search

1. Asics Gel-Kayano 25 - Svart

Bästa löparskorna - Plats 1

Detta är en fantastisk trotjänare med gel-dämpning både i framfot och häl som passar väldigt många löpare!

Alla märken har olika typer av dämpning, men Asics-älskarna föredrar gel som ger ett mjukt nedslag och upplevs skonsamt för bland annat hälen.

Detta är ett par stabila skor för dig som gillar att njuta under långa pass på både asfalt och grus. Jacquard Mesh-tyget ovanpå foten gör att foten andas bra under löpningen.

Man brukar med löparskor tala om nivåskillnaden mellan tå och häl (drop) som på denna sko är 10 mm. Ett lågt drop, ex. 2-4 mm, sägs förbättra det naturliga löpsteget, men samtidigt kan många med en sådan sko i början känna ett obehag i vader och benhinnor. Det lite högre dropet upplevs av många som väldigt mjukt i steget.

Detta är en stor favorit hos många erfarna löpare och så även mig. Här vet man vad man får för pengarna.

+

Hög kvalitet, gel-dämpningen

Priset

940 :-

Pris hämtat 3/6

länk

1 137 :-

Pris hämtat 3/6

länk

2. Adidas Ultraboost 19 - Blå/Rosa

Bästa löparskorna - Plats 2

Denna sko från Adidas andas trendigt på lång väg. En riktigt snygg löparsko som faller ögat i smaken minst lika mycket som foten. Denna används faktiskt av många även som en tuff streetsko som passar fint till ett par jeans eller liknande.

Är då detta bara ett par snygga löparskor? Nä, faktiskt inte! Adidas har med sin omslutande ovandel kallad primeknit lyckats skapa en löparsko som sitter skönt som en toffel på foten. Även den så kallade BOOST-dämpningen tycker jag är riktigt behaglig att springa i.

Dessa skor är gjorda för ett naturligt löpsteg vilket kan vara bra att uppmärksamma. Det enda jag kunde känna inte passar mig till fullo är att lästen känns lite smal, så för dig som behöver breda löparskor är det kanske inte en match. Men det är också min uppfattning och för andra passar det perfekt.

Vi kommer se många Ultraboost i löparspåren i höst, det är jag tämligen säker på.

+

Snygg, bra passform

Lite smalare i lästen

star

På 2 listor

1 795 :-

Pris hämtat 3/6

länk

3. Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail

Detta blir nästan som att recensera två löparskor i ett. Nike Pegasus är ett välkänt namn inom löparvärlden och en av de allra mest sålda löparskorna. Jag vet inte hur många hundra av dessa jag har sålt genom åren och jag tror inte att jag fått tillbaka något par som retur. Dessa skor är väldigt omtyckta.

Det här är en riktigt fin sko som med sin Zoom-dämpning (luftkuddar) nästan skapar en känsla av att gå på moln. Dessa upplever jag har ett bredare tåparti än Adidas Ultraboost, något som passar mig bra.

Vad menar jag då med att detta är som två par skor i ett? Jo, nu har nämligen Pegasus kommit i en trailvariant som heter Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail. Dessa kombinerar den fina känslan från asfaltskon men har toppat upp med gummidubbar för bättre grepp i skogen.

Detta är en upphottad trotjänare av hög kvalité.

+

Skön dämpning, kvalitén

Gummidubbar istället för metall

star

På 2 listor

1 399 :-

Pris hämtat 3/6

länk

4. Salomon W Supercross GTX

Detta är trailskon vars största fördel även är dess största nackdel. Visst låter det kryptiskt?

Denna sko är tillverkad med ett så kallat GORE-TEX-membran. Detta gör skon vattentät. Givetvis är det fantastiskt att kunna springa torr året runt och det är också därför denna sko blivit så otroligt populär. Nackdelen är att materialet inte andas så bra och jag känner mig ofta fuktig från insidan då jag springer. Här får man väga fördelar mot nackdelar.

Det som det inte råder några tveksamheter kring är kvalitén på denna sko. Den gjord för tuffa tag och håller för det också. Jag personligen älskar även de minimalistiska skosnörena som man drar åt en gång och sedan har en perfekt snörning över foten direkt.

Om ni inte upptäckt tjusningen med traillöpning ännu, köp ett par härliga trailskor och gå ut och njut av naturen, den är grym!

