 19 (Dam)

Bästa löparskorna - Plats 2
Stämpel

+

Snygg, bra passform

Lite smalare i lästen

star

På 2 listor

Denna sko från Adidas andas trendigt på lång väg. En riktigt snygg löparsko som faller ögat i smaken minst lika mycket som foten. Denna används faktiskt av många även som en tuff streetsko som passar fint till ett par jeans eller liknande.

Är då detta bara ett par snygga löparskor? Nä, faktiskt inte! Adidas har med sin omslutande ovandel kallad primeknit lyckats skapa en löparsko som sitter skönt som en toffel på foten. Även den så kallade BOOST-dämpningen tycker jag är riktigt behaglig att springa i.

Dessa skor är gjorda för ett naturligt löpsteg vilket kan vara bra att uppmärksamma. Det enda jag kunde känna inte passar mig till fullo är att lästen känns lite smal, så för dig som behöver breda löparskor är det kanske inte en match. Men det är också min uppfattning och för andra passar det perfekt.

Vi kommer se många Ultraboost i löparspåren i höst, det är jag tämligen säker på.

3. Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail (Herr)

Stämpel

+

Skön dämpning, kvalitén

Gummidubbar istället för metall

star

På 2 listor

Detta blir nästan som att recensera två löparskor i ett. Nike Pegasus är ett välkänt namn inom löparvärlden och en av de allra mest sålda löparskorna. Jag vet inte hur många hundra av dessa jag har sålt genom åren och jag tror inte att jag fått tillbaka något par som retur. Dessa skor är väldigt omtyckta.

Det här är en riktigt fin sko som med sin Zoom-dämpning (luftkuddar) nästan skapar en känsla av att gå på moln. Dessa upplever jag har ett bredare tåparti än Adidas Ultraboost, något som passar mig bra.

Vad menar jag då med att detta är som två par skor i ett? Jo, nu har nämligen Pegasus kommit i en trailvariant som heter Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail. Dessa kombinerar den fina känslan från asfaltskon men har toppat upp med gummidubbar för bättre grepp i skogen.

Detta är en upphottad trotjänare av hög kvalité.

4. Salomon Supercross (Herr)

Stämpel

+

GORE-TEX, snörningen, kvalitén

GORE-TEX andas inte så bra

Detta är trailskon vars största fördel även är dess största nackdel. Visst låter det kryptiskt?

Denna sko är tillverkad med ett så kallat GORE-TEX-membran. Detta gör skon vattentät. Givetvis är det fantastiskt att kunna springa torr året runt och det är också därför denna sko blivit så otroligt populär. Nackdelen är att materialet inte andas så bra och jag känner mig ofta fuktig från insidan då jag springer. Här får man väga fördelar mot nackdelar.

Det som det inte råder några tveksamheter kring är kvalitén på denna sko. Den gjord för tuffa tag och håller för det också. Jag personligen älskar även de minimalistiska skosnörena som man drar åt en gång och sedan har en perfekt snörning över foten direkt.

Om ni inte upptäckt tjusningen med traillöpning ännu, köp ett par härliga trailskor och gå ut och njut av naturen, den är grym!

Att välja löparsko är ofta det första steget till en aktiv livsstil med regelbunden träning. Man har precis bestämt sig för att börja springa och beger sig då till en sportaffär för att köpa nya löparskor. Då kommer chocken: det finns ju hur många skor som helst att välja på? Jag hoppas med denna lista kunna bena ut vilka som är de bästa skorna och därmed hjälpa er till en fantastisk löpupplevelse.

Conny Lundkvist betygsätter bästa löparskorna

Det jag också är vill poängtera är att denna lista är byggd på mina egna erfarenheter, både som löpande löpcoach men även som säljare av löparskor under ca 10 års tid. Forskarna tvistar om för- och nackdelar med skor byggda för löpsteg med pronation (vridning inåt) eller supination (vridning utåt). Det finns forskning som tyder på att vinsterna med dessa skor är minimala eller obefintliga medan andra visar på en fördel. Min personliga åsikt är att jag träffat många människor som blivit av med besvär i benhinnor och ländrygg efter att de bytt sko. Om det sedan beror på skons uppbyggnad eller att de trivs bättre med skon och därför springer oftare låter jag vara osagt. Håll till godo, här kommer min lista på bra springskor!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Conny Lundkvist


Conny Lundkvist

Läs mer om oberoende experter