+

GORE-TEX, snörningen, kvalitén

GORE-TEX andas inte så bra

Bästa löparskorna

2 experter tipsar

Conny Lundkvist

Conny

Benny Sjölind

Benny

calendar

15 apr 2020

Löparskor

Löparskor

310

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Att välja löparsko är ofta det första steget till en aktiv livsstil med regelbunden träning. Man har precis bestämt sig för att börja springa och beger sig då till en sportaffär för att köpa nya löparskor. Då kommer chocken: det finns ju hur många skor som helst att välja på? Jag hoppas med denna lista kunna bena ut vilka som är de bästa skorna och därmed hjälpa er till en fantastisk löpupplevelse.

Conny Lundkvist betygsätter bästa löparskorna

Det jag också är vill poängtera är att denna lista är byggd på mina egna erfarenheter, både som löpande löpcoach men även som säljare av löparskor under ca 10 års tid. Forskarna tvistar om för- och nackdelar med skor byggda för löpsteg med pronation (vridning inåt) eller supination (vridning utåt). Det finns forskning som tyder på att vinsterna med dessa skor är minimala eller obefintliga medan andra visar på en fördel. Min personliga åsikt är att jag träffat många människor som blivit av med besvär i benhinnor och ländrygg efter att de bytt sko. Om det sedan beror på skons uppbyggnad eller att de trivs bättre med skon och därför springer oftare låter jag vara osagt. Håll till godo, här kommer min lista på bra springskor!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Conny Lundkvist


Conny Lundkvist

Läs mer om oberoende experter

1. Asics GT 1000 8 G-TX Grå/Blå

Bästa löparskorna - Plats 1

Detta är en skomodell som väldigt ofta rekommenderas för den som kommer in i en sportbutik för att köpa sina allra första löparskor. Inte så märkligt med tanke på dess pris-/kvalitetsförhållande.

ASICS klassiska GT-1000 är sköna och stabila löparskor, med teknologi som motverkar överpronation och högdensitetsgel i mellansulan som verkar stötdämpande och ger hög komfort.

Just denna GT-1000-modell är från serien 8 G-TX som försetts med vattentåligt GORE-TEX-tyg som låter foten andas. Den har också en gjuten yttersula i köldtåligt gummi som gör skon slitstark. Med andra ord är det en perfekt sko för löpning i våra krävande förhållanden under höst och vinter.

Detta är en normalbred sko med teknologi som minskar vridningen i foten. Den är tillverkad för att passa de flesta och ett säkert val oavsett sammanhang.

+

Stabiliteten, dämpningen, priset

Aningen tunga

1 000 :-

Pris hämtat 3/6

länk

1 395 :-

Pris hämtat 3/6

länk

2. Adidas Ultraboost 19 - Blå/Rosa

Bästa löparskorna - Plats 2

Detta är en populär fritidssko som också är utmärkt för löpning. Ett tips är ändå att ha skilda skor för vardagligt bruk för att undvika onödigt slitage.

Numera finns den lätta och mjuka Boost-sulan i så gott som varje löparsko från Adidas. I Ultraboost finns stötdämpning i dubbeldensitet och den är en av de bäst dämpade bland Adidas modeller.

Den stickade ovandelen på skon är mycket mjuk och är skapad med motion-weave-teknologi för följsam stretch och stöd. Det gör den också väldigt mångsidig oavsett om man har en bred eller smal fot. En av få nackdelar med detta material är att det kan suga i sig vatten vid ordentligt regnväder.

Tidigare modeller av Ultraboost kunde kännas aningen ostadiga med sin mjuka sula. Det har man nu delvis åtgärdat med mellansulans inbäddade Torsion Spring som ger stöd vid snedtramp och framåtdriv i framfoten. Också i lästen finns numera ett extra stöd för att hålla foten på plats.

+

Dämpning, bekvämlighet, bra grepp

Ovandelen är inte vattentät

star

På 2 listor

1 795 :-

Pris hämtat 3/6

länk

3. Hoka One One Men's Clifton 6

Hoka One One var uppstickaren som på allvar utmanade barfotatrenden för ett antal år sedan. Under de senaste åren har vi också sett ett skifte mot alltmer dämpade löparskor igen.

För den tyngre löparen är Clifton 6 det ultimata valet. De mest uppenbara fördelarna med denna sko är att den har den perfekta kombinationen av mjukhet och lätthet. Den är mycket skonsam för de som har problem med mortons neurom eller dylika, vanliga löparrelaterade problem.

Ett problem hos tidigare modeller av Clifton var den smala passformen. Det har man åtgärdat i den 6:e upplagan av modellen, utan att för den skull öka vikten på skon.

Trots att yttersulan till största delen består av mjukt skumgummi är den överraskande hållbar. Jag själv sprang närmare 200 mil i dessa skor innan de blev utslitna.

Även för mer seriösa löpare är detta ett utmärkt val för mängdträning.

+

Dämpningen, lätta, slitstarka

Inte de snabbaste på marknaden

star

På 2 listor

1 436 :-

Pris hämtat 3/6

länk

1 799 :-

Pris hämtat 3/6

länk

1 799 :-

Pris hämtat 3/6

länk

4. Nike Air Zoom Pegasus 36

Nike Air Zoom Pegasus är en ikonisk skomodell som aldrig går ur tiden och som uppskattas av väldigt många löpare runtom i världen.

Detta är inte en av de mest dämpade skomodellerna och den kräver därför lite mer aktiv fotisättning hos löparen. För de flesta löpare har skon ändå tillräckligt bra dämpning för normallånga distanspass.

Trots ikonstatusen förnyas Pegasus i samband med varje ny modell som lanseras. I Pegasus 36 ser vi nyheter som smalare hälkappa och frilagda Flywire-kablar som gör att skon sitter tajtare och bättre på foten.

En väldigt bra sak med Pegasus är dess hållbarhet. Den stabila mellansulan tillsammans med yttersulans härdade gummiyta håller för många mil av slitage. Detta gör Pegasus till ett par av de mest prisvärda skorna på marknaden.

Denna sko passar framförallt den normalbyggda löparen som inte har något emot att lägga in fart i löppassen.

+

Lätta, hållbara, snabba

Dämpningen

1 299 :-

Pris hämtat 3/6

länk

5. Salomon XA Discovery Gore-Tex

För den som gillar att springa i terräng har vi här ett utmärkt alternativ. Jag fick själv tillfälle att testa dessa skor under tävlingar i bergsterräng i fjol och blev positivt överraskad över hur lätta, flexibla och bekväma de var.

Xa Discovery Gtx från Salomon är en mer flexibel version av deras ikoniska XA Pro-modell. Den lämpar sig för alla typer av utomhusäventyr, men för just löpning ger de ett säkert grepp tack vare Contagrip MD-sulan. Sulan har ett mönster som fungerar bra på allt från hårda, släta ytor till mjuka och lösa ytor. Även på snö fungerar de riktigt bra, men vid löpning på is rekommenderar jag alltid dubbskor.

Här finns även en SensiFit-teknologi som håller foten på plats. Trots att min första bekantskap med skorna var en hel dag av löpning fick jag inga skavsår. Det säger en hel del om hur väl Salomon lyckats med att ta fram den optimala terrängskon.

+

Mångsidighet, lätthet, komfort

Utpräglad terrängsko trots allt

907 :-

Pris hämtat 3/6

länk

6. Icebug Rover Women's RB9X Gore-Tex

Märket Icebug är bekant för de flesta och en ikon både gällande dubb- och terrängskor.

Deras dammodell av Rover har alla de egenskaper som behövs av en riktigt högklassig löparsko för omväxlande väder. Ovandelen är utrustad med ett membran av GORE-TEX som gör att fötterna hålls torra oavsett väder.

Yttersulan har en så kallad RB9X-sula i ett grovt mönster och det ger ett säkert grepp både på torra och blöta underlag. Mellansulan innehåller en ESS-Stabilizer som hjälper hålla foten i en stabil position. Skorna har också utrustats med en BOA-snörning som gör skorna lätta att snöra på sig, samtidigt som det bidrar till bekvämlighet på ovandelen av skon.

Detta är en mycket slitstark sko som håller flera år vid normal användning. Dämpningen är väl tilltagen för att vara en terrängsko och den passar därför också utmärkt för nybörjaren.

+

Hållbarhet, vattentät, väldämpad

Smal för vissa fötter

star

På 2 listor

1 037 :-

Pris hämtat 3/6

länk

Som löparfantast har man ofta många löparskor i användning samtidigt. Under årens lopp har jag testat de flesta modeller som finns på marknaden innan jag hittat mina favoriter. Vi är dock alla unika som löpare, med olika kroppsbyggnad och löpstil. Därför kan det vara svårt att hitta rätt i det stora utbud som finns bland löparskor - speciellt om man som nybörjare söker efter sina första löparskor.

Benny Sjölind betygsätter bästa löparskorna

Vid valet av löparskor är det många faktorer som spelar in. För det första måste man veta till vilket ändamål skorna skall användas. Är det för löpning i skog och terräng eller kommer skorna att främst användas vid löpning på asfalt och löpband?

När man gör en lista över de bästa löparskorna kan det vara svårt att välja ut skor som passar för varje löpares behov och önskemål. Här har jag tagit fram några modeller som har de flesta egenskaper som man kan kräva av bra löparskor, med speciellt fokus på pris- och kvalitetsförhållandet. Hoppas jag kan hjälpa er på vägen!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Benny Sjölind


Benny Sjölind

Läs mer om oberoende experter